Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Bite Ištvan, uspešan privrednik

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kada je Bite Ištvan pre dvadeset godina od svog oca nasledio fabriku za prizvodnju začinske paprike „Delikates“ i pet hektara njive u martonoškom kraju (Kanjiža), nije se preterano obradovao takvoj odgovornosti. Otac mu je uz vođenje fabrike, usput i natuknuo želju da jednog dana na pomenutoj njivi napravi ribnjak za primer i tako spoji lepo i korisno.


Danas je fabrika „MDM Martonoški Delikates“, jedna od najstarijih na našim prostorima jer egzistira punih sedam decenija, ali je i lider u proivodnji začinske paprike. „Martonoški Delikates“ ima uspešnu saradnju sa individualnim proizvođačima, koji godišnje na 150-200 hektara proizvode papriku isključivo za ovu firmu, a otkupi i do 1500 tona sirove paprike sa prostora čitave Vojvodine. Oko 70 odsto gotovoih proizvoda izvozi se uglavnom u zemlje u okruženju (100 tona  Mađarska, 20-40 tona Hrvatska, 20 tona Slovačka sve u rinfuzi), dok se ostalo plasira na domaće tržište (samo 50 tona u kesicama od po 100 grama na Kosovo).
Drugi deo porodičnog nasleđa, pet hektara njive, gospodin Ištvan je vremenom proširio za još deset hektara, otkupivši ih od lokalne zadruge i na njoj napravio ribnjak. Tako prošireni ribnjak danas ima četiri segmenta sa izvanredno sređenom okolinom. Po vrlo povoljnoj ceni, koju plaćaju samo pecaroši,  vreme mogu provoditi čitave porodice, po sopstvenom izboru. A izbor aktivnosti može biti raznovrstan: za decu je napravljeno posebno, pola metara duboko, jezerce čije dno je obloženo finim peskom iz Tise;  obezbeđeni su uslovi za pripremanje kotlića i roštilja; postavljene su drvene klupe i stolovi; ima prostora za sportske aktivnosti npr. Fudbal ili kampovanjne, i naravno, može se po ceo dan pecati riba, što je i primarna funkcija ove oaze u vojvođanskoj ravnici. Ribnjak je bogat ribama: amurom, šaranon, štukom, tostolobikom, somom, smuđem i babuškama. U periodu od marta do novembra organizuju se dva takmičenja u sportskom ribolovu i kuvanju riblje čorbe. Na poslednjem okupljanju ove vrste pobednik je upecao 56 kilograma ribe.
U perspektivi je izgradnja riblje čarde, koja bi bila u sastavu ribnjaka, a preko koje bi on mogao da prenese svoje ogromno iskustvo i znanje mlađima (pre svega unuku, koji je kuvar po profesiji). Planira se i uređenje oglednog prostora za decu na kome bi ona, u autentičnom miljeu, sticala nova znanja o prirodi i biljkama. Deca su česti posetioci ANDAVI ribnjaka i zbog toga što se deo porodice (ćerka, zet i unuka) bave pedagoškim radom. Gospodin Ištvan je na kraju otkrio i značenje imena ribnjaka. Ono je nastalo od početnih slova imena njegovih unuka: AN - od Anite, DA – od Davida i VI – od Viole.
Bite Ištvan je napravio prirodan spoj između ribe i paprike, tako što je obe stavio u kotlić, skuvao riblju čorbu i nebrojano puta pobedio. Sponzor je svih takmičenju u kuvanju riblje čorbe na Paliću i Kanjiži, na kojima je i sam nekoliko puta bio pobednik istog.
Gospodin Bite Ištvan svim posetiocima ribjaka na  rastanku umesto vizit karte daje kesice sa martonoškim „Martonoški Delikatesom“ na kojima su napisani svi kontakti. Još jedan odličan poslovni potez, koji predstavlja školski primer kako jedan uspešan privrednik može doprineti lepoti kraja, iskorišćenju prirodnog bogatstva i obogaćenju turističke ponude, i sve to u isto vreme.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com