Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO „Kap po kap - život“, humanost i odgovornost

„Kap po kap - život“, humanost i odgovornost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Udruženje dobrovoljnih davaoca krvi „Kap po kap - život“ Užice, broji 1.200 članova.  Dobrovoljci su uglavnom zaposleni u Železnici Srbije, ali ima dosta i civila. Na 6. seoskom višeboju u Jablanici okupili su se železničari iz Novog Sada, Titela, a poseban kuriozitet predstavlja dolazak petoro Somboraca, koji su putovali celu noć da bi tog dana bili sa drugim davaocima i pokazali humanost na delu.

 

Takođe, došli su i dobrovoljni davaoci iz Kraljeva, Raške, Priboja, Prijedora, a iz užičkog kraja ne treba ni spominjati, jer je sasvim normalno da će ovde biti najviše davaoca iz okoline.
Radovan Janjić, predsednik Upravnog odbora Društva dobrovoljnih davalaca krvi železničara zlatiborskog okruga „Kap po kap- život“ iz Užica objašnjava učešće dobrovoljnih davaoca krvi na 6. seoskom višeboju u Jablanici:
- Danas smo ovde po tradiciji i po našem godišnjem planu. Organizovanjem akcije davanja krvi potpomažemo ovu jablaničku manifestaciju, ali i ona potpomaže i afirmiše nas. Ova godina je za nas posebna jer obeležavamo 35 godina od puštanja u saobraćaj pruge Beograd-Bar, pa organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi duž barske pruge. Kroz selo Jablanicu, koje je površine preko 101km2, i time teritorijalno najveće selo u Srbiji, prolazila je čuvena Šarganska pruga još početkom XIX veka. Selo je posle Drugog srpskog ustanka nalazilo se na samoj granici između Srbije i Turske, a  Šarganska pruga činila samu granicu. Jablanica je specifična i po tome što se u njoj nalaze dve železničke stanice: Ribnica i Jablanica - obavestio je naš sagovornik i nastavio:
- Naša prisutnost u Jablanici biće obeležena time što radimo jednu korisnu stvar, obezbeđujemo krv za sve bolesnike Zlatiborskog okruga, tj. ovoga puta za „Transfuziju“ iz Užica. Samo za jedno pre podne prikupili smo oko 80 jedinica krvi, ali prikupljanje traje čitavog dana, pa ćemo tačne podatke o količini prikupljene krvi imati tek na kraju dana. Međutim, osim davanja krvi mi svaki put organizujemo i druženje uz „zahvalni obrok“, kako interno zovemo ručak za sve naše davaoce.
- Svake godine pravimo plan rada, a naša matična kuća nas u tome podržava. Podrška se odnosi na to da nam daje slobodne dane, obezbeđuje slobodne smene i prevoz. Ako do neke destinacije ne možemo da putujemo vozom onda nam obezbeđuje prevoz kombijem ili autobusom, zavisno od potrebe. Zahvaljujući toj pomoći mi smo prisutni na manifestacijama širom Srbije. Nedavno smo organizovali davanje krvi u Čačku, a pre toga je bila jedna lepo organizovana akcija u Somboru.
- Ove godine planiramo akcije dobrovoljnog davanja krvi duž Barske pruge, u Prijepolju, te Mokroj Gori, zbog  Šargana i Šarganske pruge kao prethodnici Barske pruge koja je i nekada povezivala Srbiju sa morem. Završnu akciju za ovu godinu planiramo u Užicu, koje smo markirali kao centralno mesto Barske pruge kroz Srbiju.
- Mi smo jedno od dva najveća društva dobrovoljih davaoca krvi na železnici i imamo članove širom Srbije. Naše sedište su Železnice Srbije, koja je naša matična kuća. U našoj organizaciji imamo najviše ljudi iz zlatiborskog okruga, Užica, Priboja, Prijepolja, a tu obuhvatamo i Čačak, Moravski okrug i Valjevo. Imamo razvijene odbore i pododbore locirane u Beogradu, Nišu, Somboru, Zrenjaninu i Zaječaru. Na primer, niški odbor ima preko 100 članova.
Na pitanje, da li to znači da su davaoci u Centralnoj Srbiji humaniji od ostalih žitelja Srbije, gospodin Janjić kaže:
-Davalaštvo ne bi trebalo da ima veze sa humanošću, to treba da bude jedna kontinuirana aktivnost društveno odgovornog pojedinca. Najbolji odnos prema davalaštvu  nalazimo u Vojvodini. Institut za Transfuziju krvi u Vojvodini nema nikakvih problema sa krvlju kao ostatak Srbije. Permanentno su sve Transfuzije Srbije u krizi, na čelu sa Transfuzijom VMA i Institutom Sveti Sava. To što u nekim krajevima ima manje, a u drugim više dobrovoljnih davaoca zavisi isključivo od organizovanosti davaoca, a ne sa njihovom humanošću. Mi u Užicu, smo dobro organizovani. Imamo podršku porodice, poslovodstva i upravnog odbora Železnice. Moramo mnogo da uradimo na tom planu razvijajući jedan koncept davalaštva, tj. da u budućnosti snabdevamo sve transfuzije tamo gde krvi nedostaje, a da se nama kao davaocima, obezbedi određena količina dragocene tečnosti za „ne daj Bože“ – zaključio je Radovan Janjić, predsednik Upravnog odbora Društva dobrovoljnih davalaca krvi železničara zlatiborskog okruga „Kap po kap- život“ iz Užica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com