Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Nekad bile i ponovo će biti: Rajačke pimnice u žiži vinskih boutique priča

Nekad bile i ponovo će biti: Rajačke pimnice u žiži vinskih boutique priča

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog - Čudotvorca (12. maj), dana kada se dešavaju čuda, našli smo se u selu Rajac, na 20km od Negotina, u Pimnici Željka Perića, koji je zbog brojnih poseta stranih diplomata, medijskih kuća iz zemlje i inostranstva, učešćem u TV serijama, prozvan princom vina, najpoznatijim vinarom Rajačkih pimnica.

            Zašto je to tako, rad je da pojasni sam vlasnik, Željko Perić, šesta generacija „kamene kuće“ iz 1887., koja radi bez prekida punih 130 godina, od kada su francuski vinogradi bili uništeni filokserom, a negotinska vina smatrana jednim od najboljih u Evropi. Potreba za velikim količinama vina, kupovanim u Rajcu, potom „belgijskom“ prugom transportovanim do Dunava, brodovima do Crnog mora i Mediterana sve do Francuske, kao i potrebnom za visokim kvalitetom, u to vreme „preselila“ je vino iz Rajca u kameno selo na brdu, da se mirisi sela ne mešaju sa mirisima vina, gde mogu da odmaraju i sazrevaju.
            Ovu priču je započeo i pimnicu podigao Aleksa Stanković, nastavio sin Aleksa Stanković, potom i Kosara Stanković, udata Perić. Dušan Perić, deda gospodina Željka Perića - mornara iz Pimnica, iz prve posade „marinaca“ na školskom brodu Jadran, na kojem je tri godine služio vojsku prateći brod Galeb, rezidencijalnu jahtu druga Tita. Mnogo godina kasnije, uz meze i vino, evocirajući uspomene deda je ispičao svoju storiju koju je čuo viceadmiral Pavlović i pozvao ga, a on prihvatio, da bude gost na poslednjem isplovljavanju „Jadrana“ na Krf.
            Kažu da je unuk Željko na dedu, mirnog, smernog, radnog čoveka kojeg su ljudi voleli. Ostavio je svom unuku pimnicu, ali i sve znanje za njeno uspešno vođenje.
            - Rođen sam u Zaječaru, gde sam kratko živeo, kao i u Čačku, a pošto su se moji roditelji razveli dok sam bio mali odrastao sam uz dedu, pomažući mu i u vinogradu i u podrumu i tako stekao diplomu vinogradarsko-vinskog univerziteta potpisanu od strane Dušana Perića - priča njegov unuk, lice sa malih ekrana, od kojeg su TV ekipe napravile celebrity i najposećenijeg domaćina ovog dela Srbije. Gosti su ovde svakodnevna pojava. Sajam meda i vina u Negotinu jedan je od povoda za posetu većeg broja turista, koji dolaze iz želje da vide, čuju priču o ovom čuvenom mestu i probaju vina. Internacionalna i ona autohrona. Perić Cabernet Sauvignon se okitio zlatom, vrlo traženo je „Med i mleko“ (Rizling i Chardonnay) i autohtome sorte. Iako stranci traže sve, poslednjih godina raste interesovanje za Belu i Crnu Tamjaniku, Začinak (Začinjak), Bagrinu... Od ove poslednje, vino se u mom podrumu pravi od 2017. i od relativno malih količina - kaže pimnički vitez i dodaje: - Imam nešto više od haktar vinograda, dovoljno za moje potrebe piviničara i domaćina, nekada i previše za rad, ali se trudim da maksimalno ispoštujem goste, da vina budu što bolja i sirevi, koje služimo uz vina, raznovrsni, savršeno uklopljeni sa zlatnim kapima. I to gosti prepoznaju.
            Pimnica Perić, odnosno vinski podrum koji može da primi 50 gostiju, ukopan je u zemlju 150cm, a zidovi debeli 70cm, što omogućava prijatan boravak, ali i idealne uslove za čuvanje i negovanje vina u nepromenjenoj temperaturi kako leti, tako i zimi. Pimnica ima i veliku terasu za ručavanje i degustaciju. Tu su još i ljuljaška iza koje stoji urbana legenda da par koji se na njoj „zaljulja“ ostaje do kraja života zajedno.
            Jedna od atrakcija koju posetilac može doživeti ovde je nesvakidašnja demonstracija ulaska u bure od samog vlasnika. Naime, pored mnoštva čabrića u kojima se čuvalo vino, a budući da su mali pogorni da se iznesu i operu, u podrumu se nalazila i velika bačva, koja se, jednom postavljena nije više pomerala. Budući da je čistoća jedan od prvih uslova za dobar kvalitet vina, bačva se čistila tako što se kroz specijalno za tu priliku napravljena vratanca ulazilo, pralo i izlazilo napolje. Da nije dovoljno biti sitne građe, već dovoljno razgiban i poznavalac specijalne tehnike ulaska, kao i izlaska iz iste, uvereli smo se sopstvenim očima.
            - Okupljanje i animiranje gostiju uz kvalitetan proizvod je suština moje životne priče u koju ulažem 100% svog vremena, jer ako želite da postignete kvalitet, morate da mu se podredite - poručuje gospodin Perić, otkrivajući i neke svoje planove: - Uživam da skijam, ali i da letim. Jednom su me piloti sa Aerodroma „13. maj“, koji od mene kupuju vino, „provozali“. Meni se to jako svidelo, te planiramo da ovde, u Pimnicama, napravimo jednu pistu, da iz Beograda može da se dođe i malim avionom.
            A da je živ, tako bi razmšljao, i isto tako radio i deda našeg pimničkog viteza.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com