Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Treći Srpski svetski festival muzike u Takovu

Treći Srpski svetski festival muzike u Takovu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Treći „Srpski festival svetske muzike“održan je od 5-7. avgusta na prostoru znamenitog mesta „Takovski grm“ u Takovu kraj Gornjeg Milanovca.  Ove godine kao i prethodne,  datumski je bio naslonjen na značajan srpski praznik  Sveti Pantelej, kada se po srpskim običajima organizuju velika narodna okupljanja,  kakav je i tradicionalni takovski vašar.

Projekat „Srpski festival svetske muzike“ je nastao 2009. godine kao deo TUTTI projekta koje je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Norveške i opština Gornji Milanovac. Ove godine organizaciju festivala je preuzelo Udruženje građana „Srpski festival muzike“, uz pomoć ambasade Kraljevine Norveške, opštine Gornji Milanovac, mnogobrojnih sponzora i prijatelja festivala. Svečani čin otvaranja manifestacije 5. avgusta uveličali su i predstavnici ambasade Norveške i Švedske u Srbiji, predsednik odbora gospodin Oleg Goberg, presdstavnici Opštine i Turističke organizacije Gornji Milanovac, kao i drugi gosti. Njima se sa neskrivenim zadovoljstvom obratio predsednik opštine Milisav Mirković, koji je istakao da je Takovo sa opštinom Gornji Milanovac idealno mesto za održavanje ovog festivala, kako zbog istorije i kulture podneblja, tako i zbog seoskog turizma koji je u ovom trenutku vodeći u Srbiji. Ovom manifestacijom, Takovo se našlo na mapi sveta čije su razglednice ispisali muzičari različitih verskih i nacionalnih pripadnosti .
Tokom tri festivalska dana  više hiljada ljudi po simboličnoj ceni je uživalo u nastupima osam domaćih  i stranih bendova. U predstavljanju bendova iz više zemalja, istakli su se  Barut&Inga Juuso iz Norveške, Cubalcanica iz Kube, Andra Generationen iz Švedske, The morning orchestra iz Engleske, a od domaćih muzičara nastupili su orkestri Gipsi Aleksići, Šumadija sa gostima, nosilac titule prve trube prošlogodišnjeg jubilarnog 50. Sabora u Guči Dejan Petrović, rok bend Bajaga i instrukturi, Jelena Tomašević i drugi. Tako da je publika  imala priliku da uživa u mešavini različitih vidova muzike, romske, laponske, kubanske, kao i nezaobilazne balkanske muzike, ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu.  
Prema rečima organizatora, festival je prošao u najboljem mogućem redu zahvaljujući  velikoj pomoći pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, članova udruženja „GM optimist“ i službi JKP Gornji Milanovac, mnogobrojnih redara i angažovanih u festivalskom parking servisu.  Izuzetno zahtevnu scensku tehničku produkciju realizovala je producentska kuća “ Akva Tim” iz Gornjeg Milanovca .
Na festivalskoj manifestaciji su prezentovane i različite izložbe domaće radinosti, ekološki praktični i edukativni sadržaji, kao i  turistička ponuda takovsko-rudničkog kraja.
Treći festival svetske muzike je u potpunosti ostvario zacrtani cilj da nizom koncerata etno muzike na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz  različitih zemalja bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost, i da posetiocima približi koncept svetske muzike, odnosno Word Music žanra, poslednnjih godina sve popularnijeg muzičkog pravca, koga karakteriše nepostojanje pravila u komponovanju i aranžiranju, ali sve to uz oslanjanje na izvorne etno motive. Ova vrsta muzike bila je svojevremeno hit na novosadskom kultnom EGZIT festivalu, ali je ta bina u međuvremenu ukinuta, što nije slučaj sa najvećim festivalima u Mađarskoj i drugim zemljama Evrope. Sudeći prema velikom broju zadovoljnih posetilaca kojih je iz godine u godinu sve više, očigledno je da je festival u Takovu na dobrom putu da doživi slavu vrhunske muzičke destinacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com