Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kvalitetan proizvod uvek nađe put do pravih kupaca

Kvalitetan proizvod uvek nađe put do pravih kupaca

  • PDF

            Privredna komora Vojvodine (PKV) petu godinu za redom našla se u ulozi domaćina 5. po redu Dana voćara i vinogradara, na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

            Tim povodom u sredu, 22. maja uz prisustvo predstavnika resornog ministarstva i stručne javnosti, proizvođača, predstavnika EU..., razgovaralo se na temu primene najnovijih agrotehničkih mera, klimatskim promenama, plasmanu, tržišnim izazovima, tražili odgovori na pitanja kako još više podići proizvodnju i kako je unaprediti, a sve to sa ciljem maksimalnog unapređenja voćarstva i vinogradarstva, koje u našom uslovima daje vanredne rezultate. U okviru Dana voćara i vinogradara upriličena je i degustacija vina sa Fruške gore.
            Boško Vučurević predsednik PKV istakao je izuzetan značaj ovog skupa kojim se preko voćarstva/vinogradarstva jača i širi veza srpskih proizvođača sa evropskim i zemljama sveta.
            - U prva tri meseca ostvarili smo izvoz našeg voća u visini od oko 10.000 evra, što dokazuje da je naše voće izuzetno kvalitetno i konkurentno. Što se tiče malina, najveći kupci su Nemačka i Francuska. Da napomenem, da izvoz maline čini blizu 65% ukupnog izvoza voća. Kada su jabuke u pitanju, Ruska Federacija je i dalje najveći kupac jabuka iz Vojvodine, međutim tu se pojavljuje diverzifikacija izvoza, javljaju nova tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i zemalja na Dalekom istoku - rekao je gospodin Vučurević, saopštivši i podatak da je samo šest odsto od ukupno obradivog zemljišta pod voćarstvom i vinogradarstvom, što je mali procenat s obzirom da je od ukupnog izvoza našeg agrara čak 15-16% čini izvoz voća.
            Uloga PKV u traženju novih tržišta nemerljiva je, s obzirom na svoje poslovne forme, sporazume sa regionima u Evropi i širom sveta. Primer za to je susret sa jednim od najvećih izvoznika jabuka u svetu, prilikom zvanične posete PKV Poljskoj, čime je otvorena mogućnost posrednog osvajanja nekih novih tržišta.
            - Ostvarili smo kontakte sa zemljama Severne Afrike, Azije, posebno Indijom, sa frankofonim zemljama. Upravo na Poljoprivrednom sajmu imali smo uspešan sastanak sa Gabonom, zainteresovanim za uvoz naših jabuka. Komora je prisutna i pomaže našim voćarima, a sajamske manifestacije, protokolarni susreti sa ambasadorima raznih zemalja u organizaciji PKV u većini slučajeva su dali rezultate. PKV se trudi da napravi kvalitetan ambijent za umrežavanje naših proizvođača sa predstavnicima određenih država, nekada i firmama. Praksa je pokazala da kada imate kvalitenu robu i mogućnost za realizaciju prodaje te robe, davala je pozitivan ishod - rekao je Boško Vučurević.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com