Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM PROJEKAT MERKURA U KONKURENCIJI ZA NAJVIŠE PRIZNANJE EVROPSKE UNIJE

PROJEKAT MERKURA U KONKURENCIJI ZA NAJVIŠE PRIZNANJE EVROPSKE UNIJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Nakon zapažene prezentacije na Forumu u Šibeniku, projekat Si4Care čiji je pilot „Kontrola zdravlja dijabetičara telemedicinom“ realizovan u Merkuru, nominovan je za izbor najuspešnijeg projekta Evrope

            Koordinatorka EU projekta Si4Care, gospođa dr Darja Šemrov sa Univerziteta Ljubljana, dostavila je zvaničnu potvrdu da je projekat Si4Care, u kome je učestvovala Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje, dobio visoko priznanje od najviših EU institucija. Zajednički komitet Jadransko-jonskog poziva za finansiranje projekata EU odabrao je Si4Care projekat za učešće na REGIOSTARS takmičenju 2024, inicijativi DG REGIO, koja je postala evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU. Projekat Si4care takmičiće se sa najboljim evropskim projektima u kategoriji Konkurentna i pametna Evropa, u delu „Promovisanje konkurentnosti, inovativnosti i ekonomske otpornosti“.
            Odluci Zajedničkog komiteta prethodio je njihov poziv da predstavnici Merkura predstavljaju svoj pilot u Šibeniku na 9-om Forumu EUSAIR - EU Strategy for Adrian and Ionian Region (https://www.adriatic-ionian.eu/event/9th-annual-eusair-forum/). Kao moderatori na panelu „Driving digital transformation in the Adrion-Ionian Region“ 16. maja od 9:00-11:00, Miodrag Miljković i Srđan Kožetinac prezentirali su pilot koji je realizovan u Merkuru i dobili veoma pozitivne reakcije visokih evropskih zvaničnika.
            Opšte mišljenje prisutnih, kao i partnera na Si4Care projektu iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije bilo je da ovakav projekat mora da dobije i svoj nastavak kroz Si4Care 2, na čemu su stručnjaci iz Italije već počeli da rade. Očekuje se da će srpska strana u budućem projektu ponoviti učešće kao jedan od najuspešnijih partnera, jer je između 10 partnera iz 7 zemalja, Merkur dostigao nivo najuspešnijeg partnera u projektu. Za takav uspeh zaslužno je i Ministarstvo zdravlja, kao Associated Partner na projektu, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, koje je pružilo pun doprinos u realizaciji projekta.
            Podsetimo se da je pilot Si4Care u Merkuru, pod nazivom „Kontrola zdravlja dijabetičara telemedicinom“, realizovan  na pacijentima nakon povratka kući i da su rezultati projekta pokazali da efekti aktivnog učešća pacijenata u kontroli svog zdravlja u kombinaciji sa intervencijama lekarskog tima na daljinu, mogu da imaju ključnu ulogu u smanjivanju rizika od komplikacija kod dijabetesa. Merkurov pilot prezentiran je i na Nacionalnom simpozijumu  „Šećerna bolest 2022: novine i izazovi”, koji je održan od 21. do 23. oktobra u Vrnjačkoj Banji uz učešće 250 lekara iz cele Srbije, a o rezultatima projekta tom prilikom pozitivno se izrazio i akademik prof. dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes.
            Inače, REGISTARS svake godine organizuje DG REGIO od 2008. Tokom godina postao je evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU i koji pokazuju uticaj i inkluzivnost regionalnog razvoja. Predlažući rešenja za zajedničke izazove i iskorišćavajući najveće mogućnosti, REGISTARS je inspirisao regione da sprovedu još uticajniju regionalnu politiku EU (https://ec.europa.eu/regional_policy/projects/regio-stars-awards_en).

Autor teksta: Bojana Beljić
Fotografije: Arhiva SB Merkur

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com