Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Zlatiborski sabor trubača, zagrevanje za Guču

Zlatiborski sabor trubača, zagrevanje za Guču

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Guča je odavno postala svojevrstan brend. A da je to festival koji ima najstrože kriterijume, potvrđuju i brojna predtakmičenja za glavnu priredbu, koja će se ove godine održati po 51. put, od 8-14. avgusta u srpskoj trubačkoj prestonici.

Uobičajeno, najmasovnije i najposećenije je predtakmičenje koje se svake godine u julu održava na Zlatiboru, jer iz ovog kraja dolaze najpoznatiji trubački orkestri, poput orkestra Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića, Veljka Ostojića, Dragana Ignjića… Zato je Tić polje, proplanak iznad hotela Zelenkade, bilo gotovo premalo da primi sve one muzičke hedoniste, željne zvuka trube i užitka na zlatiborskom vazduhu. Ono što mene lično posebno raduje i fascinira, je činjenica da svi pomenuti i drugi poznati trubački orkestri, bez obzira na svoju veliku popularnost u Srbiji i čitavom svetu, ponovo dolaze na takmičenja lekoalnog tipa, da bi se ponovo svideli i kvalifikovali za Guču. Upravo taj kvalitet prijavljenih orkestara, bio je i najveći razlog što je, prema proceni organizatora, Kulturno-sportskog centra iz Čajetine i pokrovitelja, opštine Čajetina, ove godine  trodnevnu manifestaciju svakodnevno pratilo po više od 8.000 gledalaca
Stručni žiri 38. Sabora trubača Zapadne Srbije, u sastavu: Mirjana Zakić – etnomuzikolog iz Beograda, Darinka Simić-Mitrović – kompozitor sa Zlatibora i Marko Kutlešić – diplomirani klarinetista sa Zlatibora, nije imao nimalo lak posao da od jedanaest orkestara koliko se takmičilo, proglasi najbolje. Ipak, oni najbolji, potvrdili su kvalitet, pa je tako žiri za najbolji orkestar proglasio orkestar Dejana Lazarevića iz Požege, za najboljeg trubača Veljka Ostojića iz Zlakuse, za najboljeg bubnjara Marinka Stankovića iz orkestra Mija Bondžulića iz  Lunovog Sela, za najboljeg basistu Marka Ostojića iz orkestra Veljka Ostojića (Zlakusa), a za najboljeg tenoristu Stanka Ignjića iz orkestra Dragana Ignjića iz Užica. Prema mišljenju žirija, najbolje odsvirana pesma je pesma         „Poleteše ptice lastavice“, koju je izveo orkestar Ivana Jovanovića iz Užica, najbolje odsvirano kolo „Prstolomka“, priredio je orkestar Dejana Lazarevića (Požega), dok je  najizvornije muziciranje imao orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića. Žiri i publika su za  najboljeg trubača 38. sabora trubača proglasili Dejana Jevdjića iz orkestra „Zao taro lajt“ iz Kalenića.
Za finalno takmičenje 51. Sabora trubača u Guči koje će se održati u nedelju, 14. avgusta, direktno su se plasirali orkestri: Dejana Lazarevića, Veljka Ostojića, Radiše Vitezovića i „Zao taro lajt“ .
Organizatoru 38. Sabora trubača na Zlatiboru je Kulturno-sportski centar iz Čajetine i Turističkoj organizaciji Zlatibora sve pohvale, za ovo impresivno događanje, koje je samo jedno u nizu priredbi organizovanih u okviru Zlatiborskog kulturnog leta, koje je zbog svog bogatog sadržaja privuklo na najposećeniju srpsku planinu više posetilaca nego ranijih godina.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com