Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO OŠ Jovan Popović iz Banoštora, mala škola velikih uspeha

OŠ Jovan Popović iz Banoštora, mala škola velikih uspeha

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

Zamislite da idete u školu i da morate da uradite svaki domaći zadatak i da sve naučite jer će vas učiteljica sigurno prozvati, a neznanje nećete moći da sakrijete. Zato što je u razredu malo đaka, svega nekoliko.

 

Zamislite da idete u razred u kojem nema prepisivanja i šaputanja, a opet su sva deca raspoložena i zadovoljna.
Zamislite da učiteljica ima toliko vremena da samo vama objašnjava nešto nejasno i teško, kao da je ona samo tu zbog vas, za vas.
Pronašli smo takvu jednu školu u Banoštoru, selu u kome živi 800 stanovnika, a u prva četiri razreda ide dvadesetak učenika.
Do pre dve godine, prema zvaničnim podacima verovalo se da je škola osnovana 1869.godine. Međutim, prema spisima nađenim u arhivu u Beču, bivši meštanin Banoštora je našao dokaz o njenom postojanju još od davne 1830. godine. Naveden broj učenika, koji su pohađali tu školu, uveliko je prevazilazio današnje brojke.
Osnovna škola, koja danas nosi ime narodnog heroja Jovana Popovića, u vremenu između dva svetska rata nosila je ime Kralja Dragutina, a nastava se izvodila na srpskom i nemačkom jeziku.
Zgrada današnje škole je podignuta 1912. godine. Do 2006.godine banoštorska osnovna škola je bila sastavni deo Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“ iz Beočina. Od 2006. godine, zbog racionalizacije, Osnovna škola u Banoštoru je postala jedna od četiri područnih škola Osnovne škole „Jovan Popović“iz Suseka. Danas banoštorska škola ima četiri razreda i pohađa je ukupno 26 učenika. U školi rade dve učiteljice, Slavka Lončar je učiteljica I i III razreda, a Đurđica Stojković, učiteljica II i IV razreda.
U istoj zgradi nalazi se i izdvojeno odeljenje Predškoleske ustanove „Ljuba Stanković“ iz Beočina, i ove dve ustanove žive kao jedna porodica. Dugogodišnja saradnja između njih, a pre svega zajedničko učestvovanje na mnogim projektima, uticala je na to da se deca različitih uzrasta zbliže, da uče jedni od drugih i da se brinu jedni o drugima. Zajednički uspesi i nastupi na brojnim manifestacijama u selu i šire, kao što su Strašijada, Zmajeve dečje igre i slično, približili su decu i nastavnike u zajedničkom nastojanju da uče kroz igru i da se igraju učeći. Nastavnici su u prilici da prate decu od njihove četvrte godine, od kada pođu u vrtić, pa sve do jedanaeste godine.
Sadašnja vaspitačica, Marijana Gligorić je omiljena među decom, koja su je okarakterisala kao radnu i vrednu. Sva lepota vaspitačkog  poziva ogleda se u tome što svi pamte Zdenku Rad, Ankicu Milošević, Terezu Pavlović, Dušicu Dimšić, Draganu Babić, vaspitačice koje su ostavile neizbrisiv trag u životima mnogih generacija banoštorskih mališana.
Od 2003.godine učenici iz Banoštora redovno učestvuju na Zmajevim dečjim igarama. To je i prilika da učenici učionicu zamene scenom. U okviru Uličarolija učestvovali su rame uz rame sa vršnjacima iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Bačke Tople... Na Miletićevom trgu iz publike su ih posmatrali mame, tate, bake, komšiluk, bliža i dalja rodbina, pola sela. Igre su posebna prilika u kojoj učenici mogu da sretnu glumce, pevače i muzičare, da pesnici iz njihovih lektira postanu stvarni ljudi, opušteni i raspoloženi za druženje sa njima.
Učenici redovni učestvuju i u likovnim radionicama u okviru Zmajevih igara. Leptiri, rad učenika iz Banoštora prošle godine, prekrili su ceo jedan pano u Prirodnjačkom muzeju u Novom Sadu.
Mladi Banoštorci se mogu pohvaliti dugogodišnjom saradnjom sa Centrom za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Trude se da u okviru slobodnih aktivnosti urade orginalne radove za njihove konkurse. Tu je potrebno izdvojiti Sterijino pozorje, gde je tema Maska, scena, kostim, lutka velika inspiracija za nesvakidašnje kreacije učenika. Prošle godine, dva učenika Osnovne škole „Jovan Popović“ iz Banoštora su nagrađena za scenu, a jedan za kostim. Ove godine je prvu nagradu za Lutku, dobio David Mihaljčić, učenik III razreda. Tog dana je sa razredom bio na ekskurziji, pa nažalost nemamo fotografiju da priložimo.
Ove godine, 4. juna, đaci OŠ „Jovan Popović“ bili su domaćini vršnjacima iz Subotice, Bačkih Vinograda, Srbobrana, Novog Sada, Hajdukova, Kule, Beočina, Beograda, Sviloša, povodom izložbe likovnih radova i Strašila. Tema 25. izložbe bila je Vinogradarstvo i vinarstvo u Vojvodini, a u organizaciji Likovnog centra i PČESA, sa ciljem očuvanje vojvođanskih tradicija. Učenici su sa toliko žara pravili strašila da ih je žiri nagradio ravnopravnim nagradama. Na prostranom platou pored Dunava, Strašila su bila izložena do manifestacije „Banoštorski dani grožđa“, koji je održan početkom septembra i ukrašavala selo, na radost svih meštana i gostiju.
Nikola Stojković, učenik OŠ „Jovan Popović“ iz Banoštora, osvojio je školske 2010/11. godine drugo mesto i srebrnu medalju u Srbiji, u okviru Međunarodnog matematičkog  takmičenja „Kengur bez granica“. Da se radi o velikom uspehu dovoljno je reći da je na takmičenju, na svetskom nivou, učestvovalo preko 5 miliona učenika iz preko 50 država.
Učenici rado učestvuju na raznim manifestacijama u okviru svoje sredine.
Sredinom septembra su radili likovne radove na temu poljoprivreda,  a najbolji su poslati u Japan, gde se vrši ocenjivanje. Rezultati još nisu poznati, ali bez obzira na nagrade deca su obavila odličan posao, bila su kreativna, posebna i svoja.
Lepe, sunčane dane ove jeseni iskoristili su da u školskom dvorištu slikaju vinograde, njive, bundeve i sve što je požela dečija mašta.
A interesovanja? To je nešto što svako dete nosi u sebi. Možda je to šah, recitovanje, gimnastika, a na njihovim nastavnicima  je da se potrude da prepoznaju dečji talenat i da pomognu da se on ostvari.  
Da nam predstavi Osnovnu školu „Jovan Popović“ iz Banoštora i njene učenike, nesebično je pomogla učiteljica Đurđica Stojković, a upoznavši je, priređivač ovih redaka nije iznenađen što je tako mala škola iznedrila takvu uspešnu decu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com