Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Enter upotpunio ponudu Exit-a

Enter upotpunio ponudu Exit-a

  • PDF

Treći put zaredom, novosadska nevladina organizacija Vitis, koju je osnovao Boban Vuković organizovala je manifestaciju Enter, svojevrsni festival vina, rakije, meda, slatkiša, poput Karlovačkog kuglofa iili rog kolača. Pored vina i hrane u ponudi su bili suveniri svih vrsta, unikatni ručno rađeni nakit, ručno rađene ikone i još svašta nešto. Iako je bilo problema sa dobijanjem lokacije, gradske strukture su ipak dozvolile, da se ova smotra narodnog stvaralaštva održi kao i prethodne dve godine na istom mestu u Ulici Kralja Aleksandra, odnosno na prostoru između čuvenog novosadskog hotela Vojvodina i Gradske kuće, što se pokazalo kao pun pogodak i dobitak kako za organizatore, učesnike, tako i za imidž Novog Sada, pa i Exit-a.
Pedeset učesnika, izlagača, proizvođača, su dobili priliku da promovišu svoje proizvode u vreme trajanja Exit-a, tačnije i dva dana pre i dva dana posle najveće muzičke manifestacije na našim prostorima, kada je u gradu prisutan veliki broj stranaca  Među izlagačima je bila i Vinarija Aleks sa svojim vinima, Ljiljinim listićem i rakijama. Za domaće kupce tu je bio Vojvođanska Faca Nenad Bermet Aleks Ratković u narodnoj nošnji, dok je njegov sin Aleksandar bio zadužen za kupce sa engleskog govornog područja, što se pokazalo kao dobra formula, koja bi trebala da bude primer i drugim izlagačima. Ratkovići se nadaju da će ova manifestacija da poživi u postojećem obliku kao i Egzit i da će to omogućiti egzistenciju mnogima.
Svetlana Subašić i Svetlana Zarić su iskoristile priliku da promovišu somborski Dida Hornjakov salaš koji se inače nalazi i u turističkoj ponudi Vojvodine, ali i tamošnji Atelje, u kome žene rade i izlažu svoje radove izrađene od jute ili svile, krpare ili islustracije na oslikanom staklu. Uglavnom su se sve udružile i ovom prilikom imale puno kupaca.
Vasiljka Zlatanov iz Subotice je posetiocima Entera ponudila lepo stilizovane kutije od drveta za nakit, muzičke kutije i druge sitnice, koje su privlačile pažnju mlađih, ali  starijih, uglavnom, žena. Zadovoljna je i sa organizacijom i sa pazarom i kako kaže, rado će se i narednih godina odazvati da učestvuje na ovakvim smotrama.
Posebno zadovoljstvo za organizatora i brojne kupce, izazvalo je pojavljivanje štanda “Devojka koja voli život, Darja Kostić”, kojoj su organizatori obezbedili humanitarni štand kao svoj doprinos u borbi ove devojke i čitave njene porodice da sakupe novac sa transplantaciju bubrega u Rusiji. Hrabra i neumorna Darja je i pored bolesti, u vreme intervjua, smogla snage da nastupi sa svojom “Flamenko” grupom na Latino stejdžu na Exit-u. Majka Mirjana je, za to vreme, na štandu prodavala stvari donirane iz cele Srbije za pomoć Darji. Mirjana je zahvalna je organizatorima i svim dobrim ljudima na pomoći, što njoj i čitavoj  porodici daje nadu da će do kraja godine sakupiti potreban novac (75.000 evra) za operaciju u Rusiji.
Manifestacija Enter se održava istovremeno sa muzičkim festivalom Exit, zahvaljujući kojem je imala zaista mnogo posetilaca, uglavnom stranaca. Bogata ponuda na tezgama i veliki izbor svega i svačega, opet, originalnog i provereno dobrog, oduševila je sve, a stranim turistima će i zbog toga, grad Novi Sad ostati u najlepšoj uspomeni.

Slike sa ove manifestacije možete pogledati  o v d e

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com