Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Prva novosadska rolerijada, mladost na točkićima

Prva novosadska rolerijada, mladost na točkićima

  • PDF

Plato između studentskih domova Dr Slobodan Bajić i Dr Veljko Vlahović na Limanu I u Novom Sadu, vrveo je u subotu čitavog dana od veselih dečjih glasova. Ovde je bilo zborno mesta i postavljena centralna bina Prve Novosadske rolerijade koju je pretposlednjeg dana jula omela kiša,

a ovoga puta program skrojila okolnost da se u blizini odigrava fudbalska utakmica visokog rizika između novosadske Vojvodine i kragujevačkog Radničkog, pa je Policijska uprava ovu manifestaciju svela na dužinu ulice dr Simo Milošević. I zaista je policija bila u pravu što je suzila i obezbedila prostor za održavanje Rolerijade, jer gledajući kako pod policijskom pratnjom dolaze desetak autobusa prepunih razularenih i bahatih navijača Radničkog, koji su se bekeljili prolaznicima i svašta dobacivali, dobro je što je rizik bio sveden na minimum. Sve to nije omelo (uglavnom) klince, njih oko 500, da učestvuju na pomenutom događanju. Neki su došli sami, a nekima su mame i tate pomagale da se opreme za trke, dok su oni ljutito gledalo okolo, da ih ne bi video neki drug ili drugarica i zadirkivali. Rekoh, najviše je bilo klinaca, ali je bilo i omladine različitih uzrasta, koji već imaju ozbiljna iskustva u vožnji na osam točkića, koje su mališani gledali kao svoje idole. Njima, punim snage, koji dnevno voze rolere kejom ili novosadskim bulevarima i po tri sata, saznanje da je program skraćen nije bilo posebno interesantno, ali se većina pojavila zbog društva.
Prilikom svečanog otvaranja, organizatori su se zahvalili svim prijateljima koji su omogućili da se Prva novosadska rolerijada održi, a to su bili: Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad, JKP Informatika, JKP Čistoća, Zavod za hitnu medicinsku pomoć-Urgentni centar,  čija dežurna ekipa na sreću nije imala ozbiljnijeg posla, i volonterima iz Crvenog krsta. Inter centar, DDOR, Fitnes centar,   Intersport iz Beograda, Zlatara Bata, Adi Switch Hosting, Foto diskont, Kineski restoran Dva štapića, Audilend, Škola za talente Creative tree, Radio As, Radio 021, su prijatelji koji su omogućili da ceo ovaj događaj ima sve što je potrebno za održavanje jedne smotre mladih, koji su ovaj projekat prepoznali kao dobar.
U sklopu Rolerijade za svakog je bilo po nešto. Između ostalog, javni čas je održao Fitnes centar World class, Škola za talente UMS je za učesnike organizovala prigodan program, a potom i prijem novih članova. Za sve ljubitelje borilačkih veština priređena je se prezentacija kapuera. Priredba je završena žurkom koju su upriličili najpoznatiji novosadski didžejevi..
Ipak, takmičarski deo imao je posebnu draž, pogotovo za neke klince kojima je to bilo prvo takmičenje u životu. Prema programu, prvo je održana trka za najmlađe (od 7-10 godina), a kasnije i trka za starije (od 11-15 godina). Na kraju, organizovana je sprint trka za seniore (ako se to može reći za sve roleraše stare između 15 i 30 godina). Najbolje plasiranim pojedincima uručene su prigodne nagrade u vidu rolera, opreme za zaštitu ili garderobe.
Program je trebao da bude mnogo sadržajniji i interesantniji, bar za one najozbiljnjnije roleraše. Između ostalog, u planu je bilo održavanje maratona (10 km) i mini maratona (5  km), ali će to, nažalost, morati da sačeka sledeću godinu i neku bolju priliku, kada će učesnicima biti osigurana beznednost na ulicama. Umesto njih održana je zanimljiva trka zadovoljstva pod imenom „Zarolaj HIV“, realizovana uz pomoć članove ekipe “Dance4Life”,  koja je imala za cilj da širi poruku o svesti mladih i AIDS-u. Svi zainteresovani su od obučenih volontera mogli da saznaju najosnovnije stvari o ovoj opakoj bolesti. Podaci govore da u Srbiji postoji oko 10.000 inficiranih HIV-om, a procenjuje se da se svake nedelje inficira 7-10 osoba. Srbija je 22. država u kojoj se realizuje projekat “Dance4life”. U prvoj godini, projekat se realizovao u Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Jagodini, Vršcu i Novom Pazaru, a sada se dalje razvija i širi, uključujući i druge gradove u projekat. “Dance4life” na aktivan način animira mlade ljude širom sveta u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, kao i protiv stigmi i tabua povezanih sa njima. Mladi mogu postati deo projekta “Dance4life” kroz “Dance4life” školske projekte i “Act4Life” u kojima akcenat nije na knjigama, predavanjima ili domaćim zadacima, već na muzici, ritmu, video radovima...
Nevladina organizacija Space Motion, koja je zvanično osnovana 2010., a egzistira od 2004. godine, dokazala je da može i zna da organizuje manifestacije velikih razmera u Novom Sadu. Planiraju da ova manifestacija bude tradicionalna, kako bi podstakli mlade ljudi na fizičku aktivnost koja direktno utiče na njihovo zdravlje, njihovo  mentalno stanje i korišćenje slobodno vremena. Zato za kraj ove reportaže ostavljamo moto ove manifestacije jer smo sigurni da će on tek biti aktuelan, kao i da će roleraški sport vrlo brzo dobiti značaj i mesto koje zaslužuje. Vidimo se na točkićima.

Više slika sa rolerijade možete videti  o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com