Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Pino Noar 2021 Vinarije Selecta iz Gudurice pobednik 18. Vinofesta

Pino Noar 2021 Vinarije Selecta iz Gudurice pobednik 18. Vinofesta

  • PDF

            Vršac je prvog julskog vikenda 2024. godine bio prestonica kongresnog (ruralnog) i vinskog turizma održanih u okviru 18. po redu manifestacije VINOFEST, koji su sa uspehom organizovali Turistička organizacija Vršac, pod pokroviteljstvom Grada Vršca, u saradnji sa Enološkom stanicom Vršac, I dok je prvi deo okupio učesnike - turističke radnike i stručne konsultante, tj. predavače na ovu temu, održan u subotu u ambijentu hotela “Vila Breg”, vinski je počeo mnogo ranije, ocenjivanjeg pristiglih vina za prestižna priznanja VINOFESTA iz 40 vinarija iz zemlje i regiona. Za ovaj deo najznačajnija i najlepša vest je da je Pino Noar 2021 Vinarije Selecta Sonje Jocić iz Gudurice osvojio titulu apsolutnog pobednika, zasluživši impozantnih 94,40 poena. Priznanja pobedniku i osvajačima velikih zlatnih i zlatnih medalja uručile su gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović i direktorica Turističke organizacije Vršac Tatjana Palkovač. Pre same dodele, prisutnima se obratila gospođa Mitrović.

            Otvorajući četvrti po redu festival na Trgu Svetog Teodora, gradonačelnica je poželela dobrodošlicu prisutnima, i naglasila da se ponosi ne samo vinima iz ovoga kraja, što je ova kultna vinska vršačka manifestacija postala zanimljiva i vinarima iz Srbije i regiona, kao i što ima međunarodni karakter. Najavila je dalju podršku promociji vinskog turizma i predstavljanju vršačkog vinogorja na najvećem vinskom festivalu u ovom delu Evrope - “Wine vision by Open Balkan” od 22 do 24. novembra u Beogradu.
            U konkurenciji 40 vinarija i 300 izloženih etiketa, osmočlani stučni žiri za ocenjivanje vina predvođen dipl.inž.tehnologije Miodragom Kertezom je za najbolje crveno vino i vino festivala proglasio Pino Noar 2021 Sonje Jocić iz Vinarije Selecta, Gudurica, koje je ocenjeno sa čak 94.40 poena. U kategoriji Roze vina zlato ponelo vino Roze od merloa 2023 Vinarij Peslać Zemun sa 87,00 poena; u kategoriji specijalna vina Vino od vinogradarske breskve 2023 PG Šmit Pančevo Lajoš Šmit sa 91.00 poena, dok je kod belaih vina zlato osvojila Vinarija Djalurile Doruluj, Rumunija za Maestoso sovinjon blan fume 2022. uz takođe impozantnih 94.17 poena,
            Ovogodišnji Vinofest pratio je veliki broj posetilaca i uživao u bogatom kulturno-umetničkom programu, kvalitetnoj hrani i vinu. Kao i ranijih godina, festival je pored takmičarskog, imao i prodajni karakter, tako da su posetioci pored degustacije mogli i da kupe vino koje im se svidelo. Posebno zadovoljstvo i priliku da degustiraju izložena vina imali su vinoljupci koji su učestvovali u prepodnevnoj subotnjoj šetnji i vinskoj degustaciji drugog dana VINOFESTA na Vršačkim planinama u organizaciji Turističke organizacije Vršac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com