Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kristina Lukić Milanović - Kraljice vina i vinskog turizma Negotinske Krajine

Kristina Lukić Milanović - Kraljice vina i vinskog turizma Negotinske Krajine

  • PDF

            Ritual koji svi željno očekuju, zbog njegovog uzvišenog, svečarskog karaktera je proglašenje KRALJICE VINA I VINSKOG TURIZMA. On se svake godine ponavlja na SAJMU MEDA I VINA u Negotinu, prestonici mladosti, meda, vina, muzike, kulture i drugih, širem auditorijumu nepoznatih i manje poznatih zanimljivosti, čak senzacija. Tamošnjima, navinutim na sve to, čini se sasvim normalnim. Ono u čemu su nepogrešivi znalci, je ukus dobrog vina i prepoznavanje prave, izvorno čiste lepote žene.

            Zato je na XVII Sajmu meda i vina za Kraljicu vina i vinskog turizma, jednoglasno proglašena ne samo lepa, najlepša, već i ona koja se u vino i vinski svet najbolje razume. Kristina Lukić Milanović je nova Vinska kraljica, koja će u narednih godinu dana nositi krunu i pronositi slavu vina iz rejona Negotinska Krajina diljem sveta. Njen zadatak će biti da brine o vinima negotinskog kraja, da ime vinske Srbije ima odjek u svetu. A ona, rođena u Veroni, gde je završila enologiju i vinogradarstvo, zatim radila u vinarijama u Italiji, Francuskoj, Čileu, Španiji, SAD (Kalifornija), Novom Zelandu, opet u Francuskoj, idući zemaljskim šarom sakupljajući znanje i iskustvo, svratila je u Negotin, gde je i ostala, zato što je tu najlepše.
            Došavši u ovaj kraj Kristina Lukić Milanović donela je sa sobom nemerljivo iskustvo, znanje, stečeno kroz praksu u vinogradima i vinarijama širom sveta. A ovde je otkrila tajnu negotinske bele i crne Tamjanike, „fenomenlane i retke sorte koje nigde u svetu nema“. Tajnu glavnog kreatora - prirode još uvek otkriva.
            - Pravim vino u Negotinskoj Krajini, u čuvenoj prapostojbini vinogradarstva i vinarstva, u Smedovačkim, Rogljevskim, Rajačkim pivnicama, i nisam sama u tome. Sarađujem sa predivnom grupom mladih vinogradara i vinara i njima hoću da se zahvalim jer bez njih ne bih bila ovde: Jeleni Zagorac (Podrum „Zagorac“), Nemanji Milanoviću (Pimnica „Butke“), Marko (UR „Dobar dan plus 3“), Cviji (Vinarija „Raj“), i svi zajedno radimo nešto prelepo u ovom kraju, a trudićemo se da radimo još bolje  kaže Kristina Lukić Milanović, koja je na jednom svetskom sajmu vina srela prijatelje iz Francuske, koji su doneli butelju vina iz Rogljevskih pivnica, a ona, kao uvaženi tehnolog vina, ne samo da se oduševila već je morala i da dođe u kraj iz kojeg potiče tako dobro vino. Došla je u Rogljevo i nakon šest meseci upoznavanja kraja i bavljenja vinom srela je svog princa - Nemanju Milanovića. To je bio još jedan valjan razlog zašto je i ostala.
            - U Negotinskoj Krajini sam od 2021., kada sam došla čisto da obiđem kraj, ali sam doživela ljubav na prvi pogled i odlučila da ostanem. Ove godine sam kupila zemlju i počela da sadim vinograd. Sa Smiljanom Arnautović, vlasnicom Vinarije „Raj“ sam veoma brzo ostvarila sarađuju i s obzirom da još nemam svoju vinariju dogovorile smo se da iznajmim deo prostora u ovoj vinariji, i mašine. U međuvremnu sam postala njihov konstultant. Trenutno sarađujem sa njima i pravim svoja vina. Planiram jednog dana da imam svoju vinariju, ali za sada ova saradnja je zdrava, lepa, i nema potrebe da žurim. Takođe planiram da pravimo dobra vina, da se družimo, radimo i uživamo - objašnjava naša sagovornica. A tamo gde je ona, tamo je i on. Došla je zbog vinograda ali sudbina je htela da upozna Nemanju, i opet je to bila „ljubav na prvi pogled“. Nemanja Milanović, budući da je iz Rajca, a ljubav prema vinogradu i znanje pravljenja vina nasledna pojava, neretko dovodi do suprotstavljanja ideja i stavova, u smislu pozitivnog, stvaralačkog napretka, kao zdravog temelja za jednu zajedničku vinsku priču.
            Kraljica vina i vinskog turizma Negotinske Krajine za sada u zakupu ima 1,8ha Traminca i Gamea, a ostatak grožđa kupuje od vinarije „Raj“, koja ima organsku proizvodnju. Kupila je i 7-8 ha zemlje na kojoj će postepeno da sadi autohtone sorte: Prokupac, Začinak, Bagrinu i Crnu Tamjaniku. Cilj je da zaokruži površine na 10 ha. I ono najvažije, sredinom leta bračni par Milanović očekuje prinovu, jednog malog budućeg vinara. Daće Bog.
            - Mislim da niko ovdašnji nije svestan kapitala koji se ovde krije, pravo blago koje može da porodi vrhunske vrednosti. Nije reč samo o Tamjanici, već generalno o grožđu iz ovog kraja. U pitanju je zemlja, jer sve sorte, Game, Traminac, Cabernet, ali i autohtona Tamjanika, nose jak pečat zemlje. I kada se pije vino iz Negotinske Krajine, prepozna se da je odavde, što se ne može reći za svaku regiju u svetu - kaže Kristina Lukić Milanović i poručuje: - Radićemo na tome da sve stare veze iskoristimo, da se raširimo diljem Evrope ali i dalje. Počeli smo izvoz limitiranih količina vina, jer su nam vina vrhunskog kvaliteta cilj. Sada je to izvoz u Englesku, nešto u Belgiju i u SAD, tek da se vinoznalci i vinoljupci upoznaju sa vinima iz Negotinske Krajine, da im zagolicamo nepca i ispovociramo želju da vide gde se rađaju tako jedinstveni ukusi. Da iskuse ono što sam pre samo nekoliko godina i sama doživela.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com