Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Zadružni savez Vojvodine na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Zadružni savez Vojvodine na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Aktivnosti Zadružnog saveza Vojvodine na Sajmu poljoprivrede započele su susretom predstavnika ZS iz regiona. Za okruglim stolom na temu: „Zemljoradničko zadrugarstvo u regionu-stanje i perspektive“, osim mr Jelene Nestorov, predsednice Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) učestvovali su: Rajko Kulaga, predsednik Zadružnog saveza Republike Srpske, Božo Volić, predsednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza, Lordan Ljubenkov, predsednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lazar Boev, član Upravnog odbora Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

            Zaključci sa okruglog stola doveli su prilično podudarnih problema sa kojima se suočava ceo region, i imajući u vidu prošlu proizvodnu godinu koja je za ceo region bila izuzetno izazovna u smislu niskih cena poljopriverdnih proizvoda i izuzeteno visokih troškova proizvodnje gde su zadruge podnele najveći teret te krize.
            - Mogu reći da je zadrugarstvo u jednoj vrlo složenoj poziciji, a da nikada nije bilo potrebnije. Upravo u tim teškim situacijama poljoprivrednici bez zadruga najčešće ne bi mogli opstati u svojoj delatnosti proizvodnje, niti ući u novu proizvodnju bez obezbeđenja repromaterijala preko zadruga - rekla je mr Nestorov.
            Ukazala je na neverovatan porast interesa poljoprivrednika za sistema za navodnjavanje, koje nužno treba da prate investicije u osiguranje, koji u uslovima izmenjenih klimatskih uslova postaju imperativ, kao i potreba ulaganja u nove tehnologije, u semenski materijal adekvatan trenutnim uslovima, zaštitu bilja i sve ostalo. A da bi se sve to primenilo zadrugarima su potrebni mnogo ozbiljniji podsticaji u proizvodnji, naročito investiranje.
            - Ono što bih istakla i što važi i za nas i za region da se zadruge niz decenija same bore za svoj položaj na tržištu. Ekonomska politika u poljoprivredi koja bi trebala da prepozna značaj zadruga za razvoj sela i razvoj poljoprivrednih gazdinstava, trebala da usmeri određene mere u zadružni sektor kako bi se podstaklo da ode u neku narednu fazu. I u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji zadruge su u delatnosti primarne poljoprivrede. Malo koja od njih, i to su pojedinačni sluačajevi, ima neki preradni kapacitet, a kada se postavi pitanje zašto ga nema, odgovor je jednostavan - nemaju osnovne preduslove. Da biste imali preradu morate imati rešen ceo proces pre prerade, uključujući kompletnu proizvodnju, dovoljne količine robe, kvalitet, skladišne prostore u kojima i dalje većina naših zadruga oskudeva, hladnjače i slično, da biste uopšte razmišljali o nekom vidu ozbiljne prerada koja bi išla na neka tržišta kao stalna ponuda. Zadrugama je potrebna podrška. Nedostaju im investicije u osnovne kapacitete kako bi išli ka narednim kapacitetima.
            Predsednica je opet ponovila da se na konkursima ne daju mogućnosti da zadruge dođu do novca, a dokaz tome je neprepoznavanje uloga zadruga. U suprotnom bili bi specijalizovani konkursi za zadruge usmereni u zadružne investiije koje donose benefit svim zadrugarima. Po njenim rečima, na konkursima, kako pokrajinskim tako i republičkim, do sada su zadruge bodovane na isti način kao pojedinačna poljoprivredna gazdinstva, za istu vrstu investicije. S druge strane ta vrsta investicija ima desetostruko veći efekat kada se investira u zadrugu.
            Prema unapred utvrđenom rasporedu, u utorak, 20. maja, održana je panel diskusija “Novi trendovi zadrugarstva u AP Vojvodini”, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ovaj skup bio je posvećen zadrugarstvu i razmeni stručnih, tehničkih i svih drugih znanja vezanih za zadrugarstvo i poljoprivredu između zadružnog sektora Vojvodine i nekih drugih zadružnih sektora i sagledavanje pozicije i planova za novu poslovnu politiku. Učešćem podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandra Panovskog, predsednice Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelene Nestorov, direktora  zemljoradničke zadruge “Beška” Dragana Lončara i predstavnice Ambasade Španije u Republici Srbiji, sagledana je situacija u oblasti zadrugarstvo u našoj zemlji.
            - Imali smo priliku da napravimo neka poređenja, izvučemo neke zaključke za koje sam uverena da će biti od velike koristi za naše kreatore ekonomske politike. Cilj panela je bio da vidimo gde smo i šta bi trebali uraditi u nekom budućem periodu, a po ugledu na državu za koju znamo da je mnogo uradila u zadrugarstvu - rekla je mr Jelena Nestorov.
           
            Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com