Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kikinda je mesto koje ume da iznenadi

Kikinda je mesto koje ume da iznenadi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Za Miroslava Antića, pesnika, režisera, boema, genija rođenog u Mokrinu (13km od Kikinde) koji je obišao ceo svet, grad Kikinda je bio i ostao najveći na svetu. Sve one koji spore ovu pesnikovu tvrdnju treba podsetiti da je Kikinda najveći zimovnik na svetu za sove ušare, a centar grada zaštićen je kao njihovo stanište; da su u glinokopu fabrike „Toza Marković“ 1996. pronađeni fosilni ostaci golemog mamuta - KIKE, koja je takođe postala simbolom grada. Ono po čemu se Kikinda poznaje na prvu su LUDAJE, ogromne bundeve specijalnog semena, izuzetno zahtevne za uzgajanje i negu, razmažene i predivne, koje Kikinđani pripremaju na nebrojano načina za jelo, ali i u kozmetici, proizvodnji piva i dr. Ako je toliko toga u gradu golemo, ogromno, onda i on mora biti toliki.

            Posebna atrakcija Kikinde je njena arhitektura sačuvana, zahvaljujući njenim stanovnicima, iz vremena carice Marije Terezije, zbog tadašnjeg statusa Kikinde kao sedišta specifične feudalne jedinice sa značajnim ekonomskim i političkim povlasticama u okviru Austrougarske monarhije. Upravo ljude, Jasmina Milankov, v.d. direktorka Turističke organizacije Grada Kikinda imenuje zaštitnim znakom ovog grada. najbolje objašnjenim sloganom: DOBRO DOŠLI U KIKINDU, GRAD DOBRIH LJUDI!  Onih koji su u bespuću ravnice našli smisao u ljubavi, radosti, deci, zdravlju, u samom životu.
            - Kikinda je mirna varoš bogate tradicije i velikih potencijala u kojoj se lepo živi. Sa ponosom kažemo da je naš najveći adut iznenađenje, jer gosti koji prvi put posete grad iznenade se onim što vide, izgledom Gradskog trga, bogatom turističkom ponudom, posebno kulturnim i umetničkim sadržajima, gastronomijom... - kaže Jasmina Milankov, i dodaje da su manifestacije te koje privuku turiste prvi put, svaki sledeći dolaze bez posebnog povoda. Prema prijavama gostiju putem e-Turista, prošle 2023. zabeležen je dolazak 88.000 turista, dok je za prvih šest meseci ove godine taj broj 56.000. Iako bez hotela, Kikinda raspolaže sa 103 smeštajna objekta i kapacitetom od preko 800 ležaja.
            TOG Kikinde svake godine priprema kalendar dešavanja krcat događajima, kako u gradu tako i u svih devet sela ove opštine. I svi događaji su podjednako važni osim jednog - DANA LUDAJE, najveće od svih fešti, koja će ove godine biti održana od 19 - 22. septembra. Kako se Kikinđani pripremaju za ove Dane, navešćemo samo podatak da se za uređenje ulica i Trga upotrebi oko 30 tona ludaje. Programi: Banatski fruštuk, Maskenbal, Karneval za mališane, Evropski kutak, Mini sajam preduzetnika i dr., pretvaraju Gradski trg u Gostinsku sobu, najveću na Balkanu, sa učešćem brojnih KUD-ova, kulturnim dešavanjima, puna ljubavi i zagrljaja.
            Centralni deo manifestacije je merenje najteže i najduže LUDAJE, zbog kojeg se kikindska manifestacija kao član Svetske asocijacije odgajivača budeva nalazi i u kalendaru Svetskih odgajivača bundeva, što joj daje vidljivost u celom svetu.
            - Prošlogodinja budneva je imala šest metara u obimu i bilo joj je potrebno 110 dana, 800 litara dnevno vode i oko tri sata nege, da naraste do rekordnih 865.5kg, čime je oboren dosadašnji rekord, a odgajio ju je višestruki pobednik Tibor Kokai iz Tapiosentamartona (Mađarska). Najdužu ludaju od 309 santimetara odnegovao je Dušan Jankov iz Čuruga. Tim koji je pratio pobednika, obilazi evropske manifestacije sličnog karaktera i tvrdi da ovakve manifestacije kakva je naša, nema. Mislim da je dodatni adut gastronomija, kada se može osetiti, videti, čuti, jesti i piti što nemate prilike na drugom mestu u drugo vreme - kaže direktorka i nastavlja - TOG radi i sa najmlađima, a jedna od aktivnosti simbolično počinje 27. septembra, na Svetski dan turizma, kada predškolci sa akreditacijom - Mali turistički vodič, obilaze turističke atrakcije Kikinde, dobijaju znanja o Kiki, Terri, najlepšoj ulici, sovama, uče šta sve ima u gradu kao još jedan dobar način da ga zavole i sa ponosom pričaju o njemu. Od najranijeg urazsta se trudimo da nam budu pomoć u promociji grada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com