Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA FONDOVI BSC Centar pustio u rad OSA test mašinu u Adi

BSC Centar pustio u rad OSA test mašinu u Adi

  • PDF

Zahvaljujući BSC Informativnom centru za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju, uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), u kompaniji IBA (Industrija brusnih alata) u Adi, nedavno je puštena u rad višenamenska mašina za testiranje brusnih i rezanih ploča na sigurnost po svetski zahtevnom OSA standardu. Osim testiranja na bezbednost i sigurnost proizvoda u kompaniji IBA, ova mašina biće na raspolaganju i drugim kompanijama u cilju što što boljeg plasmana proizvoda na zahtevno tržište Evropske unije, kao i naučnim institucijama za istraživanja i razvoj novih tehnologija. Puštajući u rad najsavremeniju OSA test mašinu, čija je vrednost 70 hiljada evra, predsednik Vlade Vojvodine, dr Bojan Pajtić je podsetio da je Vojvođanska vlada pre četiri godine potpisala sporazum sa Vladom Austrije, na osnovu kojeg je u Pokrajinu usmereno 5 miliona dinara, za realizaciju Programa privrednog razvoja ovoga kraja.
- Čitav niz značajnih projekata pokrenut je zahvaljujući pomoći austrijskih partnera. Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond), je realizovao 45 odsto stranih investicija na  teritoriji Vojvodine od ukupnog broja realizovanih investicija u našoj zemlji. Širom Vojvodine smo pokrenuli i poslovne inkubatore, koji su omogućili otvaranje malih i srednjih preduzeća, kao i edukaciju hiljade nezaposlnih, koji su sticanjem novih kvalifikacija, uspeli da nađu zaposlenje. Jedan od najznačajnijih programa koji smo pokrenuli zahvaljujući ovom austrijskom grantu svakako jeste i program za standardizaciju i sertifikaciju. Preko ovog programa i BSC Informativnog centra, našim kompanijama omogućavamo da jednostavno i brzo dođu do sertifikata neophodnih za plasman proizvoda na inostrano tržište - rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić.
Prema rečima direktora Zorana Kalabe, zapadno tržište traži da kompanije proizvodnog profila kakav ima IBA, poseduju OSA sertifikat.
-Naša kompanija se bavi proizvodnjom brusnih i reznih ploča, proizvoda, pri čijoj upotrebi se mora voditi briga o bezbednosti. Ova mašina omogućuje da se proizvodi ispitaju po veoma zahtevnim svetskim standardima, te da se maksimalno bezbedni plasiraju na tržište - rekao je Kalaba.
Direktorka BSC Centra, Marija Vujaković naglasila je da je OSA test mašina, kojom je opremljena IBA kompanija, jedinstvena ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu.
-Ova mašina je veoma značajna za unapređene konkurentnosti domaće proizvodnje u odnosu na inostranu. BSC Centar je nedavno na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu opremio prostor za mernu laboratoriju u kojoj može da se  obavlja testiranje niskonaponskih uređaja. Realizacijom svojih programa BSC Centar omogućava veći stepen tržišne slobode za naše proizvođače - izjavila je Marija Vujaković i dodala da će savladavanjem tehničkih barijera biti ostvaren princip slobodnog kretanja roba u Evropskoj uniji.
Nakon svečanog puštanja u rad OSA test mašine, gospodin Zoran Kalaba, direktor fabrike IBA, koja većinu svojih proizvoda izvozi u inostranstvo i jedna je od najvećih izvoznica ovoga kraja, upoznao je dr Bojana Pajtića, predstavnike Pokrajinske vlade i opštine Ada,  BSC Centra i brojne predstavnike medija, sa proizvodnim programom i planovima za dalji razvoj ovog jednog od retko dobrih privatizovanih preduzeća u Adi i ovome kraju
Više slika sa otvaranja OSA test mašine u Adi možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com