Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kurs za obuku ljubitelja vina

Kurs za obuku ljubitelja vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Da bi nekog zavoleo, moraš ga upoznati. A da bi ga upoznao, moraš otkriti njegove tajne. Vekovima, najveću tajnu nosi vino. Svaka sorta grožđa je drugačija, svaka boca vina, svaki region, svako podneblje, svaka godina, svaka berba ...

Šta treba znati o vinu pre nego što počnemo da ga pijemo ili ga preporučujemo,  koje su bar donekle poznate njegove tajne, koliko je bitan izbor čaše, koje su dobre ili loše količine tanina i alkohola u vinu...?!!
Ove i brojne druge vinske tajne prvoj grupi ljubitelja vina na na prvom kursu ovakve vrste u Srbiji pod istim nazivom, pokušava da otkrije Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu ahitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, od 31. januara do 26. februara u svojim prostorijama u Sremskim Karlovcima. U 12 radnih dana po četiri sata, u periodu od 17-21 h,  stručnjaci Detaprtmana svoje iskustvo u teorijskom i praktičnom znanju, nastoje da prenesu na polaznike i tako daju svoj doprinos širenju vinske kulture na ovim prostorima.
Uz Ljubicu Radan, stručnog saradnika u Institutu i rukovodioca projekta, predavači su profesorka Nada Korać, asistent Dragoslav Ivanišević, kao i inženjer Petar Samardžija, urednik časopisa „Svet pića“.
Kurs je koncipiran tako da se pored izlaganja teorijskog dela, polaznici i praktično obučavaju u načinu degustiranja vina probanjem različitih vrsta vina iz najpoznatijih svetskih vinogradasrkih regiona. Na taj način uče da prepoznaju karakteristike vina (arome, godinu berbe, sortu, region, kvalitet i slično).
Na programa su brojne zanimljive teme. Tako se, između ostalog, posle uvodnog dela o vinogradarstvu i vinarstvu, prelazi na upoznavanje sa tehnikama degustacije vina i prepoznavanje aroma, uparivanje vina i hrane i pravilno serviranje vina. Polaznici se  upoznaju sa vinima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Francuske, Italije, Španije, Portugalije, Nemačke, Austrije, USA, Južne Amerike, Južne Afrike, Novog Zelanda i Australije. Posebna pažnja je posvećena tehnologiji spravljanja vina, vinskim destilatima i pojačanim vinima. 
Na kraju kursa sledi polaganje teorijskog i praktičnog dela, koji podrazumeva takozvanu degustaciju na slepo. Ukoliko polože ispit, polaznici će dobiti diplomu o uspešno završenoj obuci o poznavanju vina koju izdaje Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Stečena znanja oni će dalje moći da primene u praksi odnosno u poslu koji je vezan za vina (prodaja, marketing, ugostiteljstvo, vinski turizam i slično). Kurs ljubitelja vina takođe predstavlja osnovu za dalje usavršavanje.
Prof. Dr Zoran Keserović, načelnik Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je interesovanje za ovu vrstu kursa veliko, pa će nastojati da ovakav način usavršavanja postane stalna praksa.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com