Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Janko Pinćer: Vredni saveti za najukusniji pasulj

Janko Pinćer: Vredni saveti za najukusniji pasulj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Pasulj je najpopularnija mahunarka na svetu s obzirom da se preukusna jela od nje pripremaju diljem zemaljskog šara, od Indije, Kine, Indonezije, do Brazila, Meksika i SAD-a. Iz Amerike u Evropu došao je u XVI, a u Srbiju vek kasnije i postao je tradicijom da se kuva svakog petka, čak i na dvoru. Tako je čorbast, vojnički, zapečen... pasulj postao jelo za sva godišnja doba i sve prilike, a srpska izreka „Pasulj junaka hrani“ - veliča ne samo njegovu široku upotrebu već i hranljivost i lekovita svojstva.

            Nazivaju ga i seljačkom i siroinjskom hranom, a da je to sasvim pogrešno pokazuju gastronomske manifestacije, od kojih je najveća „Prosto k’o pasulj“ koja se 17 godina održava na Temerinskom vašarištu, gde učesnici, takmičari pripremaju ovo jelo sa puno mesa, povrća, specijalnih dodataka, o kojima rado ne pričaju.
            Za razliku od drugih, Janko Pinćer, najveći i najbolji kuvar na otvorenom u Srbiji, pobednik nebrojnih takmičenja, sada najčešće u ulozi arbitra, na manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ treći put kao predsednik žirija, nikada nije krio ništa. Siguran u sebe i svoj od Boga dat nepogrešiv ukus, delio je savete nesebično i nakon više od 40 godina druženja sa kotlićima, iza sebe ostavio isškovlovane generacije vrsnih kuvara.
            Iako je počeo kao takmičar, organizatori Temerinske pasuljijade brzo su ga „skonili“ u organizacioni tim, kako bi prekinuli niz prvih nagrada, koje je svake godine osvajao. Kao predsednik žirija, sa članovima: Petar Lapu Braša (Čarda u Begeču), Nikola Savić, Lovrić Radovan i Subin Radovan, član Asocijacije kuvara Srbije, pokazao se kao beskomrpomisan, nepotkupljiv, strog u ocenjivanju.
            - Na temerinskoj manifestaciji se osećam potpuno slobodno i svaka moja sugestija ili odluka nailazi na odobravanje. Imam svu podršku organizatora a pobednici i osvajači prvih pet mesta su i zaslužili da budu na bini i prime nagradu - komentariše gospodin Pinćer.
            Prilikom ocenjivanja posebnu pažnju obraća na raskuvanost pasulja, jer zrno mora biti skuvano ali celo, za šta je bitan odabir vrste pasulja.
            - Neću davati savete koji pasulj da se koristi, neka svako odabere prema svom afinitetu. Izbor je ogroman. Od preko 70 sorti pasulja, kod nas su najomiljeniji gradištanac, tetovac, biser, galeb, zlatko, čučavac, sremac..., poznatiji po nazivima koje im je narod dodelio: beli tetovac, beli sitni, crveni. trešnjevac, žuti itd. I svaki ima svoju priču, ali u krajnjem slučaju, vrsta nikada ne utiče na konačan sud - objašnjava naš sagovornik.
            Kada je u pitanju gustina pasulja, jedna od čestih i najvećih grešaka je „secovanje“, kada se tečnost odvaja od ostatka čorba, kada nije kompaktna i ne pruži pun doživljaj u ustima.
            - U poslednje vreme izbegavaju se klasične zaprške - brašno i mast. Ljudi su prešli, što odobravam, na kuvanje povrća, potom bledniranje. Tako su prirodnom zaprškom zamenili klasičnu. Na ovaj način čorbast pasulj se neće razvodniti, a deca neće protestvovati zbog nečega što „pliva“ u pasulju. Najvažnije je da je na ovaj način pripremljen još hranljiviji i pun vitamina - dodaje ovaj vrsni kuvar.
            Raskuvanost mesa je takođe bitan element ocenjivanja. Danas, sa poluproizvodima kupljenim u marketima je sigurno brži način, ali na starinski, sa mesom koje je odstajalo na čardaku, u sušari, mora se drugačije: da stoji u vodi da bi se rasolilo i dobilo pravi ukus, da ima mekoću i sočnost. Zato se pasulj i kuva tri sata.
            - Čorbast pasulj voli suva rebarca. Moj savet je da uvek 10% mesa bude sveže (papak, kolenica, uvo...), da bi se postigla homogena struktura i gustina. Protivan sam pomodarstvu stavljanja kobasica, punih aditiva i začina, često nedozvoljenih. Savetovao bih da se to ne radi već kupi nešto skuplje u manjim količinama i da pravi ukus. To ne važi za slaninu. Bilo kakva, slanina je slanina - objašnjava gospodin Pinćer, koji ne ocenjuje boju, jer to nije riblja čorba, a najviše bodova daje za ukus, koji se dobije pošto se ispuštuju prethodne tri stavke.
            Za „Prosto k’o pasulj“ čovek koji je bio na svim gastro manifestacijama u zemlji i regionu, u svojstvu kuvara, arbitra, nikada kibicera, ima samo reči hvale, jer vidi zadovoljne ljude, koji nisu došli samo da se takmiče, već da provedu jedan lep dan sa porodicom, prijateljima, da upoznaju nekoga. Posebno ga raduje prisustvo puno dece za koje su kreirani posebni programi, od muzičkih - zabavljačkih do vanrednog prostranog terena pogodnog za razne igre i aktivnosti.
            Za Janka Pinćera vikend na Pasuljijadi je vreme provedeno bez telefona, kompjutera, u prirodi, u zdravoj sredini, u društvu i druženju, i zato je ovo jedan od onih događaja koji osim najveće, dobro organizovane, ukusne, nosi atribut zdrave fešte.
            Poznato je da Janko ceo život druguje sa ribom, ali isto tako prvak je i u kuvanju gulaša, paprikaša, škembića... Kaže: “Volim da kuvam, da jedem i jednostavno, tajna je u ljubavi.”

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com