Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM BANJE Treći Kongres banja sa međunarodnim učešćem

Treći Kongres banja sa međunarodnim učešćem

  • PDF

Treći Kongres banja sa međunarodnim učešćem u organizaciji Udruženja banja Srbije, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije – sektor turizma Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, biće održan 17. i 18. maja 2011. godine u Vrnjačkoj Banji.

Ovaj važan događaj za dalji razvoj banja, Udruženje organizuje u saradnji sa Timom za podršku implementaciji Strategije razvoja turizma Srbije. Dva dana kongresa banja biće tematski odvojena.
Osnovna tema prvog dana kongresa su primeri dobre prakse u banjskom turizmu Austrije i Slovenije. „Dobra praksa“ će biti prezentirana brojnim primerima uspešnog poslovanja i proverenih načina za brzi ekonomski napredak banja. Osim toga, biće predstavljeni najsavremeniji trendovi u spa industriji Evrope. Predavači prvog dana Kongresa su:
1. Prof. dr Kai Illing, redovni profesor Univerziteta primenjenih nauka u Gracu/Bad Gleichenberg (šef katedre za spa menadžment), revizor kvaliteta za standarde ISO 9001:2008, EFQM 2010 i KTQ, koji je i predsednik stručnog komiteta Asocijacije medicinskog velnesa Nemačke;
2. Mag. Klaus Grabler, izvršni direktor firme „MANOVA“ iz Beča, čija je pretežna delatnost marketinško istraživanje spa tržišta;
3. Miha Bratec, istraživač na Međunarodnom institutu za turizam u Ljubljani.
Drugi dan kongresa biće tretirane veoma važne teme, kao što su: mesto i ulogu banja/klimatskih mesta u reviziji Strategije razvoja turizma Srbije; novi Zakon o banjama koji predlaže Udruženje banja Srbije i investicije u banje Srbije. Svaka od ove tri teme zaslužuje punu pažnju stručne javnosti. Predlozi članova koji budu pristigli u Stručnu službu Udruženja banja Srbije biće sistematizovani i činiće jedinstvenu viziju mesta i uloge banja i klimatskih mesta u reviziji Strategije razvoja turizma Srbije.
Druga tema je predlog novog Zakona o banjama, koji je neophodan za održivi razvoj banjskog turizma Srbije. Kada u taj predlog Zakona budu sistematski uvrštene sve izmene i dopune koje pristignu u Stručnu službu Udruženja, na kongresu će stručnoj javnosti biti predstavljeni i ciljevi koje se novim Zakonom o banjama žele da postignu.
Kako izraditi i realizovati investicioni projekat? Koliko dobrih projekata čeka na realizaciju? Da li ima dobrih ideja bez izrađenog projekta? Kako doći do informacija o raspoloživim finansijskim sredstvima u Evropskim fondovima? Kako uraditi investicioni projekat koji će sigurno privući pažnju onih koji u raznim evropskim komisijama odlučuju o dodeli sredstava za njegovu realizaciju? Ovo su samo neka od pitanja na koja se očekuje odgovor drugog dana Kongresa banja. Predviđeno je da se tretiranje ove teme odvija u dva dela: opšta prezentacija za top – level menadžment i workshop za middle – level menadžment, koji direktno radi na izradi investicionih projekata. Udruženje će  svim jedinicama lokalne samouprave i zdravstvenim ustanovama u banjama, privrednim društvima i ostalim zainteresovanim subjektima dostaviti kratak upitnik na ovu temu, a odgovori treba da pomognu u kvalitetnoj realizaciji ove teme.
Predavači prve i treće teme su iskusni članovi Tima za podršku implementaciji Strategije razvoja turizma. Očekuje se da se u razmatranje ovih tema uključe i predstavnici nadležnih ministarstava i drugih državnih institucija, a sve radi ostvarenju konačnog cilja – postavljanju banja na mesto u opštem privrednom ambijentu i turizmu Srbije koje po kapacitetima i potencijalima zaslužuju.
Udruženje banjskih i klimatskih mesta predstavlja najreprezentativnije telo u razvoju banja u Srbiji. To je organizacija formirana 1970. godine, sa 77 članica iz 39 banjska i klimatska centra. Članovi Udruženja su opštine, instituti, specijalne bolnice, zavodi, ugostiteljsko-turistička preduzeća, naučne institucije i ostali članovi čija je delatnost komparativna banjskom turizmu. Udruženje se finansira od članarina, sponzorstva i po realizaciji projekata. Član je Evropskog udruženja banja ESPA

 Udruženje banja Srbije
36210 Vrnjačka Banja, Vrnjačka 1
Poslovni centar „Brđović“
Tel. 036 611 110, Faks 036 611 109
www.serbianspas.org; Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com