Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Razvojni fond Vojvodine: Izvori finasiranja u ruralnom turizmu

Razvojni fond Vojvodine: Izvori finasiranja u ruralnom turizmu

  • PDF

            - Broj prisutnih govori koliko je ova tema interesantna i koliko su poljoprivrednici, preduzetnici, domaćini u Vojvodini zainteresovani da prošire svoje kapacitete i krenu u pravcu razvijenih zemalja - rekao je na početku izlaganja Goran Savić, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine, prvog dana Kongresa o ruralnom turizmu, u SB „Termal“ u Vrdniku, održanom 30. i 31. maja.

            Organizaciju ovog događaja je bila Turistička organizacija Vojvodine (TOV) u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine, uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, Garancijskog fonda APV, SMARTer AoE, te Razvojnog fonda Vojvodine, institucije osnovane na teritoriji APV od strane Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije u svrhu kreditiranja.
            Razvojni fond APV je finansijska institucija koja se bavi isključivo kreditima koji se odobravaju za privredu i poljoprivredu, što podrazumeva i turizam. Konkursi su raspisani tokom cele godine i na raspolaganju je dovoljno sredstava za kreditiranje,
            Direktor je istakao da je pored redovnih konkursa za privredu, Razvojni fond APV raspisuje konkurese namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a iznos odobrenih sredstava izjednačen je sa privredom. Potom je predstavio nekoliko aktuelnih kreditnih linija RF APV, koji se odnose na pravna lica i preduzetnike; poljoprivredna gazdinstva; IPA sa informacijama o uslovima, iznosima, kao i povoljnostima.
            Na Kongresu o ruralnom turizmu, prisutni su posebno interesovanje pokazali za kreditnu liniju za dugoročne kredite za razvoj turizma subvencionisane od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Ova kreditna linija se koristi za izgradnju, adaptaciju i opremanje turističkih objekata, smeštajnih i uslužnih kapaciteta; izgradnju, adaptaciju i opremanje sportsko-rekreativnih, rehabilitacionih objekata u funkciji pružanja turističkih usluga; obnavljanje tradicionalnih seoskih domainstava u funkciji turizma; nabavku, rekonstrukciju, adaptaciju plutajućih objekata, kao i prevoznih sredstava namenjenih posetiocima i turistima; dizajn, priprema prozvodnje i proizvodnja suvenira; ostale namene u oblasti turizma i ugostiteljstva. Ovoj kreditnoj liniji se daje mogućnost subvencija celokupne kamate iznosa od strane Pokrajimskog sekretarijata, što znači da je beskamatni za korisnika. Treba iskoritisiti šansu i konkurisati dok je to moguće - poručio je gospodin Goran Savić.
            Podrobnije informacije o ovoj temi mogu se naći na sajtu (www.rfs.rs) Razvojnog fonda AP Vojvodine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com