Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE 15. Revija kratkog đačkog filma FILMić 2024 Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

15. Revija kratkog đačkog filma FILMić 2024 Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Univerzitet Privredna akademija, amfiteatar „Prof. dr Slavko Carić“, po petnaest put bio je mesto susreta filmadžja iz osnovnih i srednjih škola Srbije, koji su se, u timovima od po tri člana, takmičili na, sada već vrlo vrednom za ovu kategoriju, nadmetanju za najbolji kratki đački film.

            Na završnoj svečanosti povodom dedele nagrada za najbolji kraki đački film - FILMić 2024. glavna nagrada, kao i prošle godine, otišla je timu Mladih Mašinovođa: Lazaru Jovanoviću, Maksimu i Miljanu Milenkoviću, učenicima Ekonomske-trgovinske škole iz Smedereva, kao i njihovoj mentorki - Vesni  Milićević, za film pod nazivom „Poslednji voz“.
            Prvo mesto u kategoriji osnovih škola osvojio je tim iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Kaća za film pod nazivom „Ucena fotografijom“, a u konkurenciji srednjih škola Ekonosko-trgovina škola iz Smedereva za filić „Tango za kraj“. Dodeljene su i specijalne nagrade za ideju, scenario, režiju, montažu i glumu.
             Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija istakao je značaj ovog, kao i drugih sličnih takmičenja koja se održvaju na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) i Pravnom fakultu za privredu i pravosuđe u okviru Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.
            - Drago nam je što smo se okupili jednim lepim događajem koji promoviše mlade ljude i njihovo stvaralaštvo, a Univerzitet privredna akademija je najbolje mesto za takve promocije. Zahvaljujući prof. Slobodanu Popovu, predsedniku Centra za nauku, tehnologiju i informatiku, realizatoru ovog projekta, imali smo odgovoran ali izuzetno lep zadatak da vrednujemo, ocenimo i nagradimo najbolje radove, a njihovim autorima ponudimo nastavak školovanja, i na taj način podstaknemo da još više uče i još više stvaraju. Spremni smo da promovišemo najbolje među nama - reči su kojima se rektor obrati prisutnima.
            Ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, prof. dr Slobodan Popov je podsetio da je za Festival kratkog filma - FILMić, uprkos trajanju od 15 godina, interesovanje učenika osnovnih i srednjih škola sve veće. Posebno je istakao značaj poruka koje šalju nagrađeni fimići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika. Grand Prix osvojio je tim škole iz Smedereva, škole vrlo aktivne već nekoliko godina i uvek sa materijalom koji osvaja nagradu. To nije sve. Izbor od 10 najboljih filmića biće prikazani na Ravno Selo Film Festivalu (RSFF), u junu ove godine, uz učešće tri odabrane ekipe koje će pet dana prisustvovati filmskim radionicama u Ravnom Selu, koje vode profesionalne filmadžije.
            Jasmina Pastonjicki, predsednica izjavila je tim povodom:
            - Uvek je teško izabrati koji film će poneti jednu od prvih nagrada zato što dobijamo mnoštvo radova od dece koja su izuzetno motivisana za rad. Uvek gledate opcije, sadržaj, da li su koristili nešto od sopstvenog materijala, koja je bila ideja, poruka i gledljivost filma (dužina, kvalitet, razvoj radnje i dr.), i sve te komponente utiču na konačan sud članova žirija. Svako vrednuje na svoj način, a konačan sud donosimo nakon razgovora o filmićima i našim ocenama. Obraćamo pažnju i na druge stvari: scenario, glumu, radujući se da posmatramo kako oni gledaju na svakodnevne probleme, kako ih rešavaju, i meni je bilo interesantno da upoznam njihovo gledište. Mislim da je ove godine nagrada otišla u prave ruke, kao i da su prvonagrađeni filmići stvarno kvalitetni, ali ne umanjujem ni značaj drugih. Ima tu dobrog materijala i treba da nastave da se na ovaj način zapisuju svoja razmišljanja i stavove.
            Prisutnima su se obratili i prof, dr Radivoj Prodanović, prodekan za nastavu Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžemnt i prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, vidno zadovoljni viđenim ističući značaj ovog festivala.         
            Cilj ove smotre je promocija aktivne uloge učenika u kreiranju medijskih materijala i popularizacija ovog vida digitalne posmenosti u toku školovanja, kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata osmišljavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.
            U ovom ciklusu učesnicu su imali četiri zadate teme za koje su se slobodno opredeljivali: „Da sam ja neko“, „Biti pametan na interenetu“, „Vršnjačko nasilje“ i slobodna tema. Najbolji radovi, 12 filmiča osnovne i srednje škole kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje su obezbedi FIMEK i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.
Vieše fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com