Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA 12. Sremska kulenijada - U zagrljaju kulena i vina

12. Sremska kulenijada - U zagrljaju kulena i vina

  • PDF

Glasnogovornik ili PR Špira Punoš najavio je da će 12. Sremska kulenijada,  koja se održava 28. maja u Erdeviku, posetiocima ponuditi raznovrsan program. Pre svega, u centru zbivanja biće sremski kulen. Sremski kulen, širom sveta dobro poznat proizvod, pravi se od najkvalitetnijih i najfinijih komada mesa, u prirodnom crevu, ljut, sa sremskom paprikom.

I samo je takav pravi, sremski, prepoznatljiv u čitavom svetu. Specijalni žiri će u takmičarskom delu proglasiti najbolji kulen manifestacije, a posetioci  će moći da degustiraju i kupe svog favorita – kulen, koji im se najviše dopadne. Na manifestaciji će biti izloženi i suhomesnati proizvodi, šunke, kobasice, ali i čuvena erdevička vina. Predavanja o Api terapiji, će održati jedan od najvećih autoriteta iz ove oblasti dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Vodič kroz svet zdrave, organske hrane tog dana biće Mirjana Milošević, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.
-Cilj ove i ovakve manifestacije jeste da poveća turistički potencijal ovog kraja, i da na najbolji način iskoristi sve njegove raznovrsnosti. Ako govorimo o prirodnim resursima erdevičkog kraja spomenućemo da se Erdevik nalazi u podnožju Fruške gore, najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i da ima jedno prirodno i dva veštačka jezera. Ako govorimo o istorijskim spomenicima i kulturnoj baštini onda su nezaobilazni manastiri Kuveždin i Privina Glava na Fruškoj gori, Galerija i spomen kuća Save Šumanovića, Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu ili Muzej Srema u Sirmijumu odnosno Sremskoj Mitrovici, a sve to nedaleko od Erdevika. Bogata vinogradarska i vinarska tradicija ovoga kraja je dobro poznata još od rimskog cara Proba. Okolina bogata šumom i vodom pogodna je za lovni turizam i ribolov. Mi smo otišli i korak dalje. Želimo da naše meso, povrće, voće ukratko kompletna ishrana bude organskog porekla, da naši gosti uživaju u domaćoj, ukusnoj ali i provereno zdravoj, organskoj hrani. Isto važi i za med. Erdevik može da bude središnja tačka svih nabrojanih destinacija, i to je negde i naš cilj. Do sada smo forsirali više jednodnevne i dvodnevne ture, ali smo sigurni da možemo da ponudimo mnogo više.
-Prijatelji manifestacije su: A.D. „Planinka“ koja će promovisati Prolom vodu, Prolom Banju, Lukovsku Banju;  Savez pčelarskih organizavija Srbije; MK komerc i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Odeljenje za organsku proizvodnju. Partneri ili oni bez kojih bi bilo nemoguće održavanje ove manifestacije su Sremska privredna komora, Opština Šid, Turistička organizacija Šid i Kulturno obrazovni centar Šid. Medijski promoter ove manifestacije je novosadska turistička agencija PanaComp, koji je pripremila više zanimljivih paket aranžmana za Novosađene i ostale zainteresovane za posetu ovoj tradicionalno zanimljivoj destinaciji.
Po prvi put ove godine organizacija Sremske kulenijade poverena je MZ Erdevik, i mi se nadamo da je došla na pravo mesto i u prave ruke. Poslednje subote maja očekujemo da se u naše malo mesto slije oko desetak hiljada posetilaca, da se dobro provedu uz kvalitetne proizvode, bogat kulturno-zabavni program i što pre ponovo vrate - poželeo je Špiro Punoš.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com