Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Znanjem do preporoda Srbije

Znanjem do preporoda Srbije

  • PDF

            U trenutku kada se Srbija suočava sa demografskim kolapsom, a mediji preplavljeni nemilim temama, informacija o podvigu Andreja Drobnjakovića, učenika Matematičke gimnazije koji je na međunarodnom takmičenju - StemCo olimpijadi u Singapuru, kao i svim drugim mladim genijalcima iz Srbije, potpuno je skrajnuta. Naime, ovaj sedamnaestogodišnjak je sam sebi postavio izazov: da reši 120 zadataka za tri sata, u čemu je uspeo, osvojivši pet zlatnih medalja (iz fizike, hemije, biologije, matematike i inženjerstva). Proglašen za apsolutnog pobednika Andrej je odbio sve ponude međunarodnih obrazovnih centara rešen da ostane u svojoj zemli. Stavljajući ovaj jedinstveni i do sada nikada postignuti uspeh na prvo mesto Uvodnika REVIJE TOPSRBIJA br. 41, čvrsto verujemo da će Andrejevo postignuće biti povod pozitivnih promena u odnosu na mlade talente, jedine realne nade koja može da obezbedi bolju budućnost.

            Ta budućnost za svaku ozbiljnu državu je poljoprivreda, zahvaljujući kojoj je narod sa ovog prostora uspeo da preturi sve strahote i ko zna koliko puta vaskrsne. Sada se godinama gladi, koje na afričkom kontinentu nikada nisu ni prestajale, preti i Srbiji, uprkos vrhunskim potencijalima za visoke domete u ovoj privrdnoj grani. Prigovor takvoj predikciji su podaci  istraživanja koja se odnose na bacanje hrane spovedenih u okviru Programa za zaštitu životne sredine UN-a iz 2023. Oni kažu da se 17% hrane koja se proizvede u komercijalne svrhe i distribuira putem trgovačkih lanaca baca, što je 900 miliona tona hrane na svetu godišnje, odnosno blizu 83kg hrane po glavi stanovnika u Srbiji.
            Parafrazirajući kumulativne dobrobiti od poljoprivrede koje je nabrojao Nikola Malović, Novljanin, u svom poučno duhovitom štivu - „Ja, Mediteranac“, može se sagledati sveobuhvat poljoprivrede kao temelja samostalne države slobodnih građana. Malović ga naziva „Pupinovim putem“, po našem naučniku svetskog glasa koji je u rodnom Idvoru osnivao fondove za školovanje budućih poljoprivrednika.
            Taj put počinje od njive, koja je napravila čoveka, koji je obrađuje, a koja vremenom rodi traktor, pa fabriku traktora koja će da zaposli ljude čija će deca završiti poljoprivredne škole i napraviti još polja za uspešnu ekonomsku priču, dovoljno interesantnu i turistima zbog sira, kulena, rakije, ma čega. I sve to će stvoriti potrebu da se selo obnovi, da se izgradi nova škola... Zemlja koja nas je naučila da se prirodni ciklusi moraju poštovati, a bez pomoći komšija rad ne vredi započinjati, višak plodova će se uložiti u druge grane koje imaju veze sa poljoprivredom, “Premda je sve što je izmišljeno pod kapom nebeskom u vezi sa poljoprivredom, i na sva zvona će se hvaliti najbolji đaci, domaćini, privrednici, umetnici.”

Mihailo Berček, glavni i odgovorni urednik revije
TOPSRBIJA - NAJBOLJE IZ SRBIJE

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com