Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Marta Šebešćan, umetnica anđeoskog glasa

Marta Šebešćan, umetnica anđeoskog glasa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, u intervalu od 11. jula do 19. avgusta, biće obeleženi brojnim koncertima i učešćem vrsnih umetnika sa svih meridijana. U sredu, 27. jula u prijatnom ambijentu parka Nikolajevskog srednjoškolskog doma gostovali su naši susedi iz Mađarske, Marta Šebešćan

sa ansamblom Šebe i oduševili sve prisutne kako glasom tako i izborom izvornih narodnih pesma iz panonske ravnice i čitavog Balkana.  
Marta Šebešćan je dobro znano ime u svetu muzike. Iz njene bogate karijere izdvajamo saradnju sa francuskom grupom „Deep Forest“ što joj je donelo nagradu “Grammy” 1997. godine, kao i s Piterom Gebrijelom (Peter Gabriel). Njen glas poslužio je kao lajt-motiv u filmu “Engleski pacijent”, a Đorđe Balašević ju je angažovao u svom filmskom prvencu “Kao rani mraz”. Ansambl Zorule je mnoge koncerte održao u saradnji sa ovom umetnicom, koja je tu saradnju iskoristila da bi se podrobnije upoznala sa srpskim motivima i ritmovima, a koje neretko izvodi na svojim nastupima.
Više od dva sata koliko je trajao koncert, preplitale su se tradicionalne muzičke teme sa muzikom XX veka i poezijom, bilo da su stihovi proizišli iz naroda ili su ih pisali poznati mađarski pesnici. Provela nas je Marta znalački nenametljivo i kroz srednji vek, dočarala nam renesansne zvuke i savremene kompozicije inspirisane tradicionalnim. Vesele pesme bogatih ritmova iz Rumunije, Transilvanije i Moldavije, smenjivale su tugovanke i elegije iz Bugarske. Temperamentne mađarske i romske pesme izazvale su kod Marte potrebu i da zaigra, ali u tome ju je onemogućavao manjak prostora. Njena spontana komunikacija sa publikom na srpskom, engleskom i mađarskom jeziku, vodila je sve prisutne od kompozicije do kompozicije, ne bi li što plastičnije dočarala šta i o čemu peva.
Marta Šebešćan je sa svojim ansamblom odabrala raznovrstan repertoar kojim je mogla da pokaže svoje ogromne glasovne mogućnosti, ali i da je izvanredan muzičar kako na duvačkim instrumentima tako i na udaraljkama.
Međutim, Marta je interpretatorka autentične tradicionalne mađarske pesme i to je pokazala nenametljivo i znalački, upoznavanjem publike sa vrednostima kulturnog, poetsko muzičkog mađarskog nacionalnog bića rasprostranjenog širom jugo-istočne Evrope i mađarskim umetnicima i narodnim stvaraocima koji učestvuju, ili su učestvovali u oblikovanju mađarske priče, ma gde se nalazili. Bila je to odlična lekcija kako se na pravi način poštuje i voli svoja zemlja i način negovanja i potenciranja pravih vrednosti. Nismo mogli a da se ne zapitamo zašto se neko u Srbiji na taj način ne pozabavi srpkom narodnom tradicijom, kroz autentične zvukove i ritmove, i to ne samo u okvirima granice već svugde gde se oseća duh Srbije i srpskog stvaralaštva. Pri tom ne treba ništa da izmišljamo samo da sledimo Martin put.
Umetnica je za svoj nastup u Novom Sadu odabrala da je prati četvoročlani folklorni mađarski ansambl Šebe. Njegovi članovi aktivni su u sakupljanju melodija direktno iz naroda i naučnim istraživanjem napeva, što razume sviranje starih, nesvakidašnjih instrumenata. Njihov član je i Balog Kalman, jedan od najistaknutijih mađarskih cimbalista, koji potiče iz čuvene muzičke dinastije, a svojom virtuoznošću, u nekoliko navrata, podigao je prisutne na noge.
Auditorijum je posle nastupa Marte Šebešćan dugim i iskrenim aplauzom pozdravio umetnike, a Marti kao da je želeo da kaže: Dođi nam opet!

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com