Sun09192021

Poslednja izmena:10:59:19 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Rekordni prinosi NS hibrida suncokreta

Rekordni prinosi NS hibrida suncokreta

  • PDF

Jesenje dane polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima, iskoristili smo za obilazak oglednih useva suncokreta, jedne od najvažnijih biljaka u svakodnevnoj ishrani. Tamo smo zatekli dr Vladimira Mikliča, rukovodioca Odeljenje za uljane kulture, jednog od vodećih stručnjaka kada je u pitanju suncokret i evo tog intervjua.

S obzirom da je žetva suncokreta na nekim poljima na početku, a u nekim sredinama na kraju, kakvi su pokazatelji i rezultati, oni koji stižu kod vas u Institut?
-Rezultati koji kod nas u Institut stižu pokazuju da je godina prilično dobra, kada je suncokret u pitanju i da je suncokret dobro podneo ove sušne i tople dane, pogotovo u dugom periodu vegetacije. Kao i uvek, u ovakvim nekim godinama suncokret se pokazuje bolje od nekih drugih kultura. Po onome što vidimo, možemo očekivati prinose od 2,5 tone po hektaru u nekom proseku. Naravno, da li će biti tako, moramo sačekati kraj žetve, da li će uslovi da budu povoljni do kraja. Imamo neke delove zemlje gde je malo kasnije sejano, kao što je slučaj sa Severnim Banatom, gde će žetva biti kasnija, pa tu ne znamo kako će da bude. U svakom slučaju imamo rezultata i preko 4,5 tone, negde i 5 i da će ova godina biti jedna od boljih, a pogotovo  pojedini hibridi koji imaju tolerantnost na sušu (ne možemo reći otpornost). Naša novosadska hibridna selekcija u ovim sušnim uslovima pokazuje dobre rezultate. Naravno, i druge su adaptibilne kao što je Duško od novih hibrida, i hibrid Pegaz, koji će sledeće godine biti u ponudi. Ali, i svi drugi hibridi u ovim uslovima, pokazali su dobar deo svog potencijala.
Kada je reč o proizvodnji suncokreta, Ukrajina ima dosta vaših hibrida, a najavljuje da kreće u svoju proizvodnju. Može li tu biti neke konkurencije
-Kada je u pitanje Ukrajinsko tržište mi smo tu lideri, a to je, što je nama još značajnije,  od pre dve godine, najveće tržište na svetu. Kada je suncokret u pitanju, najveći pšroizvođač je Ukrajina, zato što i pored nešto manje površine od Rusije, ona uz dobre prinose, ima i najveću proizvodnju suncokreta. Nekih 4 miliona hektara i više, a mi držimo negde oko 30% sa našim selekcijama. Naša firma, NS seme Ukrajina, koja tamo koordinira naše partnere i radi na registraciji i priznanju novih hibrida, jer tako veliko tržište zahteva ogroman broj novih i novih hibrida koje se moraju registrovati, odlično radi svoj posao i ta koordinacija je do sada dobro išla. Mislimo, na osnovu pokazatelja, a nedavno je jedna naša delegacija  došla iz Ukrajine, postoje šanse možda  i za povećanjem saradnje
Da li smatrate da je cena koja je trenutno ponuđena proizvođačima zaista zadovoljavajuća?
-Mi bi voleli da naši krajnji korisnici, proizvođači, budu zadovoljni jer nema smisla raditi ako oni ne nalaze svoju računicu. Uvek govorimo da treba suncokret sejati više da imamo velike kapacitete, po meni Bogom dane ekološke uslove za gajenje suncokreta, ali sve to može da se poremeti ako dođe do nezadovoljstva proizvođača. Cena je niža nego prošle godine, kada je bila izuzetno visoka. U poređenju sa prošlogodišnjom i mora da bude nešto niža. Cena se formiraju na osnovu mnogih faktora, Insitut se time ne bavi, ali ga sigurno dotiče i cena je na svetskom tržištu trenutno u odnosu  na cenu koja je ponuđena našim domaćim proizvođačima –zaključio je dr Vladimir Miklič.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com