Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Maja Gojković: Podrška Pokrajinske vlade turističkom sektoru

Maja Gojković: Podrška Pokrajinske vlade turističkom sektoru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Maja Gojković, predsednica Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, uručila je priznanje KAPIJA USPEHA, koju Privredna komora Vojvodine (PKV), dodeljuje u kontinuitetu 32 godine, najboljim pojedincima i kompanijama za postignut kvalitet turističkih proizvoda i usluga u sektoru turizma. I to u trenutku kada turistička privreda AP Vojvodine beleži svoj maksimum u broju domaćih i stranih turista, od preko 700.000 dolazaka u toku 2023., koji je do pre pet godina bio ispod pola miliona, kao potvrda je da se radilo dobro.

            - Pokrajinska vlada, na čelu sa mnom, je od samog početka stavila kao prioritet Vojvodine pitanje ulaganja u turizam i podsticaj turističke privrede. Drago mi je što imamo mnogo više turista nego u prethodnim godinama. Pokrajina i Republika Srbija su dostigle nivo od dva miliona posetilaca i po prvi put su strani turisti brojniji od domaćih, što znači da smo postali konkurentni i zapaženi na stranim tržištima. Nosilac razvoja turizma uvek je bio i jeste domaći turista i na tom polju je mnogo učinjeno. Domaći turisti su počeli da koriste mogućnosti boravka u Srbiji, privučeni boljom ponudom ugostiteljskih i smeštajnih kapaciteta, različitim manifestacijama..., dobar razlog da domaći turista barem deo svog godišnjeg odmora, ili popularne vikend destinacije, iskoristi u Srbiji - naglasila je predsednica.
            Tom prilikom saopštila je i planove Pokrajinske vlade za naredni period u odnosu na turistički sektor: poboljšavanje hotelskog smeštaja i privlačenje većeg broja investitora; ulaganje u kvalitetne ugostiteljske objekte kojih sada nema dovoljno uz podsticanje uzajamne konkurentnosti; imperativ rada turističkog sektora kroz prisustvo na svim domaćim sajmovima i sajmovima u regionu, ali i na udaljenim destinaciama Azije, Bliskog Istoka, s obzirom na produžen boravak turista sa ovih tržišta: s tim u vezi, potrebno je osmisliti turističke programe sa adekvatnom ponudom, i uz Novi Sad, uključiti obilazak bližeg okruženja; težište turističke ponude širiti na razvoj kulturnog i verskog turizma, zbog popularnosti među modernim turistima; u planu je i revitalizacija dvoraca (preko 80 letnjikovaca i vila) na tlu Vojvodine što je davno urađeno u zemljama u okruženju.
            Trenutno, Pokrajinska vlada aktivno radi na realizaciji projekta Info-centra JP NP „Fruška gora“ na Iriškom vencu, u vrednosti od 170 miliona dinara. U toku je i projekat Pokrajinske vlade u saradnji sa Vladom Republike Srbije - „Zelene staze“ - pešačke i biciklističke staze zdravlja, na mestu nekadašnje pruge Petrovaradin - Beočin, dužine 17 km, projekat vredan blizu 22 miliona dinara, što će biti još jedna atrakcija uz Dunav i Frušku goru, interesantna i za ovdašnje stanovnike kao i za turiste.
            - Imamo Dunav, brze saobraćajnice i brzu prugu Beograd - Novi Sad, koja je dobrim delom zaslužna za dolazak većeg broja turista u Novi Sad. Do kraja novembra, početak decembra ove godine očekuje se da ista stigne i do Subotice, što će olakšati i ubrzati protok putnika. Do sada je Pokrajinska vlada uložila oko milijardu dinara u oblast turizma, i svi oni koji se bave ovom privrednom granom, promovišu našu zemlju, mogu da računaju na našu podršku - rekla je Maja Gojković.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com