Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Saga o BERMETU - bećaru sa Fruške gore

Saga o BERMETU - bećaru sa Fruške gore

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nastupi porodične Vinarije „Ravnica“ Radoslava i Aleksandra Kovačevića iz Inđije, redovno su propraćeni svežim i kreativnim idejama. I pre nego što smo probali njihova vina, uputili su nas kako je izgledala (i kako se nosila), originalna sremska planinska muška nošnja, sa čizmama, somotskim čakširama, belom košuljom, prslukom i šeširom, koju su potom zamenili varoškom, evropskog stila. Svojim vinima, dali su imena Tamburaških Evergreen-ova, i osim klasičnih i potrebe za dobrim vinima za sebe i svoje drugove, bacili su se na proizvodnju BERMET-a, jer se podrazumeva da svaki vinar sa Fruške gore, koji drži do sebe, u svom podrumu ima ovo vino. I beli sa 23 i crveni sa 26 „travki“, a kod njih se prvi put pojavio i roze.

             “Koliko proizvođača BERMETA toliko i recepata. I mada se recepture ne razlikuju posebno jedna od druge, svaki je različit. Kada neko proba ovo vino i kaže da zna šta je, pažljivo, da ga ne uvredimo, objasnimo mu da ne zna. Pravilo je da treba probati svaki i odabrati ne dobar, manje dobar, već onaj koji najviše prija. Ali, kao što se od lošeg voća ne može napraviti dobra rakija, tako se ni od lošeg vina kao osnove, ne može napraviti dobar BERMET. Na vinskim sajmovima Vinarija „Ravnica“ predstavlja BERMET pokušavajući da proširi BERMET priču jer je ovo božansko piće neopravdano dugo bilo zapostavljeno. Tvrdim i potpisujem da je to jedino srpsko vino koje ima istorijski potvrđenu priču da su njime kupovane privilegije od bečkog dvora. Zapisi kažu da su prvo u Beč Dunavom išli akovi BERMETA, potom malo dukata, a onda zahtevi koji su odobravani u vreme carice Marije Terezije (1717 - 1780), jedne od najvećih reformatorki Evrope toga vremena. Carice koja je obožavala BERMET.
            Zanimljivo je i kako je BERMET uopšte došao do nje. U Sremskim Karlovcima, centru proizvodnje BERMETA, rađenog u fruškogorskim manastirima, sa sedištem, kao i danas, u Sremskim Karlovcima, gde se i čuvaju najbolja vina, vinari su se, znajući da prave nešto dobro, nadmetali ko će od njih da napravi najbolji BERMET. I stvoreni su viškovi. U jednom momentu Karlovci su bili puni BERMETA i vinari nisu imali kome da ga prodaju. Komšijama nisu mogli jer su i oni imal svoj i smatrali ga najboljim na svetu.
            A onda su se dosetili, dogovorili, udružili i platili naše đake, posebno studente u Beču da se lepo obuku, glacnu i u najprestižnijim bečkim restoranima traže BERMET. Kada bi dobili negativan odgovor, a dobijali su ga, bunili su se, dizali galamu, da bi posle nekog vremena i same kafandžije, želeći da izbegnu bes nezadovoljnih gostiju, počeli isti da nabavljaju. A kada ga je neko sa dvora probao i preporučio carici, njoj se toliko svideo da je ubrzo Beč bio pun BERMETA, a karlovački vinari zadovoljni i oslobođeni svojih zaliha.
            Praksa pravljenja BERMETA proširila se i na druge strane. Danas se BERMET proizvodi diljem Fruške gore, bez takmičenja koji će biti bolji, već koji će svima prijati.
            BERMET je kvalitetno desertno vino čija aroma potiče od raznih biljaka i začina. Koliko i kojih biljaka i začina tajna je svakog vinara. Recept za BERMETE Vinarije „Ravnica“ znamo moj brat i ja, i ko dobije ključeve od našeg podruma dobiće i recept.
            Vreme kada se BERMET intenzivno pio, vinu je bilo uobičajeno mesto na trpezi. To je bilo laganije, sporije vreme i BERMET je gutljaj tog vremena. Kada uzmete gutljaj BERMETA nema toga ko se neće setiti pite od jabuka, nekog kolača koji je pravila vaša baka, prabaka. Probajte ih uz kolače, ali i sireve: jače, masnije, kozje, starije...”
            Ovu inspirativnu priču o BERMETU podelio je za reviju TopSrbija - Najbolje iz Srbije  Radoslav Kovačević, sa namerom da se ne zaboravi i da se vrati slava ovom vinu jer: “Ako se carici sviđa, svima se sviđa”

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com