Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO FUTOŠKI KUPUS - čuvar zdravih, prirodnih vrednosti

FUTOŠKI KUPUS - čuvar zdravih, prirodnih vrednosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            FUTOŠKI KUPUS je sinonim za zdrav život, zdravu sredinu, nasleđe i tradiciju, promociju lokalne zajednice, njenih kulturnih vrednosti i poboljšanje uslova života.
            Mitrovdanskim vašarom 1578. godine Futog je i zvanično postao prestonica kupusa. U to vreme kupusom se plaćao porez, hranila austrougarska vojska, u svežem stanju prodavao se kao lek. Futoški sveži i kiseli kupus je u društvu 50-tak poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom, kojom se garantuje njegova specifičnost i kvalitet, da je nastao u spoju prirodnih resursa i tradicije, spojem znanja i veština.

            FUTOŠKI KUPUS jedan je od tradicionalnih proizvoda koji se smatra delom srpskog gastronomskog, ali i kulturnog nasleđa i identiteta. Od 2016. grad Novi Sad je subvencionisao sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla, kojom su u narednih pet godina obuhvaćeni Udruženje FUTOŠKI KUPUS, Društvo pčelara „Jovan Živanović” i „Begečki povrtari” čime je oko 80 proizvođača sa teritorije grada steklo sertifikat zaštite geografskog porekla. Podrška, koja je nekada bila i te kako prisutna, u materijalnom smislu je izostala, ali je zainteresovanost ljudi sve veća i zahvaljujući tome Udruženje opstaje.
            Udruženje FUTOŠKI KUPUS koje će 17. jula napuniti 17 godina, predvođeno Miroljubom Jankovićem, predsednikom Udruženja, okuplja proizvođače svesnih odgovornog zadatka da neguje i čuva „čistu i prirodu“, koju je sam Bog stvorio, i da je ostavi potomcima. Za sav uložen rad i trud u tu misiju potreban je ogroman entuzijazam i svest o njenoj vrednosti.
            Prema stanju na terenu, naš sagovornik je ubeđen da se nakon nekoliko kriznih godina naziru bolji dani, jer je sve više onih koji žele da postanu članovi Udruženja, a u porastu je i broj potrošača koji traže zdravstveno bezbednu hranu sa visokim nivoom hranljivih i lekovitih svojstava, poput FUTOŠKOG KUPUSA. Po njegovim rečima razlog vraćanja tradiciji, prirodi, pravim vrednostima u biti je svest o opstanku, kao bićima prirode povezanim sa njom.
            - Ako dozvolimo da se uništavanje prirode nastavi neće biti ni biljaka, a ni nas. Već i sada, u većini proizvoda na tržištu je sve manje prirodnog. Uglavnom se radi o izmenjenoj prirodi, gde se skriva velika opasnost za sve nas da ćemo u jednom trenutku doživeti fijasko, da će sve biti kontrolisano i da će nam se oduzeti mogućnost dolaska do prirodnih proizvoda, jer je 50-60% prirode već uništeno, zajedno sa čovekom, takođe bićem prirode. Skoro sve druge biljke, voće i povrće, rase životinja, sve su to izvedene vrste, na kojima se primenjuju neke nove tehnologije, nova semena sa izmenjenim genomom proizvedenim u laboratoriji, gde čovek pokušava da imitira Tvorca, ne shvatajući da nema tu moć. Mi, iz Udruženja, hoćemo da sačuvamo ono što je priroda iznedrila, što je u skladu sa nama, što nam je zdravo, sigurno, a ne ono što nam šteti - objašnjava gospodin Janković.
            Poljoprivredi uopšte, pa samim tim ni FUTOŠKOM KUPUSU, ne idu na ruku ni vremenske nepogode, niti sve skuplje zemljište. Uništavanje resursa se otelo kontroli, a na najplodnijoj zemlji grade se stambeni objekti sa okućnicama tek za mali travnjak. Vremenske modifikacije dovele su do nepreviđenih situacija i šteta, te se više ništa ne može predvideti.
            Ono što je u vremenu prošlom povećalo vidljivost FUTOŠKOG KUPUSA je kultna vojvođanska manifestacija posvećena KUPUSU i afirmaciji mesta u kojem ova biljka raste i rađa vekovima - Futogu. Ustanovljena 2000. godine u ime autohtone sorte - FUTOŠKOG KUPUSA apsorbujući plodove rada, truda, ideja članova Udruženja, zamišljena je kao privredna i turistička fešta sa ciljem da se privuče što veći broj potencijalnih potrošača, koji će upoznavši značaj i blagodeti ove biljke za ljudski organizam postati i njeni redovni konzumenti. U međuvremenu se ovaj događaj premetnuo u nešto drugo, a Kupus, jedini koji se piše velikim slovima, ostao je po strani. Vraćanje na staro, nije floskula, već još jedan zadatak Udruženja rešenog da ga ispuni.
            - Pokušaj pronalaženja, čuvanja i zaštite starih kultura, od kojih su neke i nepovratno izgubljene, zadatak je onih koji misle o svojoj budućnosti i budućnosti svoje dece. Dolaze suluda vremena i to što sačuvamo vredeće suvog zlata. Priroda, zemlja, voda, šume, biljni i životinjski svet moramo da zaštitimo, jer zavisimo od njih - poručuje MiroljubJanković, ispred 31 proizvođača i članova Udruženja FUTOŠKI KUPUS, koji se trenutno gaji na oko 200 jutara.
            I jedno upozorenje: nije svaki kupus iz Futoga FUTOŠKI KUPUS. FUTOŠKI je samo onaj sertifikovan i sa prepoznatljivim znakom proizvođača.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com