Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Galerija ITD – 89. izložba novih ideja

Galerija ITD – 89. izložba novih ideja

  • PDF

Galerija ITD (Institut za Transfuziju Dizajna), po drugi put je domaćin Izložbe nagrađenih radova, koja u Novi Sad stiže direktno iz Njujorka.
Da je prisustvo Art Director Club-a privilegija za grad svedoči bogata i duga tradicija ove neprofitne organizacije sa središtem u Njujorku. ADC je nastao 1920.

godine sa idejom da investira u kreativnost iz sfere advertajzinga, dizajna, interaktivnih medija i komunikacija, da bi vremenom postala vodeća organizacija za integrisane medije i prvi međunarodni kreativni koletiv te vrste. Svake godine, žiri sastavljen od najuglednijih svetskih kreativnih profesionalaca dodeljuje zlatne, srebrne i bronzane Kocke (Cube), ili posebne pohvale za stvaralaštvo koje se najbolje uklapa u koncepciju ADC-a. POVEZIVANJE, PROVOCIRANJE, UZDIZANJE ideja koje mogu izmeniti svet je ono suštinsko na čemu insistira ova jeinstvena organizacija. Nagrade su ustanovljene 1954. godine, a neki od njenih dobitnika su: IBM, Volkswagen, RCA, Levi-Straus, Ford, MTV Music Television, Martha Stewart Living Omnimedia i dr.
Ovaj veliki projekat su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Novi Sad – Uprava za kulturu, Bilborf studio Canon M, Gorki list, Atelje Radošević u saradnji sa Kulturnim centrom grada Novog Sada, Muzejom savremene likovne umetnosti Vojvodine, Turističkom organizacijom Novog Sada, a pomogli: Studio Alektik, Štamparija Daniel Print, Štamparija Lito studio, Dodig multimedia, Media Associates – Agencija za medijske komunikacije, Filip Markovinović, Video i audio produkcija: Boomerang i Vinarija Aleks. Ali najviše zahvaljujući ličnom kontaktu dvojice kreativaca Eduardu Čehovinu, predstavnika ADC-a za jugoistočnu Evropu, i Branislava Radoševića, njihovog partnera na nivou naše zemlje, ova izložba je oplemenila naš grad. Ove godine Eduard Čehovin je u Galeriju ITD doneo tridesetak nagrađenih radova i preko 90 minuta snjimljenog materijala. On je takođe obećao da će sledeće godine, Novi Sad i Galerija ITD biti domaćin jubilarne 90. izložbe ADC-a.
Izložba je otvorena od 27. aprila naredna četiri meseca, što je po rečima art direktora Galerije ITD, Branislava Radoševića dobar poslovni potez, jer Novi Sad, kao festivalski grad u toku letnjih meseci poseti najveći broj gostiju, pa time i Petrovaradinsku tvrđavu, mada nije zanemarljiv ni broj posetilaca koji dođe pre svega, zbog izložbe. Radi ilustracije vredi spomenuti broj gostiju koji su posetili, prošlogodišnju 88. izložbu: preko 45000 ljudi videlo je radove tokom četiri meseca; zabeleženo je 10000 poseta samo za vreme EXIT-a; a 1500 posetilaca je prošlo kroz Galeriju u Noći muzeja. Ovim brojkama Novi Sad je potvrdio epitet „grada kulture“, a Galerija ITD, dobrog domaćina. Na ovaj način Novi Sad se povezao sa 28 drugih evropskih gradova u kojima se istovremeno promoviše ova izložba.
Milorad Đurić, pokrajinski Sekretar za kulturu, otvarajući izložbu naglasio je njenu važnost, jer je sve više kreativnog u realnom svetu, a atraktivne devojke iz novosadskog Studio Alektik svojim nastupom to su i potvrdile.
Slike sa izložbe možete pogledati u našoj G a l e r i j i.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com