Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Bezbroj dobrih razloga za posetu Negotinu i Negotinskoj Krajini

Bezbroj dobrih razloga za posetu Negotinu i Negotinskoj Krajini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Dodir sa Istočnom Srbijom ravan je vanvremenskom doživljaju različitom od bilo kog ranijeg iskustva. Svojim pričama, navikama, običajima ne sliči ni zapadu, ni jugu, ni severu. Jednom rečju - sa svojim subjektivnim karakterom, sasvim je svoj.
            Turistička organizacija opštine Negotina posredno, preko različitih događaja pokušava da namami turiste da odškrinu deo lepote i prebogate tradicije ovog kraja.

            Bili, videli i ostali u čudu pred nesaznatljivim. Između gatke, rituala, čak i magije. Ondašnjima nije jasna naša zatečenost viđenim. Ali, osećamo njihovu želju da svoj grad, sa vilama i reprezentativnim građevinama gradske balkanske arhitekture s kraja XIX i početka XX veka, zapravo varoš od 15.000 stanovnika, ponovo ožive i postane centar svetskih zbivanja. Kao što je bila u vreme kada je filoksera harala Evropom.
            Povod našeg dolaska, XVII Sajam meda i vina u prvoj polovini maja, ostavio je snažan utisak. Još uvek se sređuju misli, povezuju relacije između sada i nekada.
            - Nalazimo se na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije, te dolaze gosti, najviše iz tih, ali i iz drugih država. Najveći broj iz Austrije, Nemačke i Švajcarske gde uglavnom, u potrazi za boljim poslom, odlaze meštani, birajući ovakve svetkovine da posete rodbinu i svoj rodni kraj. Na sajmu se okupe vinari, pčelari, svi oni koji se bave rukotvorinama i suvenirima jedinstvenih brendova Istočne Srbije. Manifestacije su magnet za turiste - kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin, i nastavlja:
            - Turistička sezona svake godine počinje obeležavanjem Sv. Trifuna u Rajačkim pivnicama 14. februara. To je dan kada pivničari po prvi put u godini otvaraju svoje podrume, s obzriom da vino zimi miruje. Simbolično tog dana započinje i rezidba u vinograda, ali to isto se dešava i na Rogljevačkim, a od naredne godine i na Smedovačkim pivncama. Imamo interesantan kompleks vinskih varoši, mesta gde stanuje vino, a običaj da je to van naseljenih mesta u objektima kraj vinograda. I kada je na jednom mestu otvoreno 150-200 podruma, gde svako slavi svoju slavu, kada dolaze turisti i okuplja se veliki broj ljudi, vinska sela preobražavaju se u prave malo vinske gradove. U svim tim objektima, osim vina, živi muzika, pa turisti prođu osim one u kojoj su se najavili, još desetak drugih, probaju vino, hranu, uživaju u ambijentu. Za tu priliku TOO Negotin uvek pripremi prigodan kulturno-umetnički program u trajanju do sat vremena, da zabavi i da ne naruši protokol odlaska u vinograd uz prisustvo sveštenika koji ceremonijalnom rezidbom označava njen početak.
            U okviru Majskih svečanosti, od 03 - 30. maja upriličeno je 40-tak sadržaja. Među najatraktivnijim, kojim je obeležen početak svečanosti, bila je smotra oldtimera na Gradskom trgu, učesnika Međunarodnog turističkog oldtajmer relija 2024. „Reli prijateljstva“. U Negotinu postoji i Muzej starih automobila, kojeg je osnovao profesor biologije Dionis Pašlakov pre 30-tak godina. U maju prošle godine po prvi put je održan festival „Viteško nasleđe 2023“ sa prikazima autentičnog života u srednjem veku, koji je, dolaskom vitezova iz svih krajeva naše zemlje, izazvao ogromno interesovanje.
            Radosni, šareni, izazovni, neponovljivi Etno dan, u organizaciji TOO Neogotina i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i nastupom 30-tak izložbenih štandova koja predstavljaju svoja sela i revijalnom smotrom 48. „Susretom sela“- nastupom KUD-ova u centru grada, razgaljuju srca publike.
            - Negotin ima 30-tak registrovanih seoskih turističkih domaćinstava, čime smo zadovoljni, jer se nisu registrovali samo zbog subvencija, iako su ih dobijali. Međutim i ranije su se time bavili i danas ozbiljno rade. Imamo dosta domaćinstava koje su napustili državne i privatne firme i žive od bavljanja seoskim turizmom i sve ih je više. Tokom maja radimo „Najveseliju planinarsku akciju“. Prva ruta je vodila od Rogljevačkih preko Smedovačkih do Rajačkih pivnica i nazad gde su na sva tri lokaliteta podrumi bili otvoreni i planinari mogli da degustiraju vino, uz organizovan kulturno-umetnički program. Zbog popularizacije Mokranjskih stena, danas ruta kreće iz sela Mokranje, koje se nalazi do Rajačkih pivnica i nazad - kaže gospodin Petrović.
            Niz manifestacija priređuje se svake godine tokom Negotinskog leta, jul - avgust, kada, bar na kratko, bivši Negotinci dolaze iz inostranstva i velikih gradova i, uglavnom se za njih pripremaju zanimljivi programi. Gro aktivnosti vezano je za Dunav, koji dužinom od preko 30 km protiče kroz opštinu Negotin, obalom gde su nikla interesantna vikend naselja. i gde, što je posebno interesatno, dužinom od 50 km prolaze biciklističke rute EuroVelo 6 i EuroVelo13. Povodom Dana Dunava na teritoriji Opštine Negotin održavaju se takmičenja u pripremi ribljeg kotlića, takmičenje spuštanja čamcima, u veslanju, pecanju za decu. Za one koji vole mir može da posluži uređeno kupalište za uživanje na reci. Tokom leta organizuje se „Koncert za Luisa“, rođenog u Leskovcu, koji je najlepši deo detinjstva proveo u Negotinu kome se uvek, tokom života vraćao. Koncert se održava početkom avgusta, uz učešće njegove dece Maje i Marka, i članova njegovog benda i prijatelja i 2024. biće po šesti put priređeno sećanje na ovog velikana i začetnika etno-pop scene u Srbiji.
            Sve manifestacije prati izložba suvenira, jer je dosadašnja praksa pokazala, budući da je ovo gastarbajterski kraj, da svako voli da iz svog zavičaja ponese „parče“ sećanja.
            Septembar je mesec berbe. U Rogljevu se održava „Krajinska berba“, manifestacija tradicionalnog tipa uz ceremonijalni ulazak u vinograd, nastupom KUD-ova, gaženjem grožđa, izborom za najlepšu beračicu i brojnim koncertima koji prate taj događaj. I mnogi turisti dođu do pivnica koje su u to vreme gotovo sve otvorene, da probaju domaće vino i proizvode, da se druže. U vreme berbe živo je i u Rajačkim a ubuduće i u Smedovačkim pivnicama, gde se uređuju degustacione sale. Meštani vinskih sela sve više žele da se bave turizmom, posebno atraktivnim s obzirom da se radi o spomeničkim kompleksima od izuzetnog značaja na reprezentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a.
            U septembru TOO Negotin planira akcije vezane za Vratnu i prirodni fenomen, preraste - kamene mostove koji po svojoj lepoti nadvisuju sve ostale. Za turiste predviđen je obilazak Vratnjanskih kapija uz podršku planinarskog društva, obeleženim i pristupačnim pešačkim stazama.
            - Najveći događaj vezan za Negotin je festival „Mokranjčevi dani“ sredinom septembra u trajanju od nedelju dana, kao kruna svih manifestacija. Nešto što je interesantno i po čemu je Negotin interesantan, nadasve jedinstven, i trudimo se da sadržajno i funkcionalno bude sve bolji i ostane u Negotinu - izjavio je Dušan Petrović dodajući da tokom leta, brojne negotinska udruženja organizuju i druge manifestacije, poput Vokalnog etno festivala mladih u organizaciji Kreativnog udruženja „Nego“, što navodi na zaključak da se u Negotinu stalno nešto dešava. A u vreme pauze, priroda ume da nadomesti sve ono što ljudska misao ne može da dosegne, pružajući mnogo više od puke potrebe i očekivanja. U Negotinu ne postoji bojazan da će biti dosadno.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com