Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Tijana Zeremski: Globalni pristup oporavka zagađenog zemljišta

Dr Tijana Zeremski: Globalni pristup oporavka zagađenog zemljišta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Zagađenost zemljišta opasnim i štetnim materijama i mogućnost primene energetskih biljaka kao metoda u procesu remedijacije, odnosno čišćenja, obnavljanja (rekultivaciju, revitalizaciju, regeneraciju) zagađenog lokaliteta, deo su istraživačkog  projekta Phy2Climate u trajanju od 4.5 godina, u kojem učestvuje 17 evropskih partnera (iz Nemačke, Austrije, Španije, Italije, Belgije) i jedan iz Argentine, dok su partneri iz Srbije Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, kao vodeće institucije i Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

            Istpitivanje mogućnosti „ozdravljenja“ zagađenih zemljišta dr Tijana Zeremski, koja se bavi istraživanjem na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ovaj projekat smatra izuzetno značajnim s obzirom da su obnovljivi izvori energije, odnosno proizvodnja biogoriva velika i ozbiljna tema istraživanja u Evropi, samim tim i kod nas, zbog čega su i dodeljena sredstva od pet miliona evra od strane Horizont 2020.:
            - U pitanju je pokušaj da se nađe upotrebna vrednost zemljištima koja su zagađena na taj način što će se na njima gajiti nešto što može biti korisno za proizvodnju biogoriva nove generacije. Na osnovu proteklog perioda, od 1. januara 2021. godine, kada je istraživanje počelo, možemo biti zadovoljni rezultatima koji su zanimljivi i obećavajući što se tiče praktičnih rešenja, te njihove implementacije u praksi. Za ovako kompleksne probleme potrebno je još malo vremena da se optimizuju rešenja koja sada već možemo da ponudimo, i možemo očekivati da za 10-tak godina zaživi u praksi ono što sada razvijamo.
            Dr Zeremski kaže da je prva faza istraživanja protekla u ispitivanjima šta na zagađenim zemljištima uspeva i kolike su razmere tog zemljišta. Zaključak je da na teritoriji AP Vojvodine nema mnogo problema sa zagađenim zemljištima, za razliku od nekih drugih delova Srbije i Evrope, gde je problem zagađenih zemljišta ozbiljan. Takva zemljišta su neupotrebljiva i predstavljaju realnu opasnot za širu okolinu jer zagađenje sa tih zemljišta može da dospe u životnu sredinu.
            - Ideja ovog projekta je da fitoremedijacijom probamo da nađemo neku upotrebnu vrednost zagađenim zemljištima, odnosno da ih očistimo i poboljšamo kvalitet. Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, bavimo se energetskim biljkama, i potpuno smo svesni da energetske biljke osim što imaju veliku vrednost u poljoprivredi, mogu da se iskoriste i za remedijaciju tih zemljišta. Naš zadatak kroz ovaj projekat je bio da proverimo šta od biljnih kultura kojima se na Institutu bavimo, može da se gaji na zagađenim zemljištima, i šta može da apsorbuje teške metale, da ih podiže u nadzemni deo koje ćemo zatim žetvom ukloniti. Ono što su naši rezultati do sada pokazali su da je uljana repica odličan kandidat, kao i sirak i konoplja, zato što su izuzetno tolerantni na teške metale i vrlo dobro ih apsorbuju. Međutim, ovo nije kraj istraživanjima - navela je dr Zeremski.
            U okviru konzorcijum sastanka partnera organizovan je obilazak oglednog polja u Srpskom Itebeju, kao i Otvoreni dan polja na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.
            Na oglednom polju u prethodne dve godine bila je posađena uljana repica i tehnički sirak (za metle, četke i dr.), kao i krmni sirak (za prehranu stoke). Treba napomeniti da je zemljište iz Srpskog Itebeja zapravo sediment koje su JVP Vode Vojvodine izvadile iz kanala Begej u procesu redovnog održavanja, u namenski postavljene kasete pored kanala. Korišćenjem zagađenog sedimenta i njegovim prevođenjem u upotrebno zemljište, primarnom projektu doneo je dodatnu vrednost, kojim je predviđen istraživački rad na zagađenom zemljištu.
            Po rečima dr Tijane Zeremski, ovaj projekat kao i svaki istraživački rad produkt je promišljanja, planiranja, logistike, iskustva sa prethodnih eksperitmenata ali da se već nazire sjajna perspektiva Phy2Climate projekta, jer između ostalog, oporavlja prirodu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com