Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Fruškogorska vinska šetnja Fruška Walk & Wine 2024 opravdala očekivanja

Fruškogorska vinska šetnja Fruška Walk & Wine 2024 opravdala očekivanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Druga po redu Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk & Wine 2024“, uspešno je realizovana u Irigu 09. juna, ove godine. Svečano otvaranje manifestacije održano je na Ribarskom trgu u Irigu, uz prisustvo brojnih predstavnika medija. Učesnicima šetnje su se obratili direktorica Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović, predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

            Irig i Vrdnik mesta kokja najviše napreduju u Srbiji
            - Ovo je jedan od najboljih načina da se promoviše ono što Vojvodina ima, a to su pre svega vredni ljudi. Pokrajinska vlada će kao i do sada podržavati ovu manifestaciju, a i u buduće. Siguran sam da je ovo jedan od proizvoda koji možemo izvesti na strana tržišta i privući što veći broj turista. Prema poslednjim pokazateljima, Irig i Vrdnik jesu mesta koja u Srbiji najviše napreduju u turizmu, po broju noćenja i dolazaka - rekao je Ivanišević, dodavši da je ova manifestacija svakako zaslužna za takve rezultate, te da je u proteklom mandatu Pokrajinski sekretarijat usmerio ka opštini Irig preko 40 miliona dinara što pokazuje spremnost da se još više ulaže u turističke potencijale ove opštine.
            Direktorica Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović je naglasila da je ove godine interesovanje za  manifestaciju čak 2,5 puta veće nego prošle godine.
            - Ove godine na Fruškogorskoj vinskoj šetnji posetioci imaju priliku da prošetaju živopisnim krajevima Iriga, da degustiraju gastronomske specijalitete na svakom od šest punktova i probaju vrhunska vina naših osamnaest vinarija - izjavila je između ostalog dr Nataša Pavlović i zahvalila na podršci institucijama i svom timu iz Turističke orgnizacije Vojvodine.
            Prisutne je pozdravio i predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković, izrazivši zadovoljstvo što je opština dobila još jednu kultnu vinsku manifestaciju i što najviše napreduje u vinskom i drugim vidovima turizma u Srbiji. Statistički podaci to i potvrđuju, pa se po broju noćenja i dolazaka Vrdnik našao odmah iza Vrnjačke Banje. Naime, u 2023. u Opštini Irig jе boravilo ukupno 89.873 turista, od čеga 64. 252 domaćih i 25.621 inostranih. Ostvarеno jе 220.027 noćеnja, od čеga su domaći turisti 157.380, a inostrani 62.647 noćеnja. Još bolji rezultati očekuju se u narednom periodu nakon otvaranja novih smeštajnih kapaciteta i nove banje.
            Uz prethodne govornike, u prvu grupu učesnika Fruškogorske vinske šetnje 2024. su predvodili direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđe Raković, kao i stručni vodič, somelijer i vrhunski vinski znalac, Ljubica Radan.
            Fruškogorska vinska šetnja za pamćenje
            Na polaznoj tački vinske šetnje, Ribarskom trgu, učesnike je dočekala pudarka, čuvarka vinograda, sa pudarskom opremom i vinogradarskim fruštukom, oslikavajući atmosferu prošlih vremena i tradicionalne običaje iz prošlosti ovog kraja. Nakon preuzimanja startnog paketa na Welcome desk-u, sa čašom za degustaciju vina i torbicom, vaučerima za degustaciju, mapom rute, osveženjem i poklon suvenirom, učesnici su se uputili kroz urbani deo Iriga, prolazeći kroz šarmantne ulice živopisnog sremačkog naselja, koje svedoče o bogatoj istoriji ovog mesta.
            Dalje je usledilo nezaboravno putovanje kroz čarobne vinograde Fruške gore, obogaćeno ukusima vrhunskih vina i autentičnim gastronomskim proizvodima ovog kraja. Šetači su uživali u očaravajućoj lepoti Fruške gore, spektakularnim pogledima na okolne brežuljke i idiličnoj atmosferi fruškogorskog vinogorja. Osim uživanja u prirodi, učesnici su na ukupno 6 punktova, raspoređenih duž staze duge 7,6 kilometara degustirali različite vrste vina iz 18 fruškogorskih vinarija, uz prigodan muzički program. Svaka čaša bila je prilika za nova otkrića i uživanje u raznolikosti ukusa i aroma koje pružaju vina ovog podneblja.
            Kružna ruta Fruškogorske vinske šetnje završila se ponovo na Ribarskom trgu u Irigu, gde su šetači imali mogućnost kupovine vina koja su degustirali tokom šetnje, kao i proizvode domaće radinosti na štandu Udruženja žena iz Iriga. Trg je bio i mesto održavanja dva koncerta tamburaške muzike, odnosno mesto gde su prisutni uživali u zvucima tamburaškog orkestra „Od Baha do sevdaha“ i ženskog tamburaškog orkestra „La Banda“. Na krajnjoj tački vinske šetnje, šetačima je bila na raspolaganju kabina za slikanje, pružajući im priliku da ovekoveče nezaboravne trenutke. Događaj je svečano završen vatrometom, u večernjim časovima.
            Ova jedinstvena manifestacija je okupila preko 350 učesnika iz zemlje i regiona. Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk & Wine“ je ne samo vinska avantura, već i putovanje kroz istoriju, kulturu i prirodu. Posetioci su napustili ovaj događaj, obogaćeni novim saznanjima i nezaboravnim uspomenama, sa željom da se ponovo vrate i otkriju i ostale čari ovog predivnog kraja.
            Organizator događaja je Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Irig, Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem-Fruška gora”, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, Nacionalnog parka Fruška gora i Vinske prestonice. Svoj doprinos na početku i na kraju manifestacije dali si i profesori i učenici SSŠ ,,Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu, čija se nastava odvija po dualnom modelu (smer kulinarski tehničar i smer vinogradar - vinar tehničar), koji su za učesnike  priredili fruštuk, a potom i ukusan ručak uz tamburaše.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com