Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Novobečejski pasulj u kazanu starom sto godina

Novobečejski pasulj u kazanu starom sto godina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Od 2-4 juna održan je 7. po redu Bean festival u Temerinu, i još jednom potvrdio status da je jedna od najmasovnijih manifestacija koja se održava u Srbiji. Da li je to potvrda da mi toliko volimo pasulj ili da su Temerinčani dobri domaćini koje gosti vole da pohode, tek 276 kazana takmičarskih pasulja, i desetine i desetine posetilaca tokom tri praznična dana potvrda su pre svega dobre organizacije u kojoj je bilo i mnogo pratećih sadržaja, igara, zabave, muzike i puno od svega za svakoga.

Mnogi su došli zbog druženja, neki zbog „Garavog sokaka“, a svi zbog PASULJA. Našu pažnju privukla je brojna vesela družina iz Novog Bečeja. Novobečejci su na ovogodišnjoj Pasuljijadi imali atraktivnu i vrlo zapaženu prezentaciju svoga grada, manifestacija koje će se tokom leta tamo održati, i naravno pasulja. Oni su odlučili da pasulj kuvaju u orginalnoj ratnoj komori iz 1911. godine, koja je pratila srpsku vojsku u Balkanskim ratovima i kroz Prvi svetski rat. Vrlo malih gabarita, ova pokretna kuhunja je imla tri kazana od po 30 litara, u kojima su se mogla kuvati tri jela istovremeno, zatim manji kazan za sosove i priloge, čak i malu rerna za pečenje mesa, i još jedan kazan u kojem se čuvala topla voda, kojom bi se prale posude posle jela.   
Jedan od naših domaćina i kuvar pasulja na Bean festu, Sabo Zoltan ispričao je kako su došli na ovu neobičnu ideju.
- Ovu komoru smo našli u jednoj staroj kući u kojoj je živeo bračni par bez naslednika i potrebe da je proda, pa smo je mi, Novobečejci, nasledili, vratili joj stari sjaj i osposobili je za prvobitnu namenu. Ovu komoru je vukla konjska zaprega tako da se po potrebi kuvalo i u pokretu. Ista zaprega mogla je da vuče i do sedam topova, dok je komora uvek stajala na začelju. Pošto je dobro poznata činjenica da je najbolji pasulj iz vojničkog kazana, koliko god je ljudi prošlo ovom našom „ulicom“ nije bilo ni jednog koji se nije zaustavio i poželeo da proba, i nije se pokajao. Uz pasulj, mi smo doneli i specifičan vojvođanski specijalitet, štrudlu s makom i pitu od višanja, pa posle pasulja naši gosti imaju čime i da se zaslade.
-Osim što smo se trudili da privučemo pažnju, došli smo na temerinsku Pasuljijadu sa namerom i da promovišemo „Velikogospojinske dane“, koji se tradicionalno održavaju u Novom Bečeju od 25-28. avgusta. Očekivanja su da se na tim danima za koje pripremamo fenomenalan program i veliku zabavu, okupi rekordan broj ljudi. Možda zvuči pretenciozno, ali prošle i pretprošle godine je bilo oko 130.000 posetilaca, pa mislimo da su nam očekivanja opravdana, tim pre što ćemo, što ćemo uz sjajne goste i muzičke grupe i tamo kuvati pasulj.
-Ono što je manje poznato je da je oda pasulju, pre Temerina, ispevana u Novom Bečeju. Kada je jednom prilikom gospodin Dragan Vukotić - Vukota, prisustvovao novobečejskom „Opasuljivanju“, došao je na ideju da i njegov Temerin može da bude pogodno tle ovakvoj fešti. I bio je u pravu. Organizovao je manifestaciju koja ne samo da je zaživela nego je postala najveća u toj kategoriji. Mi smo našu malo zapostavili, ali od 17-19. juna, takođe očekujemo goste i kuvamo izvrstan pasulj, i uz pomoć grada trudićemo se da joj damo kvalitet i značaj, a kontinuitet zavisi isključivo od nas samih.
Tradicija i istorija, kulturni spomenici jednog mesta iskazani kroz raritet konjske zaprege za prehranu vojske i pasulja iz njenih kazana, odlična su preporuka za „Velikogospoinske dane“ ali i za posetu Novom Bečeju kada god se ima prilika ili vreme za to.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com