Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Grad piva na temerinskoj manifestaciji Prosto k’o pasulj

Grad piva na temerinskoj manifestaciji Prosto k’o pasulj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Zrenjanin nije morao da traži svoj simbol, obeležje, identitet. On je pronašlo njega, ne samo kroz tradiciju njegovog ispijanja već i na osnovu tradicije njegove proizvodnje. Pivo je poteklo u Velikom Bečkereku 1745. godine i preko Petrovgrada se ulilo u Zrenjanin. Od pivarskog majstora Sebastijana Krajcezena, vlasnika prve radionice za proizvodnju piva, preko 1878., kada je preuzima Lazar Dunđerski, jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, do sedamdesetih godina prošlog veka, kada dostiže vrhunac kvaliteta i tehničkog maksimuma deset godina kasnije, sa proizvodnjom 406.000 hl piva i tut-guta.

            Kako bilo da bilo, 1986. godine održani su prvi Dani piva - manifestacija nad manifestacijama, koja je ove godine nagrađena najvišim priznanjem Privredne komore Vojvodine (PKV) za kvalitet usluga „Kapija uspeha“ u kategoriji manifestacionog turizma.
            Pivo je kroz „Dane piva“ manifestaciju koja će ove godine biti održana od 06 - 11. avgusta po 39. put, ovaj grad je učinilo posebnim, prepoznatljivim i različitim od drugih, na osnovu kolektivnog pamćenja stanovnika ovog grada na Begeju. Pivo i manifestacija posvećena pivu, učvrstili su autentičan imidž grada, a najbolja potvrda tome je dolazak pola miliona turista koji je posete svake godine.
            Teškom mukom stečen renome pivskog grada, ne prepušta se slučaju, pa tako ceo grad predvođen Turističkom ogranizacijom grada Zrenjanina, vredno radi na obogaćivanju i produžavanju programskih sadržaja, pružajući uvek novu sliku dešavanja i onim, redovnim posetiocima ove manifestacije.
            Još jedna aktivnost TOG Zrenjanin je pružanje podrške kolegama iz TO drugih gradova što je razlog susreta sa raspevanom, veselom grupom Zrenjaninaca na manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ u Temerinu, 08. juna.
            - Grad Zrenjanin preko TOG Zrenjanina godinama učestvuje na različitim manifestacijama u drugim mestima. Navikli smo da sarađujemo sa kolegama, da se međusobno posećujemo. U Temerinu smo pružili podršku tako što smo uzeli učešće i „kuvamo pasulj na zrenjaninski način“ - malo kuvanja, malo zabave. Cilj je da pomognemo da se manifestacije u drugim gradovima na neki način promovišu u našim gradu, kao što mi želimo da naše manifestacije „Dani piva“ i druge budu medijski ispraćene u drugim gradovima i TO - objasnila je Marica Kosanović iz Gradske uprave Zrenjanin.
            Zrenjaninci su okupili društvo koje voli da kuva, ali i da jede i popije. Niko od njih nije profesionalni kuvar ni pevač, ali znaju i da kuvaju i da pevaju, i rade uigrano i dobro.
            A šta gosti Zrenjanina ove godine mogu da očekuju u „Danima piva“ odgovor je jednostavan - svašta. Kulturne, zabavne, sportske i dr. aktivnosti, na otvorenom i na više bina u gradu, za decu i odrasle. Za „Dane piva“ Zrenjanin će se opet pretvoriti u festivalski grad, sa više manjih festivala, među kojima su: Međunarodni festival folklora „Lala“, Festival tamburaša „Prim za primom, festival sa pivom“, Festival tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Banatske vredne ruke”, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festival gajdaša, fluraša, dvojnica i okarina. Pored šarenila narodnih nošnji, biće održano takmičenje u brzom ispijanju piva i izdržljivosti u držanju litarske krigle pune piva - podsećanje na Muzej pivskih krigli i čaša koje je 1996. počeo da sakuplja Željko Grujin - Gruja. Sastavni deo programa manifestacije biće i Međunarodoni sajam preduzetništva „INOCOOP”, kao i Mini sajam narodnih rukotvorina i starih zanata.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com