Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE PROSTO KO PASULJ 8. juna na Temerinskom Vašarištu

PROSTO KO PASULJ 8. juna na Temerinskom Vašarištu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Najveće takmičenje u kuvanju pasulja - manifestacija "Prosto ko pasulj" održaće se 8. juna 2024. u Temerinu.Ove godine dočekujemo 200  takmičarskih ekipa i nekoliko hiljada posetilaca, koji su taj dan opredelili za zabavu, druženje i prosto uživanje u dobroj atmosferi na najlepšem Temerinskom Vašarištu.

            Rekordnih 200 ekipa ove godine nadmetaće se u plemenitoj veštini kuvanja pasulja na otvorenoj vatri, a najbolje kuvare očekuju vredne novčane i robne nagrade.Svaka ekipa dobija postavljon šator, sto i dve klupe za 8 osoba, drva za potpalu i poklon paket. Sve ostalo potrebno za pripremu pasulja ekipe donose same. Kotizacija za prijavu ekipe je i ove godine 5.000 dinara. Pasulj se kuva isključivo na drva, od 11 do 14 časova, a nakon toga sledi predaja uzoraka na ocenjivanje. Uzorci se predaju isključivo u činijama koje obezbeđuje organizator. Činije se nalaze u poklon paketu koje svaka ekipa preuzima po dolasku na manifestaciju u jutarnjim časovima na Info-pultu na ulazu u Vašarište. Činija ne sme da se obeležava ni na koji način, a pasulj se predaje isključivo prema pravilima koje će svaka ekipa dobiti. Uzorci se primaju u šatoru pored bine, gde se svaki uzorak šifrira i postavlja za ocenjivanje. Stručni žiri tek tada počinje svoj nimalo lak posao, da od oko 150 predatih uzoraka izabere baš one najbolje.Proglašenje pobednika je u 15.30 časova.
            Pored glavnih nagrada za takmičenje u kuvanju pasulja, svake godine dodelimo i nekoliko specijalnih nagrada. Nama je posebno zadovoljstvo kada se ekipe lepo pripreme, okupe društvo i zabavljaju se, pa nas obraduju lepo uređenim takmičarskim mestom, dekoracijom, interesantnim majicama, kapama, kotlićima, originalnim kazanima, pesmom... Takve ćemo ponovo znati da nagradimo, cilj nam je da se svi lepo provedu i uživaju toga dana!
            Programska šema manifestacije nije se menjala, tako da i ove godine pripremamo najveći ručak od humanitarnih 3.000 porcija, koncert za decu, tamburaše, večernje koncerte, najveselije temerinske igre sa Goranom Podlipecom Lipecom, igre i animatori za decu...
            Sve posetioce koji ne kuvaju pasulj pozivamo na veliki humanitarni ručak od 3.000 porcija pasulja. Podela ovog pasulja počinje u 12 časova! Posetioci dobijaju činiju i pribor za jelo, kao i hleb. Pored ovog velikog kazana nalazi se kutija za priloge, a svi koji dođu na ručak mogu da ostave dobrovoljni prilog. Prikupljeni novac usmerava se u humanitarne svrhe, odnosno onima kojima je najpotrebnije u dogovoru sa Centrom za socijalni rad opštine Temerin. Ovaj pasulj je atrakcija sam po sebi, jer se kuva u velikom kazanu od 2.000 litara, i za njegovu pripremu sastojke merimo u džakovima, kilogramima, vezama.... (200 kg pasulja, 150 kg luka, 30 kg šargarepe, 20 kg zeleni, 2 kg belog luka, 10 kg paprike babure, 20 ljutih paprika, 12 litara paradajza, 7 kg soli, 2 kg bibera, 4 pakovanja lovorovog lista, 5 kg brašna, 2 kg sode bikarbone, 6 kg slatke crvene mlevene paprike, 200 kg mesa - kobasice i slanine)
            Pored takmičenja u kuvanju pasulja,  u 12.30 časova očekuju vas vesele Temerinske igre sa Goranom Podlipecom - Lipecom. Ekipna igra u kategoriji muškarci i žene je navlačenje konopca za koju tradicionalno vlada veliko interesovanje, a najviše može da učestvuje 16 ekipa. Pijani penal je igra spretnosti, a bacanje akumulatora s ramena igra čiste snage. Igra Iks oks pored razmradavanja vijuga, traži i brzinu i spretnost. Bilo po suncu bilo po kiši, naši takmičari
ne odustaju od igara. Prijave za igre su na licu mesta kod bine, sat vremena pre početka igara. Sav novac od kotizacija za učešće u igrama ide u humanitarne svrhe.  Zasigurno znamo da će domaćin igara Lipec i ove godine sigurno biti prvak u disciplinama "zbuni igrače" i "nasmej gledaoce"! 
            Tokom dana očekuju nas koncerti tamburaške i domaće pop i rok muzike. Najmlađi posetioci zabaviće se uz dečije hitove sa Mari Mari u 11 časova, kao  i sa animatorima za decu u poslepodnevnim časovima. Dok se kotlići polako prazne, ekipe polako pakuju stvari, na bini se priprema program za uveče,a to su ove godine koncert grupe Galija  u 20 časova, a potom koncert Sanje Vučić od 22 časa. Uz vatromet u ponoć manifestaciju polako privodimo kraju.
            Zabeležite sebi datum i ne propustite najbolje druženje 8. juna na manifestaciji "Prosto ko pasulj" u Temerinu.Očekujemo vas.
            Sve informacije možete dobiti pozivom na broj 021/844-655, putem mejla Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili preko društvenih mreža Turističke organizacije opštine Temerin.
https://www.facebook.com/visittemerinInstagram: @visittemerin

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com