Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Muzeju Terra Kapija uspeha PKV

Muzeju Terra Kapija uspeha PKV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Od otvaranja, decembra 2017. godine Muzej TERRA je postao zaštitni znak ne samo Kikinde, već i sveobuhvatne kulturne i umetničke javnosti zemlje, regiona i najšire zajednice koja vrednuje vrhunske stvaralačke domete. Tim povodom je Privredna komora Vojvodine (PKV) dodelila prestižnu nagradu „Kapija uspeha“, jedinstvenom Muzeju skulptura velikih formata u terakoti - Muzeju TERRA, za postignuti kvalitet turističkih proizvoda i usluga u sektoru turizma na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu. Opus delovanja ove institucije, osim stalne postavke od oko 400 eksponata, obuhvata organizaciju novih sadržaja, tematskih izložbi domaćih autora iz domena vizuelne umetnosti, radionica i drugih aktivnosti na širenju umetničkog backgraunda.

            - Priča o Muzeju TERRA prethodi priča o Simpoziju skulpture u terakoti TERRA (od drugog saziva internacionalni), koji se od 1982. godine održava svakog jula. Za njegovo pokretanje odgovornost preuzima mr Slobodan Kojić, kikindski vajar, koji je završavajući studije vajarstva 70-tih godina prošlog veka prepoznao značaj resursa koji može da se iskoristi i okupi umetnike iz celog sveta koji će praviti skulpture od gline velikog formata - na čemu je bilo težište. Ideja smela, vizionarska jer takve skulpture nisu u to vreme rađene nigde u svetu, a pre njih davno radili su ih Etrurci i Kinezi. Da stvar bude zanimljivija, tehnologija izrade takvih skulptura izgubljena je u vremenu, i predstavljala je veliki izazov za sve koji su uzeli učešće u tom projektu. Podrška ideji Simpozijuma prvo je stigla iz fabrike “Toza Marković”, koja je od istog materijala proizvodila ciglu i crep, ustupivši svoju staru fabriku („Pogona II” IGM iz 1895), istog perioda kada je podignut manjež nekadašnje Vojne kasarne „Servo Mihalj“ u Kikindi, napušten 2002. Istom onom koji će od 2012 - 17. biti adaptiran za muzejski prostor i u velikoj meri sačuvan autentičan izgled građevine, sa potpuno očuvanom krovnom konstrukcijom - kaže Tijana Toševski, kustoskinja muzeja.
            Muzej Terra nastao je iz potrebe da se vajarski radovi prezentuju gradu u kojem su nastali na Simpozijumu koji svake godine okuplja šest do osam etabliranih vajara sa zadatkom da na osnovu teme koju sami odaberu, realizuju po tri skulpture, dve manjeg i jednu većeg formata, za kolekciju grada. Sve preko toga, a dobiju neograničenu količinu materijala, je njihovo. Pravilo je da mogu da dođu samo jednom, iako je dozvoljeno par izuzetaka. Podrška su im tehničari koji ih na osnovu dugogodišnjeg iskustva sprovode kroz stvaralački proces i imaju priliku da se stručno usavršavaju. Krajem aprila 2012. u Ateljeu Terra je završena izgradnja nove peći sa grejnim prostorom širine i dubine 1,4 m, a visine 2,5 m koja je omogućila umetnicima da grade skulpture velikog formata u jednom komadu još većih dimenzija nego do tada.
            Deo skulptura velikog formata nalazi se u dvorištu ateljea Terra. Neke skulpture krase prelepi gradski trg, a svake godine Godišnjom izložbom u Galeriji Terra i ispred nje, označava se početak tekućeg simpozijuma, predstavljanjem radova nastalih na prethodnom. Na taj način, građani su u prilici da u kontinutetu prate domete učesnika koji svake godine u dodiru sa zemljom dolaze do nesvakidašnjih rešenja izuzetne umetničke vrednosti.
           
Fotografije:
Arhiva Vlade APV - foto: Andrej Pap i
Redakcije revije TopSrbija

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com