Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Garancijski fond Vojvodine na strani žena preduzetnica

Garancijski fond Vojvodine na strani žena preduzetnica

  • PDF

            Poslednjih godina žene sve više pokazuju interesovanje za ulazak u preduzetničke vode. Iako je odnos žena i muškaraca preduzetnika i dalje u korist muškaraca, podaci govore da je ukupan ženski potencijal, uključujući i žensko preduzetništvo, velikim delom neiskorišćen ili nedovoljno razvijen.

            Štand Pokrajinskog sekratarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Hala „Master” 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i ove godine je bio mesto svakodnevne promocije ženskog preduzetništva.
            Na panelu održanom 21. maja, Đorđe Raković, direktor Garacijskog fonda Vojvodine, predstavio je program za finansiranje firmi čiji su osnivači žene, odnosno konkursne linije namenjene finansiranju nabavke opreme preduzetnicama koji je stalno otvoren.
            - Pored toga što svake godine učestvujemo na Novosadskom sajmu, i što smo prepoznatljivi po garantnim linijama vezanim za poljoprivredu, Garancijski fond Vojvodine je veoma aktivan u privredi, a posebno po pitanju ženskog preduzetništva. Moramo da kažem da veoma mali broj institucija prepoznaje žene kao preduzetnice i da mali broj njih obezbeđuje preduzetnicama povoljnije uslove finansiranja i „jeftinijih“ poslovnih aranžmana. Garancijski fond preko poslovnih banaka ima posebnu garantnu liniju za žene preduzetnice, gde žene imaju priliku da dobiju daleko povoljnije kredite uz povoljniji način njihovog vraćanja. To podrazumeva nižu kamatnu stopu, duži grejs period, anuitete vraćanja koji mogu biti po želji klijentkinje. S obzirom da naše garancije iznosi 100% na iznos kredita i pripadajućih kamata, banka je u prilici da im ponudi uslove koje inače ne bi ponudila tržišno - izjavio je Đorđe Raković i pozvao preduzetnice da posete Garancijski fond i bolje se upoznaju sa uslovima koje nudi a u cilju sklapanja povoljnog poslovnog aranžmana.
            Statistički podaci govore da je daleko manji broj žena preduzetnica zastupljen u Srbiji nego u zemljama regiona, i da se manji broj opredeljuje za otvaranje novog preduzeća.
            Po rečima direktora, evidentno je da broj žena u biznisu raste ali da i dalje treba promovisati povoljnije uslove ne bi li se veći broj žena opredelio na ovakav korak. A taj je korak najčešće vezan za mala preduzeća, u preko 80% slučajeva reč je o preduzetničkim radnjama gde preduzetnice samostalno vrše delatnost (samozaposlene) ili zapošljavaju još jednu osobu.
            - Garancijski fond Vojvodine ostvario je saradnju sa preduzetnicama koje su zapošljavale 400 radnika, do onih koje su otvarale najčešće frizerske i krojačke salone, sa aranžmanom samozapošljavanja, gde su bile jedine zaposlene. Garancije fonda napravljene su tako da obuhvataju sve poslovne aranžmane vezane za privredu i poljoprivredu - istakao je gospodin Raković, i ponovio da su konkursi GFV permanentni, nisu vremenski ograničeni, traju tokom cele godine, i uvek mogu da im se obratite.
            Nastup Garancijskog fonda Vojvodine na Poljoprivrednom sajmu predstavlja glavnu manifestaciju za prezentaciju garantnih linija. Praksa je pokazala da se uvek po završetku ove manifestacije fondu javlja najveći broj poljoprivrednika interesujući se za garantne linije vezane za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i nabavku poljoprivredne mehanizacije, a u zadnje vreme i za sisteme za navodnjavanje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com