Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gleb Fils: Život na selu je lep ali nije lak

Gleb Fils: Život na selu je lep ali nije lak

  • PDF

            Gost/učesnik Mini sajma SA SRBIJOM NA TI, u organizaciji Udruženja turizmologa PMF „Novi SAD“, i uz podršku Udruženja „Sa Srbijom na TI“ ove godine održanog pod nazivom „VIDIMO SE NA SELU“, bio je Gleb Fils (@glebfeels), koji je na temu „Priče sa sela kroz oči stranca“ dao jedan svež, drugačiji pogled na srpsko selo, uopšte na život u ruralnom području.

            - Mislim da je život na selu zdrav i za fizičko i za mentalno zdravlje. Preporučujem ga, posebno ljudima koji imaju porodicu, da sa decom započnu život na selu, kao što su to uradili moji roditelji, kada sam bio mali. Deca na selu su okružena životinjama, stiču iskustvo o biljkama, njihovom gajenju u bašti, i sve to im skraćuje vreme gledanja u telefone. I sve to pričam iz sopstvenog iskustva - kaže naš sagovornik, koji je živeo u nekoliko zemalja, a zaustavio se, ne zna na koliko, u selu na jugu Srbije, gde trenutno ima malu farmu i oseća se zadovoljno i ispunjeno.
            Upoređujući život na selu u rodnoj Rusiji sa ovim u Srbiji, kaže da postoji razlika, da je u Srbiji relaksiranije, jer je rusko selo opterećenije zakonskim regulativama, raznim isnpekcijskim kontrolama:
            - Laganije se živi u Srbiji, opušteno, onako kako vama odgovara. Ali, bez obzira na državu, mislim da je život na selu jako zdrav. Nije svako sposoban ili spreman na takav život, ali svako može provesti neki odmor, nekoliko dana i uključiti se u seoski način života, iskusiti neka drugačija zadovoljstva, boraviti u prirodi, što deluje blagotvorno i restartuje ceo organizam.
            Iako po njegovom mišljenju ima dosta mladih koji se, čak i profesionalno, bave promocijom sela i života na selu, iskreno misli da se tu radi o drugačijoj vrsti života nego što je u gradu, i da je to potpuno individualan odnos. Jer, život na selu nije lak. Potrebna je velika želja i disciplina da bi neko mogao da odgovori na sve obaveze. da bude sam sebi gazda, da vodi računa o svojoj bašti, životinjama. „U gradu je komforniji, ali je na selu lepše i teže“.
            Gleb Fils se bavio svim i svačim: digitalnim marketingom, bio prevodilac... Sada je vlasnik male farme na jugu Srbije. Planira da započne proizvodnju raznih vrsta proizvoda i možda - da se okuša u seoskom turizmu.
            Po njegovim rečima, selo je prilika za ljudi IT profesije pomire svoje profesionalne obaveze sa životom u nekom ruralnom području. U selu vidi šansu i za mlade, obrazovane ljude koji mogu da uspostave neku proizvodnju i da je putem društvenih mreža plasiraju, da naprave svoj brend i obezbede sredstva za život.
            Razmišljanje jasno i smisleno, saveti praktični. Ipak, na svakome je da sam odluči šta će, gde će i da li će.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com