Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA „Kraljica“, jedina rakija sa geografskim poreklom

„Kraljica“, jedina rakija sa geografskim poreklom

  • PDF

Pre nekoliko godina Vujica Zarić je rešio da u punom kapacitetu iskoristi voćarski potencijal i tradiciju kosjerićkog kraja u spravljanju najkvalitetnije rakije i odvažio se na veliki, po mišljenju mogih, neizvestan korak, kupivši objekat propalog „Povlena“ i obnovio proizvodnju voćne rakije.

Destilerija Zarić danas ima najsavremeniju tehnološku liniju i iz njenog pogona izlaze rakije zvučnih imena „Kraljica“, „Opsesija“, „Medena“, „Povlenka“, „Nostalgija“, „Klekovača“, „Nirvana“, dobitnice mnogih priznanja za kvalitet u zemlji i inostranstvu. Na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, za kvalitet i asortiman ocenjenih voćnih rakija Destileriji Zarić je pripao pehar Novosadskog sajma. Rakije “Opsesija” i “Kraljica” dobitnice su zlatne medalje za kvalitet, a “Medena”, “Povlenka”, “Nirvana” i “Nostalgija”srebrne medalje za kvalitet.
Od drugih proizvođača rakija, razlikujemo se po samoj tehnologiji izrade rakije, jer imamo najsavremeniju opremu za proizvodnju rakija Razlikujemo se i po tome što  kupujemo voće isključivo prve klase – kaže Sonja Broćeta, direktorka marketinga Destilerije Zarić. -  Kada se uzme uzorak i utvrdi da ima dovoljno šećera u tom voću, onda tek počinjemo da pravimo rakiju od takvog voća. Šljivu otkupljujemo od 39 kooperanata iz kosijerićkog kraja sa kojima smo sklopili ugovor. Pored toga, Kosijerić je poznat po malini, tako da i malinu otkupljujemo iskuljučivo iz našeg kraja, dok za drugo voće imamo dobavljače iz raznih krajeva Srbije. Osnovna ideja vlasnika i rodonačelnika ove ideje, gospodina Zarića bila je da unapredi i što više razvije kosijerićki kraj koji je lepotom i prirodnim resursima zaslužio vodeće mesto u privredi Srbije.
Naša sagovornica smatra da je cena rakija visoka, ali da je realna
-Ako izračunate da treba 22 kilograma maline da bi dobili jedan litar rakije i da za tu malinu plaćate od evra do evra i po, ili ako otkupite rod ranije nešti manje, pa etikete, transport i sa radna snaga, naša rakija nije skupa. Profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta dr Ninoslav Nikićević, neprikosnoveni autoritet u ovoj oblasti, rekao je da bi litar rakije-šljivovice u lepoj ambalaži, mogao da dostigne cenu od sedam do deset evra. Naša “Kraljica” je jedina rakija u Srbiji koja ima pravo da nosi oznaku zaštićenog geografskog porekla. Ova oznaka govori da je "Kraljica" proizvedena u određenom, karakterističnom geografskom rejonu, od šljiva čiji sortni kvalitet je najviši u tom području, tehnologijom i načinom proizvodnje koji je čine jedinstvenom, a potrošačima širom sveta garantuje određeni i, svakako, neprikosnoveni kvalitet. Jednostavnije rečeno, to potrošačima govori da je "Kraljica" posebna rakija i da je karakterišu posebna, visokokvalitetna svojstva - reči su Sonje Broćeta, direktorke marketinga Destilerije Zarić iz Kosjerića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com