Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Grašac beli 2019 Vinarije Vinum najbolje vino Balkana

Grašac beli 2019 Vinarije Vinum najbolje vino Balkana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Uspešan nastup srpskih vina, a ispred svih vina iz sremskokarlovačke Vinarije „Vinum“ obežio je sredinom juna održan XIII BIWCF (Balkans International Wine Competition and Festival) u Sofiji (Bugarska). Grašac beli iz berbe 2019 Vinarije „Vinum“ osvojio je veliki trofej kao najbolje vino Balkana (95 poena), koji se sa etiketama: Grašac 26a 2019 (94), Chardonnay 2019 (94) i Chardonnay 2021 (94) - okitio i dvostrukom zlatnom medaljom. Sa istog festivala i jednom zlatnom medaljom vratilo se još osam Vinumovih vina: Grašac 26a 2020, Chardonnay 2020, Grašac beli 2020, Grašac beli 2021, Grašac beli 2022, Rose 2023, Frankovka 2022, Mustra 2023, sva sa 89 poena.

            Po prvi put se ova vinarija na nekom takmičenju predstavila vertikalom Grašca, kako bi potvrdila trenutnu poziciju svojih vina u međunarodnim okvirima. A rezultat, bez lažne skromnosti, ne i neočekivan - Titula Grand Trophy za najbolje vino Balkana - Grašac beli 2019.
            - Dr Milan Ubavić, vlasnik vinarije, od kada je odlučio da se ova sorta nađe u Vinumoviim vinogradima, verovao je u nju i drago mi je što je u tome imao podršku šire vinske zajednice sa Fruške gore. Tek pre nekoliko godina Grašac, do tada ne posebno popularan u vinskom svetu, počeo je da se budi i sazreo je u jedno vino koje je ušlo u vrlo ozbiljnu kategoriju. Moram da istaknem da je Grašac beli 2019, iz jedne od najboljih berbi u skorijoj istoriji, kreirao Jovica Urošević, dugogodišnji enolog ove vinarije, zastupajući tezu da je Grašcu potrebno tri godine da ispuni svoj potencijal. Mi smo mu dali prostor od pet godina i dobili smo fantastičan rezultat. Godina 2024. biće upamćena kao jedna od najupešnijih godina Vinarije „Vinum“ i po broju osvojenih medalja i meni najbitnije, po kvalitetu koji iz godine u godinu raste - kaže Anđela Živanović, master inženjer tehnologije, zadužena za tehnologiju i kvalitet vina još od 2021. godine , i trenutno najmlađi ženski enolog u Srbiji.
            I to je suština ove priče, da se govoreći o postignuću misli na kvalitet, kategoriju čija postojanost obezbeđuje kontinuitet dobrih rezultata. Za Anđelu su to rad, trud, upornost i podrška kako od strane dr Ubavića, tako i celog Vinum tima, kroz stalnu komunikaciju sa kolegama i drugim zaposlenim u vinariji, što je i oproban model funkcionisanja vlasnika u svemu šta radi.
            Anđela Živanović ističe i potpunu slobodu koja joj je data u pitanju tehnologije, a ona to čini isključivo prateći sopstvena čula u zavisnosti od kvaliteta grožđe, same godine i od želje šta se želi postići, koji eksperiment sprovesti, a da kvalitet proizvoda ne „trpi“.
            Za razliku od nje, ključne pojmove kojima dr Ubavić definiše vrhunske rezultate su: ljubav, predanost i posvećenost, objašnjavajući da Anđela voli to što radi, predana je poslu i maksimalno posvećena i najmanjem detalju.
            - U traženju enologa nisam mogao da dobijem bolju osobu, zato što je onakva osoba kakvu zamišljam na tom mestu, a ja ću se potruditi da u narednom periodu obezbedim i nadomestim nekoliko stvari koje nedostaju, a zavise od mene. Izuzetno je važno da čovek bude maksimalno posvećen svom poslu, da radi trudeći se da dostigne širinu, kaju kada raširim ruke ide preko toga; da se radeći razvija, da razmišlja, da se igra... Ovaj tim trenutno podstičem na jednu novu igru, da napravimo nove kupaže, znajući da je to etiketa više, ali istovremeno i izazov - kaže dr Ubavić.
            Ova boutique vinarija, sa idejom da zadrži taj status ima osam hektara vinograda (cilj je ne više od 10), i trenutno 12 etiketa. Ograničavajući faktori su kapacitet vinarije koji odgovara trenutnom stanju, a najveći nedostatak je opšti problem radne snage. Trenutno se odvijaju završni radovi na tehničkoj etaži i prebacivanje mašina izvan objekta, kako bi se dobilo na prostoru i pružile mogućnosti za intenzivniji razvoj vinskog turizma i u perspektivi, smeštajnih kapaciteta.
            Parafrazirajući čuvenu izreku Andre Simona, da „vino svaki ručak čini uzvišenijim, sto elegantnijim, a svaki dan civilizovanijim“ Vinarija „Vinum“ je od početka stvarala status gospodske vinarije, opravdavajući ga visokim nivoom uređenja prostora, elegantnog, modernog, istovremeno svedenog, i gastro/vinske ponude, ljubaznošću osoblja i njihovim odnosom prema gostima. Ali i samim položajem u najjatraktivnijem delu starih Karlovaca, u Ulici Karlovačkog mira 26a, nasuprot istorijski značajnoj Kapeli miri.
            Međutim, ideja je na pretek. Među najatraktivnijim od pre sedam godina vinarija beleži zvanični početak svetskog Dana mladog vina originalnog naziva - Dan mladog Pinolea; godine 2021. ustanovljeni su Vinumovi Dani Grašca; nastala kao originalna ideja da se vlasniku za rođendan pokloni nešto posebno, realizovana je ideja vanstandardne magnum boca od 1.5 litara.
            - Kada imate proizvod za koji znate da je pre svega kvalitetan i koji ima potencijal, a najvažnije da odležava u boci, krajnja zamisao rođena na osnovu mog afiniteta prema vanstandardnim bocama, da vino spakujemo u nestandardni format premium ambalaže, sa pripadajućim čepom i voskiranim grlićem na vrhu. Za sada je reč o ograničenim količinama od 30 boca Charodonnay-a i isto toliko Grašca 26a, prikladnih za posebne prilike, poklon ili malu kućnu arhivu - objašnjava enolog.
            Početkom ove godine na još dva hektara vinograda posađene su tri sorte grožđa. Za sada se ne otkriva o kojim sortama je reč, ali u „Vinumu“ kažu da to znači još novih etiketa isto toliko uspešnih kao ove poznate, na koje će i ova vinarija i vinski svet biti ponosni. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com