Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vredne, druželjubive i srećne - članice UŽ GRADNULIČKI BISERI

Vredne, druželjubive i srećne - članice UŽ GRADNULIČKI BISERI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Značaj osnaživanja žena je korak ka ekonomskoj ravnopravnosti, a koristi koje iz toga proizlaze su neosporne. U praksi se često dovode u pitanje tradicionalni odnosi, podele uloga, odnosi moći, interesi i neprikosnovenost privilegija. Osim toga, postoje znatne razlike u nivou i tipu ekonomskog angažovanja žena, u zavisnosti od starosti, stepena obrazovanja i mesta gde žive. Posebno je značajno pitanje pozicije žena iz ruralnog područja sa daleko slabijim izborom aktivnosti van kuće.

            Udurženja žena, bilo da se radi o selu ili gradovima, čija je osnivanje intenzivirano početkom ovog veka, imala je za cilj njihovo okupljanje radi druženja, putovanja, zajedničkih aktivnosti i koristi da od onoga što rade, svakodnevno i godinama, mogu nešto i da zarade.
            Opština Zrenjanin sa 22 naseljena mesta, prava je riznica žena uključenih u neko od udruženja. Udruženje žena REMUS (Mužlјa), Klub žena MUŽLJA (Mužlјa), Udruženje žena GRADNULIČKI BISERI (Zrenjanin), Asocijacija žena MZ ELEMIR (Elemir), Udruženje žena RUŽA (Aradac), Klub žena BELO BLATO (Belo Blato), Udruženje žena BANAĆANKE - TORAK (Torak), Udurženje žena „DOSITEJ” (Zrenjanin), neka su od najaktivnijih učesnika kako u mestu iz kojeg dolaze, tako i na brojnim manifestacijama grada u organizaciji TOG Zrenjanin.
            Podrška Zrenjaninkama i njihovom radu prisutna je i kroz „Banatske vredne ruke“ - manifestaciju koja promoviše bogatstvo stvaralaštva žena, njihovu kreativnost i preduzetnički duh, unazada 17 godina.
            UŽ „Gradnulički biseri“ iz Zrenjanina baštine tradicionalne vrednosti Vojvodine, odnosno srednjeg Banata. Udurženje je 08. marta 2024. napunilo 30 godina od kako je sa svojim proizvodima prisutno na festivalskoj sceni grada. Bilo je prisutno sa svojim slano-slatkim programom i na manifestaciji „Banatske vredne ruke“ 18, maja ove godine održanoj u veličanstvenom ambijentu Gradske bašte, u okviru V Međunarodnog banatskog festivala vina.
            - Iako su štrudle s makom brend našeg udruženja i na štandu se predstavili svojim slatko-slanim programom, za ovu priliku akcenat smo stavile na slana peciva - da bi se što bolje slagalo sa vinom - rekla je Danica Sabo, predsednica UŽ „Gradnulički biseri“, i time objasnila da pored klasičnih, umeju da prepoznaju i uvažavaju standarde aktuelnog trenutka, u ovom slučaju vinske kulture.
            Udruženje je nazvano po istoimenom srednjovekovnom selu na obalama Begeja, koje se do XVIII veka nalazilo blizu Bečkereka, a danas je najveći kvart Zrenjanina. Okuplja preko 105 članica od kojih 30-tak aktivnih, uglavnom starijih članica. Motiv njihovog okupljanja je na prvom mestu druženje, ali i stvaranje pozitivnog ambijenta za rad... Mladi ljudi dođu i odu. Ima zabave, ali ima i rada. Društvo prati sve manifestacije i odaziva se na pozive. Problem je putovanje za koje treba izdovajati sve više sredstava, ličnih. „Zato ako je bliže odemo, a ako je dalje ne možemo“ - napominje Danica.
            - Udruženje je od MZ Gradnulica dobilo lepe prostorije. Svake godine lokalne vlasti nam izlaze u susret, ali to su relativno skromna sredstava i kada se podele na sva udruženja kojih nema malo, onda je to možda 50. nekada 60.000, dok je ranije bilo i do 100.000, ali toga više nema - objašnjava naša sagovornica, ističući značaj manifestacija poput Banatskog festivala vina i Banatskih vrednih ruku, i što je UŽ deo lepe priče, poput ove vinske.
            „Tu smo ako možemo, ako ne - zadovoljimo se radostima koje imamo unutar udruženja“, dodaje naša sagovornica. Po njenim rečima manifestacija je dosta, a TO ih redovno uključuje i šalje na druge destinacije:
            - Gde god da odemo upoznajemo nove ljude, prepoznajemo stare koje nismo videle nekoliko godina. Sa nekima smo toliko srdačni da smo uspostavili i familijarne odnose. Ko je bio slobodan, našao je i svoju ljubav, jer sve je to lepo i u našim godinama.
            Grad je svestan „vrednih ruku svojih žena“ i poštuje to što rade.
            - Kada god zatreba zovu nas i iz Opštinske uprave, posebno kada se očekuje dolazak neke važne delegacije. Pre nekoliko godina, Nj.E. ambasador Kraljevine Belgije, gospodin Kunrad Adam posetio je Zrenjanin i proizvodne pogone belgijske kompanije „T4B”. Tom prilikom smo oduševili ambasadora našim štrudlama, tortama i raznim drugim kolačima, koji nikako nije mogao da shvati da smo sve to mi same, svojim rukama napravile kod svojih kuća.
            Ako bi u dve reči želeli da predstavimo UŽ „Gradnulički biseri“ zvučalo bi ovako:
            - Naš brend je štrudla sa makom; svugde nas ima zbog dobrog raspoloženja da bismo bile pozitivnije; sve imamo i porodice, decu i unuke, ali udruženje je melem za naše duše.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com