Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vino i Studio Alektik fascinirali Novosađane

Vino i Studio Alektik fascinirali Novosađane

  • PDF

Osmi po redu Međunarodni festival vina Interfest 2011. u organizaciji ekipe mladih ljudi, koje je predvodila Nataša Budisavljević, bio je u svakom pogledu najbolji do sada. Ne samo zato što, je kao i lane na Petrovaradinskoj tvrđavi, okupio rekordnih 100 vinarija iz deset zemalja

sa 600 etiketa (100 više nego lane), podatka da je tokom tri dana istočeno oko 35.000 buteljki vina, a centrom grada prodefilovalo više od 40.000 posetilaca, već i zbog toga što je, uz prateće izlagače, koji su doneli upravo ono što je vinoljubcima neophodno – da prezalogaje posle svake čašice, program bio sadržajniji i zanimljiviji nego ikada. Iako su kiša i loše vreme prvog dana pokušali da pokvari raspoloženje izlagača i posetilaca, pokazalo se i ovoga puta, da je interesovanje za  ovu priredbu jače od vremenskih (ne)uslova i da je  Gradski trg ispred Skupštine grada Novog Sada, čija je Vlada, uz VladuVojvodine i Ministarstvo poljoprivrede Srbije, bila pokrovitelj ove manifestacije, najbolje mesto za promociju vina i vinske kulture. Mogli bismo čak reći da je ovogodišni Intefest bio i pravi javni čas konzumiranja božjeg napitka, kako vinari često znaju da kažu za svoj proizvod.
Među već pomenutih stotinu vinarija, bilo je “starih” izlagača, poput sremsko-karlovačke Vinarije “Aleks”, koja je na ovoj manifestaciji od početka, kada je bila održana na Ribarskom ostrvu i kada je bilo 16 učesnika, ali i dosta novih. Nešto potpuno  novo, što Novosađani, a ni drugi žitelji Srbije sigurno nisu probali, su bila vina vinarije “Stobi” iz Makedonije, nazvana prema imenu vrednog arheološkog nalazišta u blizini Skoplja. Ova mlada, ali ambiciozna vinarija, osnovana prvog jula 2010. godine, u vlasništvu gospodina Minčo Jordanova, je ovom prilikom imala impozantan debi. Iako najmlađa, spada među najveće u Makedonjii, jer raspolaže sa kapacitetom od oko 5 miliona litara vina koje se dobija od vlastitog grožđa sa lozovih nasada na površini od oko 600 hektara. Proizvodnja vina se odvija preko najnovijih tehnoloških inovacija i konstantno strogu kontrolu od strane vrhunskih makedonskih i stranih enologa. Vinarija “Stobi” je opremljena sa opremom italijanskog porekla i kao takva je tek odnedavno prisutna na medijskom prostoru Srbije. Na neformalnoj konferenciji za novinare upriličenoj dan uoči početka Interfesta u novosadskom restoranu “Lipa”, novinari su bili ti koji su prvi imali priliku da degustiraju vina proizvedena u Vinariji “Stobi”.
Inače, Restoran “Lipa” nije slučajno izabran za mesto u kome je načinjen uvod u jednu ovakvu, ispostavilo se, sjajnu manifestaciju. Restoran “Lipa” ima tradiciju dugu 130 godina i funkcioniše bez prekida za sve navedeno vreme. Ovde su svoje boemske dane provodile mnoge značajne ličnosti Novog Sada. Poseban kuriozitet ovog restorana je vinski podrum, u kome je svoj sto imao i čuveni novosadski boem i pesnik Miroslav Antić. Ono što je još jedan kuriozitet je da je ovo bio prvi restoran ili kafana u koji su dvadesetih godina prošlog veka počele da izlaze žene. Gledajući u vinsku kartu, ovom restoranu, kao i mnogim drugim u Srbiji, nedostaje upravo bolja ponuda domaćih vina.
Bane Vukotić, vlasnik i proizvođač “Serdarskog sira” je na pomenutoj konferenciji za novinare uputio dosta ozbiljne primedbe na (ne)pisanje o srpskoj tradiciji pravljenja sireva, i kao i tokom same manifestacije, iskoristio priliku da predstavi svoje proizvode – kozji sir spravljan na tradicionalni način. On u svakoj prilici govori da se u nekadašnjoj Jugoslaviji proizvodilo čak 40 vrsta sireva. Danas je u opticaju priča o spravljanju i  konzumiranju samo nekoliko domaćih vrsta sireva, uglavnom od kravljeg mleka, a mnogo više stranih. Serdar Bane je iz svoje palete proizvoda Novosađanima ponudio kozji sir spravljen na makedonski i crnogorski način. Na njegovom štandu, koji je delio sa temerinskom Vinarijom “Vindulo”, konstantno je bila velika gužva, jer degustaciju nije naplaćivao, a gospodin Laslo Dujmović, sa svojim vinima “Slatka Eva”, “Mirna Bačka”, “Tri Star” i drugima, već se dobro pozicionirao na ovim našim prostorima, pa je to bio jedan štand, koji je nudio kompletan doživljaj: i dobro vino i dobru hranu.
Naravno, ni na ostalim štandovima nije manjkalo hleba, maslinovog ulja, raznih vrsta kupovnih sireva ili kojejkakvih drugih poslastica.
Novost na ovogodišnjem Intefestu bilo je i pojavljivanje Vinarije “Zvonko Bogdan”. Stari, dobro poznati šmeker i hedonista, nije se pojavio ovom prilikom, ali je zato Zlatko Živanić, menadžer Vinarije "Zvonko Bogdan" dao bezbroj intervjua:
"Mi jesmo relativno mlada vinarija, ali kod vina važi samo jedno pravilo, koje se sastoji u dve reči: Probaj me! Zvonko Bogdan jeste veliko ime u svetu muzike, ali ko ga i iole zna, onda razume da maestro nikad ne bi stavio svoje ime ispod nečeg što nije vrhunski kvalitet", rekao je  Zlatko i pohvalio da se Vinarija okitila sa tri medalje na nedavno završenom Sajmu vina u San Francisku, jednoj od najprestižnijih vinskih manifestacija u svetu.
"Pre četiri dana dobili smo obaveštenje iz San Franciska da su se naša četiri vina okitila zlatnom, dve srebrene i jednom bronzanom medaljom. Verujte, nismo im dali ni trunke reklame. To je dokaz, da kod vina jedino i samo igra kvalitet", rekao je Živanić, napominjući da su se tri izložena vina "Zvonko Bogdan" na "Interfestu" prodavala po ceni od 800 do 1.000 dinara. Od Živanića smo saznali da njihova vinarija trenutno ima 17 hektara vinograda, 9 uz Palićko, a 8 uz Ludoško jezero, kao i da će se sledeće godine proširiti na ukupno 56 hektara, uz izgradnju jednog višenamenskog centra koji će nositi ime čuvenog srpskog pevača.
Baš kao što smo rekli, naši vinari bili su zatupljeni u velikom procentu. Ponajviše je bilo fruškogorskih vinarija, mada, mnogi od proizvođača sa srpske Svete Gore nisu došli. Najpoznatiji i najagilniji među njima, Sava Jojić, vinski vitez Udruženja Evropskih vinskih vitezova Sveti Georgije iz Novog Sada i vlasnik Vinarije “Mačkog podrum” iz Iriga, imao je i najviše gostiju i degustatora. Vinski vitezovi ovoga reda upriličili su pravu ceremoniju na otvaranju festivala i dobili čast da pozdrave prisutne i otvore ovogodišnju vinsku manifestaciju u Novom Sadu. Prilikom zdravice sa autorom ovoga teksta, gospodin Sava je rekao da je o srpskim vinima neophodno mnogo više pisati i pričati,  kako bi se dao “vetar u leđa” vinarima, koji su ne samo svojevrsni entuzijasti već i hrabri ljudi, odlučni da se upuste u tako težak i neizvestan posao kakav je uzgoj vinograda i proizvodnja vina. Posebno sada, kada su naši vinari počeli da prave sve bolja mlada i drugačija vina. Prema njegovom mišljenju, u Srbiji još postoji dosta toga što treba da dopre do ušiju potrošača, a naročito priča o načinu konzumiranja vina. Neznanje je i dalje prilično veliko, pa je gospodin Jojić strpljivo razgovarao sa svakim degustatorom ili zainteresovanim sagovornikom na njegovom štandu o vinu i vinskoj kulturi. Gospodin Jojić napominje da jedan dobar ručak u Francuskoj ne počinje bez aperitivnog vina i ne završava se bez aperitivnog konjaka, a da se, vrlo često, tokom jednog obroka pije čak pet vrsta vina.
Pored domaćih vinara na Interfestu su bili prisutni i vinari iz svih bivših jugoslovenskih republika. I dok su mnogi degustirali graševinu ili istarsku malvaziju, prisećajući se negdašnjih lepih i bezbrižnih letovanja u Hrvatskoj, pravi medijski bum napravili su Slovenci, Davorin Slejko iz Vinarije Dornberg i njegov prijatelj Janez Rozman. Vina su im bila odlična, posebno melot (običan i barikiran), ali su ipak, njihova pojava i ponašanje, ostavili najjači utisak na prisutne, pa i autora ovoga teksta (intervju sa njima donosimo u posebnom članku).
Mađarska se u velikom stilu predstavila na Interfestu. Preko firme “Tisakop” iz Kanjiže gospodina Karolja Kermecija, koji u Srbiju već 21 godinu uvozi najpoznatije mađarske prehrambene proizvode, naši severni susedi su za ovaj festival doneli sve što valja od proizvoda, koji su dobro prihvaćeni u Srbiji. Mađarska je već uspešno pozicionirala svoju hranu, a sve više i vina iz regija, kao što su Tokaj, Eger, Vilanj. Iz tih i drugih regija ovom prilikom predstavili su vina iz 15 svojih vinarija. Naravno da su medijski najpoznatija Tokaj vina, bila i najtraženija, ali su posetioci uživali i u ostalim ponuđenim mađarskim vinima. Beogradska firma “Trampex” dovela je na ovogodišnji Interfest u Novi Sad čak dvadeset italijanskih vinarija, čija vina i uvozi u Srbiju. Ovom prilikom italijanska vina su imala i vrlo prihvatljive cene, pa je kupaca na čašu i na flašu, bilo u velikom broju. Slično je bilo i na štandu jedine španske vinarije Pinilla.
Muzičko-zabavni program je priča za sebe. Prvog dana svirali su orkestar Aleksandra Dujina, potom pevale Frajle, grupa Gagarin, vinski kabare Teodulija, te tamburaški orkestar „Šogori i kumovi“. Čast da zatvore ovogodišnji Interfest pripala je popularnoj novosadskoj multimedijalnoj grupi Studio Alektik, koja je priredile spektakularan koncert za sva čula, ostavivši prisutne bez daha.
- Prezadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, a utisci gostiju, posebno ljubitelja vina iz inostranstva, veoma su pozitivni – potvrdila je Nataša Budisavljević, organizator festivala i obećala da će sledeći biti još bolji.
Za Vašu potpunu informaciju, objavljujemo i imena učesnika Interfesta 2011.:

Srbija

Vinarija Antić, Orahovac, Kosovo i Metohija
Vinarium d.o.o., Banoštor
R.B. Global d.o.o., Stara Sokolova, Užice
Beocapra, Kukujevci, Šid
Unija Distributera d.o.o., Novi Sad
Navip ad, Beograd
Zlatni Pelin d.o.o., Novi Sad
DiBonis Winery d.o.o., Subotica
Vindulo, Temerin
Serdarski Koziji Sir, Novi Sad
Mačkov podrum, Irig
Vinarija Đurđić, Sremski Karlovci
Vinarija Zvonko Bogdan d.o.o., Subotica
Kuća Vina Živković, Inđija
Vinarija Živanović, Sremski Karlovci
Vinarija Vinum, Sremski Karelovci
Vinarija Aleks, Sremski Karlovci
Vršački Vinogradi AD, Vršac
Wineco d.o.o., Podrum Radenković, Beograd
Turistička Organizacija Bačke Palanke
Udruženje vinogradara, vinara i voćara, Neštin
Podrum Vlajković, Neštin
Podrum Škrbić, Neštin
Podrum Stakić, Bačka Palanka
Podrum Latiško, Bačka Palanka
Winexpert Serbia, Beograd
Vino i Vinogradarstvo, Beograd
D'PAFd.o.o., Novi Sad
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Fruškogorski vinogradi d.o.o., Banoštor
Vinarija Kurjak, Sremski Karlovci
SeeNet, Beograd

Hrvatska

Hrvatska Gospodarska Komora, Zagreb
Kutjevo d.d. , Kutjevo
Agrokor vina d.o.o., Zagreb
Agrolaguna d.d., Poreč
Podrumi Belje, Kneževi Vinogradi
Iločki podrumi, Ilok
Istravino, Rijeka
Badel 1862 d.d., Zagreb
Vinoplod-Vinarija d.d., Šibenik
PZ i Vinarija Dingač, Potomje
Saints Hills d.o.o., Zagreb
Udruga Plavac Mali, Pelješac
Matuško Vina d.o.o., Potomje
PZ Putnikovići, Putnikovići
PZ Stoviš, Ston
Goranko Poljanović, Pijavičino
F&F Ravalico, Nova Vas
Vinska kuća "Matić", Višnjan
OPG Pilato Eliđo, Vižinada
Agroprodukt d.o.o., Pula
OPG Obrad Kocijančić, Kaštelir
Grad Vodnjan - Dignano, Hrvatska
Udruga Agroturist, Vodnjan - Dignano
Chiavalon, Vodnjan
Babos, Galižana
Vina Demian, Loborika
Kalavojna d.o.o., Marčana
Maraska, Zadar
Commot, Motovun
Geržinić, Vižinada

Slovenija

G3 Spirits, Beograd
Radgonske Gorice d.d., Gornja Radgona
Compadre group d.o.o., Beograd
Vina Štekar, Kojsko
Vina Dornberg d.o.o., Zalošče

Makedonija

Chateau Kamnik d.o.o., Beograd
Vinarija Bovin, Beograd
Unija Distributera d.o.o, Novi Sad
Vinarija Stobi, Gradsko, Veles, Makedonija
Vizba Valandovo, Valandovo

Crna Gora

Plantaže 13. jul d.o.o., Beograd

Mađarska

X - Line d.o.o., Bečej
Tisacoop d.o.o., Kanjiža
Wekler - Mečeknadasd, Mađarska
Frittmann - Šoltvadkert, Mađarska
Bodri - Seksard, Mađarska
Pannon Tokaj - Tolčva, Mađarska
Törley - Budimpešta, Mađarska
Tornai pincészet - Devečer, Mađarska
Eszesvin - Kiškeres, Mađarska
Bognar-Vin - Akasto, Mađarska
Vinorum d.o.o.B29, Bačka Topola
Tokaj Kereskedőház Zst., Mađarska
Thummerer Vilmos Pinceszet Noszvaj, Mađarska

Italija

Trampex d.o.o., Beograd
Marchesi di Barolo, Piemonte
La Cacciatora, Piemonte
La Cacciatora, Veneto
La Cacciatora, Lombardija-Pavia
La Cacciatora, Sicilija-Agrigento
La Cacciatora, Puglia-Taranto
La Cacciatora, Emilija-Romagna
Maestro Cantinieri, Lazio
Caldirola, Verona, Veneto
Caldirola, Veneto
Caldirola
Caldirola, Piemonte
Caldirola, Veneto - Verona
Caldirola, Abruzzo
Tenuta Santome, Veneto - Treviso
Barbi, Toscana
Cordella Montalcino, Toscana
Lorenzo Sormani, Toscana
Bellavita, Veneto
Le Cultivar de Olitalia
Gruppo Campari, (MI), Italy

Španija

Vina Pinilla, Jumilla

 


Više slika sa Interfesta 2011. možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com