Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi obrasci razvoja turističke privrede

Novi obrasci razvoja turističke privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Poslednju deceniju rada Turističke organizacije Vojvodine (TOV) obeležio je značajan iskorak iz klasičnih okvira promocije u pravcu implementiranja novih trendova u turizmu kroz razvoj određenih segmenata. Od uloge suorganizatora brojnih turističkih manifestacija do organizatora novih, poput nesvakidašnje, i na našim prostorima jedinstvene „šetnje“ - Fruška Walk&Wine, ustanovljene prošle godine, koja je na prečac osvojila naklonost ljubitelja prirode i vina demonstrirajući model rekreativno-vinskog, kulturno i istorijskog doživljaja uz druženje i izdašnu i ukusnu sremačku gastronomiju. Uz to TOV je jedina turistička organizacija u zemlji koja se bavi projektima prekogranične saradnje.

            - Učešćem na četiri konkursa programa prekogranične saradnje - Program za Dunavski region, u cilju podrške projektima transnacionalne saradnje usmerene ka povećanju pristupačnosti turizma na ovom prostoru, TOV se kvalifikovala dobro prihvaćenom akcijom „Vodič za slepe i slabovide osobe“ za Vojvodinu. Nadam se da će TOV i u budućim projektima, zajedno sa partnerima iz sedam razvijenih zemalja sa područja Dunava, imati priliku da unapredi kulturni turizam i učini pristupačnim za sve turiste. Rezultate Kokursa očekujemo u septembru, i to pozitivne, kao što su bile i sve dosadašnje aktivnosti TOV-a - saopštila je dr Nataša Pavlović, direktorica ove turisitčke organizacije.
            Inoviranim priručnikom za razvoj ruralnog turizma objavljenim krajem 2023. otvorio je TO Vojvodini novo poglavlje u njenim aktivnostima - organizaciju kongresa - Kongres ruralnog turizma Vojvodini, kao doprinos razvoju pojedinačnih segmenata u turizma, takođe pionirski poduhvat, realizovan u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine, i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Razvojnog fonda AP Vojvodine, kao i SMARTER AoE. Od tri planirana dva su održana: domaćin prvog bila je Specijalna bolnica „Termal“, Banja Vrdnik, krajem maja. drugi Hotel „Villa Breg“ u Vršcu 5. i 6. jula, a treći - sekcija za Bačku, biće održan u Bečeju.
            Kongres ruralnog turizma Vojvodine u Vršcu - sekcija za Banat, bio je usmeren ka vinskom turizmu i okupio je preko 40 predstavnika iz oblasti turizma iz Banata i predstavnike usluga u turizmu.
            Na Kongresu su mogli da se čuju najnoviji trendovi vezani za turiste u ruralnom turizmu, o medijskom oglašavanju, dok su predstavnici Razvojnog fonda AP Vojvodine i Garancijskog fonda AP Vojvodine predstavili kreditne linije koje se odnose na turističku privredu. Specijalni gosti Kongresa bili su predstavnici Trebinja sa svojim novinama, iz grada u kojem poslednjih godina TOV uspešno organizuje turističku promociju - Dane Vojvodine.
            - Vlada Republike Srbije objavila je konkurs koji se odnosi na unapređenje salaša i seoskih domaćinstava, pre svega u AP Vojvodini, na osnovu čega smo doneli odluku da svoje znanje i iskustvo prenesemo svim drugim regijama i na taj način unapredimo i ovaj aspekt turističke ponude - najavila je dr Nataša Pavlović, sledeći fokus aktivnosti TOV u narednom periodu.
            Trudeći se da bude uvek u žiži turističkih kretanja i zbivanja, prenoseći ih na prostor Vojvodine primenom velikog broja originalnih ideja, nije izostala ni podrška i saradnja sa Vladom i svim pokrajinskim institucijama povezanim za sektorm turizma, delom i razlogom rasta i razvoja ove vrlo atraktivne privredne grane na teritoriji Vojvodine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com