Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF - kuća nauke, znanja, pristojnosti i akademske izuzetnosti

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF - kuća nauke, znanja, pristojnosti i akademske izuzetnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prirodno-matematički fakultet Univerzitata u Novom Sadu, uz prisustvo brojnih zvanica, saradnika, predstavnika institucija i medija, 31. maja 2024. godine obeležio je 55 godišnjicu uspešnog rada. Prisutne je u prepunoj sali Rektorata UNS pozdravila prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je poslednjih devet godina bila na čelu ove ustanove, i tom prilikom rekla:

            “Pre svega želim da se zahvalim što ste danas ovde sa nama na obeležavanju važnog jubileja za Prirodno-matematički fakultet, ovu našu kuću nauke, znanja, pristojnosti i akademske izuzetnosti.
            Situacija u kojoj su se o ovom trenutku istorije našli Univerziteti i fakulteti, ne pogoduje našim naporima da kao profesori, naučnici i kao pre svega, ljudi, održavamo standard izuzetnosti koji su prethodnih decenija postavili naši prethodnici. Akademska zajednica je suočena sa brojnim problemima, a na sve to možemo dodati utisak i da u novom sistemu vrednosti znanje više nije toliko primamljivo, odnosno, što bi mlađi rekli, znanje nije u trendingu.
            Upravo iz tih razloga, glavni cilj svih zaposlenih na Univerzitetu i na njegovim članicama je da zaista budu brana za slobodnu misao, da obrazuju mlade ljude koji će svojim znanjem braniti istinu, pogotovo onu naučnu, u svetu u kom svako ima svoje činjenice. Da budemo svetionik koji ne dopušta društvu da ga zablude nanose na pogrešnu stranu.
            Kao dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, nastojala sam da to bude ideja vodilja naše ustanove. Zato naš cilj nije nikada do kraja ispunjen. Svaki novi student nova je prilika da ovaj svet, kao i zemlju u kojoj živimo, učinimo boljim, bezbednijim i poštenijim mestom, koje će pogodovati razvoju kako naučne misli, tako i akademske čestitosti i građanske hrabrosti. 
            Od osnivanja 1969. godine do danas PMF je očuvao osnovno jezgro - fundamentalne nauke, ali smo od samog početka bili otvoreni za novine, promene, modernizaciju, povezivanje i sve to godinama ugrađivali u naš rad i iskustvo. Tradicija kojom se ponosimo nas je hrabrila da sa pažnjom gledamo napred, da se inoviramo i postanemo lideri regiona u oblastima bazičnih nauka. Više od 15000 diplomiranih studenata za više od pola veka postojanja. Nekadašnji studenti danas su istaknuti naučnici, akademici, profesori, istraživači na koje smo ponosni, kao i oni na nas.”
            Potom je uz novoizabranog dekana PMF, prof. dr Srđana Rončevića, pristupila dodeli priznanja - plaketa i povelja, najbolji studentima, ssaradnicima, profesorima, studentskim udruženjima kao i institucijama sa kojima Fakultet ima višegodišnju uspešnu saradnju. Jedna od dobitnika priznanja dočekana gromkim aplauzom, bila je i prof. emeritus Neda Mimica Dukić, najcitiraniji naučnik/naučnica za proteklih pet godina (2018.-2023.). Ona je celu svoju akademsku karijeru provela na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. U zvanje redovnog profesora za oblast biohemija, izabrana je 2003. godine, a Univerzitet u Novom Sadu dodelio joj je zvanje profesora emeritusa 2022. godine. Bila je angažovana kao gostujući profesor na univerzitetima u Finskoj, Španiji, Portugalu, Austriji i Tajlandu. U fokusu celokupnog istraživačkog opusa dr. Nede Mimice Dukić bila su ispitivanja biološki aktivnih prirodnih molekula od potencijalnog farmakološkog značaja.     
Za svoj naučno-istraživački rad dobila je brojna priznanja među kojima se izdvajaju: prva nagrada Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2004.), Nagrada Univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti prirodno-matematičkih nauka (2017), Povelja Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost APV, za naučnu izuzetnost za oblast prirodno-matematičkih nauka u 2020. godini.          Autor je i koautor više od 200 naučnih radova od kojih je preko 100 radova publikovano u prestižnim međunarodnim časopisima sa SCI-liste. O njihovoj aktuelnosti svedoči i visoka citiranost objavljenih naučnih radova koja prema bazi SCOPUS iznosi 6978 (h 38); ili bez autocitata 6727 (h 37). Zbog toga se u poslednje tri godine nalazi na listi 2% najuticajnijih naučnika u svetu koju objavljuje Univerzitet Stenford.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com