Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE EU Master program Privredne akademije u Novom Sadu

EU Master program Privredne akademije u Novom Sadu

  • PDF

Privredna akademija u Novom Sadu se ponosi svojim aktivnostima i rezultatima tokom minulog desetogodišnjeg rada. Ova visokonaučna ustanova je privredi Srbije podarila više od 3000 diplomiranih studenata, a sva četiri fakulteta u okviru Akademije su i ove školske godine akreditovana i u struci i u nauci.
Jedan od prvih zactanih ciljeva ovog univerziteta je uključivanje u studijske programe evropskih obrazovnih institucija. U tom smislu je u periodu od 2005.-2010. godine potpisano189 ugovora sa sličnim obrazovnim institucijama evropskih zemljama, a saradnja se ostvaruje na korist i zadovoljstvo, kako studenata, tako i profesora. „Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost“.

Pod ovim motom Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, jedan od četiri akreditovana fakulteta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu i Centar za evropske studije Univeziteta u Segedinu, otpočeli su jednogodišnju pripremu za akreditaciju novog EU Master studijskog programa. Ovaj program predviđen je za svršene studente ovog Univerziteta, ali i drugih srodnih univerziteta u Srbiji koji već imaju akademsko zvanje, kako bi mogli da se usmeravaju i dalje edukuju u pravcu savremenog poslovanja koje funkcioniše u evropskim  zemljama. Cilj projekta je da se razvije jedinstven i savremen (na praksi i iskustvu zasnovan) studijski progam, koji će studentima omogućiti da se uz najsavremenije nastavne metode i nastavna sredstava edukuju u pravcu EU.  Novi program Privredne akademije, sedmi po redu, će do detalja biti razrađen u narednih godinu dana, da bi njegova primena počela u oktobru 2011. godine. Program će biti realizovan u saradnji sa profesorima iz Mađarske, ali će se predavanja održavati u Novom Sadu. Master studije će trajati godinu dana, a po njegovom završetku diploma će biti priznata u čitavom svetu.
Program će biti finansiran sredstvima EU. U praksi, to znači da će Fakultet biti opremljen savremenim učilima, potrebnom literaturom, kao i adekvatnim kadrom koji će voditi ove studije. Već je najavljeno da će trideset najboljih studenata sadašnje četvrte godine otići u višednevnu posetu Fakultetu u Segedinu, gde će prisustvovati predavanjima renomiranih profesora iz ove oblasti. Takođe će biti organizovana poseta segedinskih profesora FIMEK-u kako bi se studenti upoznali sa radom u EU.
Prof dr Marijana Carić, rektor Univerziteta i projekt menadžer, smatra da je logično što se u realizaciju programa krenulo sa našim susedima, jer sa mađarskim  kolegama postoji odlična saradnja, a istovemeno, oni imaju dovoljno iskustva u radu po ovim pitanjima. Vojvodina je najmultikulturalnija sredina u Srbiji koja se naslanja na severnog suseda, a prema demografskoj strukturi, mađarska nacionalna manjina je druga po brojnosti.
Prof dr Slavko Carić, zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i povremeni predavač po pozivu na Privrednoj akademiji smatra da je izuzetno značajno što će naši studenti imati priliku za usavršavanje i ubrzano uključivanje u sve evropske trendove u ovoj oblasti obrazovanja. To što će studenti već na master studijama biti upoznati sa najnovijim svetskim znanjima i veštinama, što je dobro ne samo za Privrednu akademiju, već i Vojvodinu i Srbiju. Tako osposobljeni, ovi mladi ljudi će u svojim budućim firmama odmah ravnopravno moći da rade sa zemljama Evropske unije u oblasti prava, ekonomije, menadžmenta, ali i ostalim granama privrede. Zadovoljstvo je, takođe, što je Grad Novi Sad dobio još jedan projekat koji će iznedriti nove stručne kadrove, sposobne da se odmah po završetku studija uključe u ozbiljne i složene poslove prema standardima EU.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com