Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Novo lice Novosadskog keja

Novo lice Novosadskog keja

  • PDF

Novi Sad je grad sa više brendova. Jedan od njih je svakako i novosadski kej, koga vode ove velike evropske reke zapljuskuju u dužini nešto većoj od pet kilometara. Reka kod Novog Sada pravi dva oštra zaokreta, ulevo kod Petrovaradinske tvrđave, a kilometer dalje i  udesno, pri susretu sa vodom iz Kanala Dunav Tisa Dunav. Više puta je tokom istorije Dunav plavio glavni grad Vojvodine, pa je šezdesetih godina podugnut nasip, koji je uz delimičnu bezbednost Novom Sadu doneo i jedan prelep prostor uz reku.

Problematični, niži deo obale, odnosno nasipa što štiti grad, koji počinje od ruševina starog petrovaradinskog mosta  i proteže se do kraja tzv. Beogradskog keja, dozidan je pretprošle godine, kada je u visini nešto manjoj od jedan metar,  podignut zid, ne mnogo lep, ali, očekujemo funkcionalan, a potom je i uređen deo prostora od ulivanja Kanala DTD u Dunav do Bulevara Cara Lazara. U toj fazi radova uz nadvišenje nasipa, izgrađene su pešačka, biciklistička i trim staza, postavljena su dva autobuska stajališta, a kompletna dužina trase opremljena je savremenim mobilijarom. Na šetalištu je postavljena prodavnica suvenira Turističke organizacije grada Novog Sada, izgrađeno je nekoliko sportskih terena, a novi izgled dobio je i plato kod spomenika "Porodica", koji je pri visokom vodostaju Dunava uvek bio poplavljen.  
Od 11. maja ove godine, nastavljeni su radovi na uređenju tzv. Sunčanog keja, u delu od Bulevara cara Lazara do Mornarice, u ukupnoj dužini od 2.680 metara, koji treba da budu završeni u septembru. Izvođač radova je JKP „Put”, projekat je izradilo preduzeće Vojvodinaprojekt, a investitor je Zavod za izgradnju grada Novog Sada, koji će za ovu namenu izdvojiti  248 miliona dinara. Radnici na terenu potvrđuju da radovi dobro napreduju. Posao je veliki, o čemu, između ostalog, govori i podatak da će samo ivičnjaci biti postavljeni u dužini od 15 kilometara. Prvo će biti završen deo kod ulaza u Štrand, kako bi Novosađani već krajem juna nesmetano mogli da ulaze na kupalište. Planira se, takođe,  da, se u saradnji sa Vodama Vojvodinine, posadi oko petsto sadnica drveća na kruni nasipa, što će doprineti još lepšem izgledu Keja. Nakon pripremnih radova, slede poslovi na sečenju postojećeg asfalta, nivelaciji terena, izradi podloge za tartan i biciklističke staze, polaganja ivičnjaka, te kompletiranja pešačke i biciklističke staze. Pešačka staza široka pet metara biće izgrađena od raznobojnih betonskih elemenata firme MN iz Loznice, čiji je materijal svojevremeno korišćen za uređenje Dunavske ulice i prostora oko Sportskog i poslovnog centra Vojvodina. Trim-staza širine dva metra će biti presvučena mekim tartanom, dok će biciklistička biti asfaltirana. Radovi će obuhvatiti i rekonstrukciju okretnice kod Štranda, gde će biti izgrađene pešačka i biciklistička staza dužine 300 odnosno 220 metara. Na posebno uređenom prostoru biće postavljen trostrani javni časovnik, savremenog diuzajna, tako da će Novosađani, konačno, na jednom  mestu u gradu, sem na crkvama i Petrovaradinskoj tvrđavi, moći da vide koliko je sati. Mislilo se i na osobe sa posebnim potrebama, za koje će radi lakšeg kretanja, ovaj deo terena biti specijalno uređen i nivelisan.
Paralelno će se sređivati i tereni na i oko Đačkog igrališta, koji predstavljaju i sportsku i zelenu oazu grada. Na igralište će moći da se ulazi direktno sa keja, a sportski sadržaji će biti pokriveni novom noćnom rasvetom i obezbeđeni ogradom. Ceo potez dobiće novo javno osvetljenje, a biće postavljen i novi urbani mobilijar.
Nadležni obećavaju da su radovi na uređenju keja samo su početak velikih investicija koje će u narednom periodu biti realizovane, a za koje će biti izdvojeno osam milijardi dinara. Raznovrsni sadržaji na ovom šetalištu zaista nešto što je Novom Sadu bilo potrebno. Novosađani očekuju da naležni konačno “spuste” grad na najlepšu evropsku reku, u čijoj lepoti i čarima u ovom trenutku uživaju samo redovni posetioci popularnog kupališta Štrand.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com