Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Srećne, zadovoljne i lepe - Udružene ŽENE Srema

Srećne, zadovoljne i lepe - Udružene ŽENE Srema

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            One su tačka na i (u obliku srca), a zanimljiv kolorit svakog njihovog nastupa, pravi je mamac za posetioce. Opravdanje svog prisustva nalaze u priprepremanju, često i tokom cele noći, svakojakih đakonija, slatko-slanih zalogaja, onoga što se odvajkada priprema u njihovom mestu.

            One su jedinstven vid promocije tradicije, običaja, gastronomije naroda kojem pripadaju, ali i unikatna, upečatljiva slika jednog događaja koja može da zadivi ceo svet. Udruženja žena uglavnom vezana za seosku sredinu, nastala su kao potreba žena za druženjem i aktivnostima van kuće. Sve ono što su radile godinama za potrebe svoje porodice, domaćinstva, sa smislom i planom, prenele su van svojih kuća. Da i drugi vide šta one rade.
            Rado se odazivaju na sve lokalne fešte, uključene su u sva događanja, prezentacije, kada ih pozovu. A pozivaju ih često jer reprezentiju jedinstvenost, originalnost i kao takve unikatnost sela i žena u Srbiji.
             Pet udruženja iz mesta sa Fruške gore, pozvano je da učestvuje na Kongresu ruralnog turizma Vojvodine, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine (TOV) i Centra za ruralni razvoj Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u hotelu „Termal“ u Banji Vrdnik, poslednja dva dana maja. Udruženja: Aktiv žena „Rivica“, Udruženje žena „Jazak“, AŽ „Irig“, UŽ „Krušedolke&snajke“ i AŽ „Vrdničanke“ sva iz okruženja, predstavile su svoje radove i planove. Polje njihovog delovanja uglavnom je zasnovano na izradi ručnih radova, pravljenju svežih, domaćih, slasnih zalogaja, izradi suvenira, humanitarnom radu...
            Sve one suočavaju se sa istim problemima, malim brojem aktivnih članica, uglavnom starijih, nedostatkom sredstava za neke veće, ozbiljnije poduhvate, mada su spremne da odgovore i najozbiljnijim izazovima. Ali dele i sve ono što je lepo pri zajedničkim nastupima. Zato su ovde i na svim drugim događajima i manifestacijama.
            Nada Ćirić, predsednica AŽ „Rivica“ (osnovanog pre deset godina), kaže da su prilike kada se okupi nekoliko udruženja, dragocena za upoznavanje drugačijih običaja, razmenu iskustva, druženje uopšte.
            - Da je više ovakvih događaja sve bi bilo lepše. Na Fruškoj gori je sve više manifestacija i uključene smo u sve što se dešava u našoj okolini. Mesimo kolače, pravimo ručne radove i zimnicu - kaže Nada Ćirić, jedna od oniih kojoj ništa nije teško, radosna kada ima šta da ponudi i čime da obraduje druge.
            Radmila Milanović, predsednica UŽ „Jazak“ (osnovanog 2017.), koje čini dvadeset članica, od kojih je polovina aktivnih u radionicama za pravljenje zimnice, kolača, suvenira...
             - Naš rad baziramo na reciklaži i od upotrebljenih, naizgled bespotrebnih stvari, pravimo stilizovane, interesantne suvenire. Aktivne smo u akcijama za očuvanje životne sredine, tradicije, sarađujemo sa drugim udruženjima opštine Irig, ali i iz drugih opština, npr. Udruženjem penzionera iz Rume. Ostvarile smo lep kontakt sa Fudbalskim klubom „Car Uroš“, i u okviru letnjeg Noćnog turnira u malom fudbalu, prava smo atrakcija sa sremačkim lepinjicama, koje prodajemo po minimalnoj ceni, ali veliku količinu, i svi smo zadovoljni. Od tih sredstava kupujemo repromaterijal za suvenire. Imamo značajnu podršku lokalne zajednice, bez koje ne bismo mogli toliko da postignemo, jer udruženje nema svojih sredstava. Oni nam pomažu  i finansijski i u organizaciji naše manifestacija „Jesen stiže, dunjo moja, kukuruzi već su zreli“, drugog vikenda oktobra, koja je prošle godine okupila preko 500 posetilaca, što za Jazak nije mali broj - saopštila je predsednica.
            Sofija Smiljanić, predsednikca AŽ „Irig“, bavi se očuvanjem tradicije i humanitarnim radom.
            - Organizujemo manifestaciju „Sremačko veče“, koja se održava svake godine, kao i  igranka, čime želimo da podsetimo na ono što je nekada bilo, kako su se ljudi zabavljali. Taj događaj okuplja širi krug ljudi, naše meštane i ljude iz okoline. To je prilika kada ugostimo 30-tak udruženja, na taj način se družimo, održavamo kontakte i saradnju. Svake godine izdvajamo sredstva za one kojima su potrebna - objasnila je naša sagovornica.
            AŽ „Irig“ se ovom prilikom predstavilo bogatom zbirkom etno radova, formiranom tokom 24 godina rada ovog udruženja. Eksponati su spremni da budu javno izloženi, samo se čeka adekvatan prostor u Irigu, kako bi je stavile u punu funkciju.
            Katarina Georgijević, predsednica najmlađeg u Sremu UŽ „Krušedolke&snajke“, osnovanog pre dve godine, ističe da osim pravljenja kolača, sazreva ideja da se upuste u vraćanje starinskog modela dekupaža.
            -  Odazivamo se na sve pozive i trudimo se da od drugih „pokupimo“ nešto novo. Mi smo mlado udruženje sa mladim članicama i svaki savet i podrška od starijih koleginica, je dobrodošao. Polako se orijentišemo i na humanitarni rad, a cilj nam je da privučemo što više mladih žena - rekla je predsednica napomenuvši, da je njihova ideja da uključe i najmlađe, školarce, kako bi učili, radili i bili sa njima.
            Gordana Pušonjić članica AŽ „Vrdničanke“ kaže da ovo udruženje traje 22. godine i okuplja svega desetak žena, ali vrlo vrednih i da su deo svake manifestacije.
            - Uoči Vidovdanskog sabora, najveće svetkovine u Vrdniku, na kojim se predstavljaju tradicionalne kulturne i turističke vrednosti ovog kraja, organizujemo druženje sa našim sestrinskim udruženjima žena iz cele Vojvodine. Vrdnik je postao jedno ozbiljno turističko mesto i odazivamo se na sve pozive. Bavimo se izradom suvenira, ručnim radovima, pravimo kolače. Ja se konkretno bavim i izradom suvenira, magneta, privezaka, vezom na peškirima..., koji se nalaze i u našem Info centru. Imamo i znanja i volje za nešto veće, npr. izradu sremačkih nošnji, da sačuvamo stari vez, ali za to trenutno nedostaju sredstva - istakla je Gordana Pušonjić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com