Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Aktivnosti Zadružnog saveza Vojvodine

Aktivnosti Zadružnog saveza Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

                Na osnovu duge tradicije zadrugastva, započete 1846. osnivanjem „Gazdovsky spolok“ u Bačkom Petrovcu, prve zadruge na tlu Srbije, treće na svetu,kao i višegodišnjem pregalačkom radu za poboljšanje statusa zadruga i njenih zadrugara, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) stekao je značajno mesto u velikoj svetskoj porodici zadrugarstva, što je i potvrđeno na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

            Ove godine od 18 - 23. štand ZSV u Hali 1 Novosadskog sajma, bio je mesto okupljanja zadruga i zadrugara kako iz naše države tako i iz regiona. Okosnicu sajamskih aktivnosti ZSV na čelu sa mr Jelenom Nestorov, predsednicom ZSV, predstavljale su svakodnevne panel diskusije, susreti sa zadrugarima i poljoprivrednicima iz zemlje i sveta.
            Kako kod nas, tako i u regionu
            Prema ustaljenom rasporedu, prvog dana sajamske manifestacije, ZSV u ulozi domaćina ugostio je predstavnike ZS iz regiona. Povodom toga, održan je Okrugli sto pod nazivom: „Zemljoradničko zadrugarstvo u regionu - stanje i perspektive“, na kom su pored mr Jelene Nestorov, učestvovali Rajko Kulaga - predsednik Zadružnog saveza Republike Srpske, Božo Volić - predsednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza, Lordan Ljubenkov - predsednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lazar Boev - član Upravnog odbora Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga i Nikola Mihailović - predsednik Zadružnog saveza Srbije. Bila je to prilika da se razmene iskustva o stanju u zadrugarstvu u proteklih godinu dana, iz čega je proizišao zaključak da je situacija u poljoprivredi i zadrugama vrlo složena u svim državama regiona, iz razloga što su, kako na tržištu Srbije, tako i na tržištima u regionu, cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda u toku 2023. i početkom 2024. bile ispod troškova proizvodnje, a veći deo troškova proizvodnje je nastavio trend rasta od prethodnih godina. Prema rečima mr Nestorov, prodajom proizvoda u periodu dužem od godinu dana se bukvalno nisu mogli pokriti troškovi proizvodnje kod većine ratarskih proizvoda. To je dovelo do toga da su zadruge podnele najveći teret te krize usled koje poljoprivrednici ili nisu imali mogućnost da se razdužuju na vreme, pa su im dugovi prolongirani, ili u najgorem slučaju, nisu imali, cenovno gledano, dovoljno robe da se razduže.
            - Zadruge su zaslužne što se kod mnogih poljoprivrednika u regionu ovogodišnja proizvodnja zasnovala, iako je dosta poljoprivrednika ostalo nerazduženo za prethodnu godinu, ili ako su se razdužili, krenuli su bez dinara u novu prozvodnju. Iskreno se nadam da će se uslovi na tržištu promeniti i da ćemo na narednom sajmu sumirati neka bolja iskustva - istakla je mr Nestorov.
            Do zajedničkog zaključka ZS regiona došli su i povodom pitanja prepoznavanja uloge i značaja zadružnog sistema od strane države.
            - Podsticajne mere i dalje nisu u dovoljnoj meri prilagođene zadrugama. Znamo da je takva situacija u Srbiji duži niz godina, ali to smo čuli i od država koje su u EU, od Hrvatske, pre toga u neposrednom kontaktu i od zadruga iz Slovenije, što je zabrinjavajuće. Osim toga, neki novi oblici, poput proizvođačkih oganizacija, nameću se kao forme organizovanja poljoprivrednika, zanemarujući dosadašnje domete i značaj uloge zadruga - saopštila je predsednica, potvrdivši potrebu za nastavak borbe da se zadružni sektor prepozna u celini, njegova uloga u odnosu prema poljoprivrednicima, zadrugarima, kao i poljoprivredi u celini.            Aktivna međunarodna saradnja
            U toku sajamske manifestacije ZSV se našao u ulozi učesnika i suorganizatora u brojnim panel diskusijama. Panel u organizaciji ZSV i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na štandu Sekretarijata, pod nazivom „Novi trendovi zadrugarstva u AP Vojvodini” u kojem su učestvovali: mr Jelena Nestorov, Aleksandar Panovski, podsekretar u Sekretarijatu, Ivana Đuranović Veselinov, ispred Ekonomsko - trgovinskog odeljenja Ambasade Španije i Dragan Lončar, direktor ZZ „Beška“ iz Beške, gde su osim aktuelnih procesa i izazova u domaćem zadrugarstvu, pokrenuta pitanja mogućnosti uspostavljanja saradnje između dve zemalje u pogledu zadrugarstva. Poznato je da Španija ima izuzetno visok stepen razvoja zadrugarstva sa velikim udelom u državnom budžetu, a tamošnji poljoprivrednici uz mnogo lošije klimatskih uslova od poljoprivrednika u Srbiji, imaju mnogo veću zaradu.
            - Bilo je interesantno razmeniti ta iskustva, ali i razgovarati o podsticajnoj politici u budućnosti na osnovu rezultata „Elaborata o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u AP Vojvodini u periodu 2018-2023. godine“, koji je ZSV uradio u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom ove godine, gde je ustanovljeno da su zadruge u veoma maloj meri bile podržane u pokrajinskim budžetima i cilj nam je da se to promeni u budućnosti - dodala je mr Nestorov.
            Zapaženo prisustvo italijanskih delegacija koje su iskazale ozbiljan interes za saradnju sa domaćim poljoprivrednicima kao i zadrugama.
            Štand ZSV posetili su i predstavnici drugih grana privrede, državnih i pokrajnsikih organa, nauke i struke, zainteresovanih za saradnju sa zadružnim sektorom.
            Pripreme za Žetveni dan
            Po uspešnom učešću na Sajmu u fazi pripreme je Žetveni dan, velika svetkovina koja će ove godine biti organizovana u Banatu. Za tu priliku ZSV će, kao i svake godine uraditi kalkulaciju cene koštanja roda pšenice 2024. godine, i izneti ocenu tržišnih uslova pred žetvu pšenice, kao i zahteve zadružnog sektora prema nadležnim državnim organima. Na jesen, ZSV će organizovati Zadružnu školu, sa obilaskom zadruga koje su primer dobre prakse, i okruglim stolom sa aktuelnim temama i učešćem uvaženih predavača sa prethodnih zadružnih škola, profesora Poljoprivrednog fakulteta.
            ZSV će nastaviti komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i drugim državim organima, u vidu pismenih predloga verifikovanih na sednicama UO, sa konkretnim predlozima mera u odnosu na aktuelnu situaciju na tržištu.    
            - Naši predlozi mera su uvek bili definisani na način da omoguće zadrugama bolje ispunjavanje svoje uloge prema zadrugarima, ali i na korist svim poljoprivrednicima. Žetveni dan je jedna od tih prilika kada izlazimo sa našim stavovima i predlozima prema državi, koji su prethodno formulisani na Upravnom odboru ZSV. Poslednjih godina je bilo mnogo poremećaja i nelogičnih kretanja na globalnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i njihove distribucije, što je doprinelo i većim potrebama za boljom zaštitom domaće poljoprivrede. Upravo se sa zahtevima u vezi potrebe za zaštitom domaće poljoprivrede ZSV obraćao nadležnim organima, sa konkretnim predlozima kako da se obezbedi poljoprivrednicima i zadrugama najmanje toliko, da svoj proizvod prodaju iznad troškova proizvodnje - objasnila je predsednica, upućujući posebnu zahvalnost medijima, na mogućnosti da sva dešavanja vezana za ZSV, zadružni sektor i poljoprivredu uopšte, budu dostupna javnosti. Informacije iz zadrugarstva, osim navedenog, kroz primere dobre zadružne prakse, mogu da probude nove ideje, da se poljoprivrednici koji nisu udruženi upoznaju sa njima i uvide da bi kroz udruživanje mogli da urade mnogo više na tržištu nego samostalno.
            Mr Jelena Nestorov je istakla i da su svi događaji tokom trajanja sajma bili medijski izuzetno kvalitetno propraćeni, što svima njima, učesnicima, izlagačima, pruža priliku da kažu šta rade, koji su im ciljevi i čemu teže, što smatra posebnim kvalitetom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com