Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Zeleno svetlo za Svetski kongres vinskih vitezova u Srbiji

Zeleno svetlo za Svetski kongres vinskih vitezova u Srbiji

  • PDF

Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada je 29. januara ove godine postalo član Svetske međunarodne federacije vinskih vitezova i vinskih bratstava sa sedištem u u Parizu, asocijacije koja okuplja 270 udruženja iz Francuske, Italije, Švajcarske, Španije, Portugala, Mađarske, Austrije, Kanade, Amerike, Brazila, Japana, Makedonije i ima veliki uticaj na širenje vinske kulture, razvoj vinarstva i vinogradarstva u svetu.

Najveće srpsko udruženje je u ovu asocijaciju primljeno na predlog konzula Udruženja slovenačkih vinskih vitezova Karla Recera. Svečanom činu prijema su ispred srpskog viteškog reda prisustvovali predsednik Udruženja prokonzul Aleksandar Kojić i dr Dimitrije Panfilov. Tom prilikom, oni su predstavili Udruženje, kao i vina svojih članova iz Vinarije „Mačkov podrum“ Save Jojića iz Iriga i Nenada Ratkovića iz sremsko-karlovačke Vinarije „Aleks“, koja su stranci po prvi put degustirali i koja su naišla na lep prijem. Gospodin Karlo Recer je tada takođe predložio, a skupština prihvatila, da novosadsko udruženje  bude organizator Svetskog kongresa F.I.S.B. za 2012. godinu.
U očekivanju posete delegacije Svetske federacije, Udruženje Evropskih vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada imalo je u proteklom periodu bogatu aktivnost. Učestvovali su na gotovo svim vinskim manifestacijama, poput onih u Temerinu, Vršcu, Subotici, Topoli, Kruševcu, Novom Sadu, gde su uvek imali aktivnu ulogu i davali poseban značaj svakoj ceremoniji. No, to je bila samo jedna od aktivnosti ovog Udruženja. Svakako najviše posla, članovi Viteškog odbora ulažili su u pripreme za održavanje Svetskog kongresa F.I.S.B. (Svetske međunarodne federacije vinskih vitezova i vinskih bratstava) koji treba da bude održan u junu naredne godine u Srbiji.
Sinoć su u Novi Sad doputovali gospodin Karlo Recer,  konzul Udruženja slovenačkih vinskih vitezova i gospodin Klod Žoze, predsednik Međunarodne federacije vinskih vitezova i vinskih bratstava, sa suprugom. Cilj njihove posete je da se upoznaju sa vinskom kulturom Srbije, produkcijom vina, ali najviše sa mogućnostima za organizaciju Kongresa vinskih vitezova ovog udruženja iz celog sveta u našoj sredini. Uz reči: “U slavu Boga i u slavu vina”, vinski vitezovi nazdravili su sa visokim gostima uz nedavno nagrađena šampionska vina Vinarije “Vinum” iz Sremskih Karlovaca, “Mačkovog podruma” iz Iriga i bermet Vinarije “Aleks”. Klod Žoze se zahvalio na srdačnom prijemu i ljubaznosti domaćina i izrazio očekivanja da će Srbija za sve one koji sledeće godine dođu na Kongres, biti nova, autentična vinska destinacija. Srpsko vino će 2012. godine postati privilegija, zato što će najveći vinari iz celog sveta doći da ga probaju. Nada se da će im se srpska vina svideti kao i njemu i da će ona uskoro biti prisutna i na svetskom tržištu. Klod Žoze je rekao da Srbija već ima mnogo prijatelja, ali je siguran da će posle boravka na ovim prostorima taj krug biti značajno proširen.
Gospodin Karlo Recer je, obraćajući se prisutnim vitezovima, naglasio da sve ovo doživljava ponovo, kao i pre deset i više godina, kada je slovenački konzulat započinjao svoju kampanju i borbu za organizaciju sličnog kongresa. Naime, konzulat Slovenije  je bio prvi konzulat van Austrije koji je dobio mogućnost organizacije jednog tako značajnog skupa. Tako nešto je izuzetno teško dobiti i slovenačkim vitezovima je bilo potrebno pet godina da ovu svoju nameru realizuju. Dobili su priliku da organizuju kongres 2003.  godine, koji je potom bio proglašen za jedan od najuspešnijih. Nakon toga je slovenački konzulat primljen u Administrativno veće, a gospodin Recer je postao potpredsednik odgovoran za saradnju sa konzulatima Istočne Evrope. Njemu je bila velika čast i zadovoljstvo što je srpsko udruženje uveo u članstvo Svetske federacije, a na njegov predlog i da dobije kandidaturu za organizaciju Svetskog kongresa vinskih vitezova. On je takođe rekao da među konzulatima mora postojati saradnja i naveo primer Francuske, koja ima 70 bratstava koja uspešno sarađuju.
Potom je gospodin Žoze uručio dokumenat prokonzulu Aleksandru Kojiću da je Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada i zvanično  primljeno u F.I.C.B., a njemu lično je, za velike zasluge i aktivnost na međunarodnoj saradnju, dodelio specijalnu vitešku diplomu. Predsednik Žoze je naglasio da će, uz pomoć slovenačkog kolege i  srpskih vitezova,  pokušati da napravi najnezaboravniji kongres ikada i poželeo da tom događaju prisustvuju i najviši predstavnici Vlade Republike Francuske i Srbije.
Viteška delegacija će tokom naredna tri dana biti primljena od strane zamenika ministra poljoprivrede u Pokrajinskom izvršnom veću,  potom će razgledati Novi Sad, Petrovaradinsku tverđavu, Sremske Karlovce, obići tamošnju Vinariju “Živanović”, a narednih dana posetiće Vinariju “Mačkog podrum” u Irigu, Kraljevsku vinariju u Topoli, Aranđelovac i srpski Monmartr, beogradsku Skadarliju. Svoje impresije o boravku i odluku o tome da li je Srbija, po njihovom mišljenju, spremna za organizaciju jedne tako značajne manifestacije, visoka delegacija Svetske međunarodne federacije vinskih vitezova i vinskih bratstava će saopštiti poslednjeg dana boravka u petak, kada će biti razmatran i okvirni program organizacije kongresa.

Više slika možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com