Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Osamanest godina manifestacije Prosto k’o pasulj u Temerinu

Osamanest godina manifestacije Prosto k’o pasulj u Temerinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Svi uslovi za uspešnu feštu 08. juna 2024. na Temerinskom vašarištu, bili su ispunjeni: pripreme organizacije počele na vreme; dužnosti podeljene i sprovedene po dogovoru; raspoloženje na visini, a prolećno sunce zasjalo je jarko rasteravši svaku sumnju da neki oblak, vetar, mogu da poremete program najveće fešte u opštini Temerin.

            Manifestaciju je otvorio Mladen Zec, predsednik opštine Temerin, prijatno iznenađen brojem posetilaca, ali i najbrojnijim do sada odzivom učesnika.
            - Svake godine na Temerinsko vašarište dolazi sve veći broj gostiju, iz cele zemlje i regiona. Ove godine prisutni su i gosti iz Republike Srpske a sve je veći broj firmi i preduzeća koji ovaj dan koriste za tim bilding svojih zaposlenih. Raduje me što Temerin postaje prepoznatljivo mesto susreta, povodom najveće gastronomske manifestacije na ovim prostorima, koja je ove godine okipila 220 takmičarskih ekipa, što je značajan skok u odnosu na 165 prošle godine, i ubeđen sam da će Temerinci kao i svake godine biti dobri domaćini i da će sve ekipe, upravo zbog prijatnog doživljaja, doći i sledeće godine - pozdravio je prisutne gospodin Zec ispred Opštine Temerin, pokrovitelja manifestacije, dok potpis ispod organizacije poslednjih osam godina stavlja Turistička organizacija opštine Temerin (TOOT).
            Jelena Radić, direktorica TOO Temerina, zahvalila se svim učesnicima i posetiocima koji su odabrali baš ovaj subotnji događaj, u moru drugih mogućnosti, i našli razlog da dođu na 18. po redu - Prosto k’o pasulj. Zahvalila se Opštini Temerin na svesrdnoj podršci, kao i svim sponzorima i prijateljima manifestacije poželevši puno srčanosti u nadmetanju, radosti u druženju i da se ova manifestacija na najlepši način promoviše u Srbiji. I poručila:
            - Danas jedino što je bitno da pasulj ne zagori, da nam se pesma na sve strane ori, i u to ime živeli!
            A onda je započeo celodnevni zabavni program koncertom Mari Mari uz prisustvo velikog broja dece na bini, koji su sa njom pevala i igrala, nastavljen tamburaškom, pop i rok muzikom, a zvašen koncertima grupe Galija i Sanje Vučić. Ponoćni vatromet označio je kraj ovogodišnjeg i poziv za druženje juna naredne godine.
            Od samog starta, ova manifestacija je osim gastro i turističke priče negovala i humanitarnu notu, pripremajući humanitarni ručak od 3.000 porcija pasulja.
            Iz godine u godinu raste interesovanje za Temerinske igre pod palicom maestra Gorana Podlipeca: u navlačenju konopca, u igri spretnosti - pijani penal, bacanje akumulatora s ramena, iks - oks iz trka... Prikupljena sredstva od kotizacije, takođe su otišla u humanitarni fond.
            Pored pasulja mogli su se kupiti i odlični sirevi, vina, ručno rađene bomnone i dr. delicije.
            Odlična organizacija, dobri domaćini, fantastičan prostor, i takmičenje sa vrhunskim petočlanim timom arbitara, poznatih po beskompromisnom sudu, potvrdili su smisao ove i njoj sličnih manifestacija, gde je budućnost moguće graditi na zdravim osnovama i poštenom radu.
            To je ujedno bio najbolji poziv svim prisutnima da dođu i dogodine. Da prisustvuju happening-u, uživaju u zanimljivim i raznovrsnim programima, odaberu pasulj iz kotlića koji im se učini najprivlačnijim i prošetaju delom 12.5 km duge Novosadske ulice, najduže u Srbiji, obiđu dvorac „Sečeni“, etno kuću TÁJHÁZ , PP „Jegrička“ i još po nešto.

Čisto da znate:

           
Šta je prosto u nazivu manifestacije Prosto k’o pasulj - koja je ove godine obeležila punoletstvo, a koju su „krstili“ njeni ustanovitelji pre 20 godina, bez pretenzija i ideje da će se razviti u najveći gastronomski praznik u našoj zemlji?
            Jedno tumačenje, koje je na velika vrata ušlo u narod je da kada se nešto veoma lako i jednostavno može napraviti, kaže se da je „prosto kao pasulj".
            Ova izreka ušla je u upotrebu još u antičkim vremenima, kada su prilikom prolećnih svečanosti, terajući zimu, glumci na pozornici jeli kašu od mahunarki (pasulja kao jedne od njih) i žita, prizivajući obilje i radost.
            Svaka domaćica i svaki profesionalni kuvar zna da ukusan pasulj, kao ni jedno drugo jelo, nije jednostavno (prosto) pripremiti i da zahteva pravi odabir vrste pasulja, mesa, povrća, posude u kojoj se kuva i vatre, a najviše zavisi od majstora (kuvara).
            Prosto - u značenju jednostavno, čisto..., arhaičan je izraz kojim se iskazuju želje, čestitke: Prosto ti bilo! Kao i zdravice, pohvale: Prosto savršeno! Prosto božanstveno! i sl.
            A i prosto ukusno i zabavno, kao što je svake godine na Temerinskom vašarištu - najvećem kuvalištu na dan manifestacije „Prosto k’o pasulj“ na ovom prostoru.

Vi[e fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com