Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Gorenjska, omiljena destinacija srpskih turista

Gorenjska, omiljena destinacija srpskih turista

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Tim rečima je mala, ali odabrana skupina Slovenaca iz Gorenjske, uz zvuke polke, otvorila konferenciju za novinare na 44. LORIST-u.
Po mnogima, Gorenjska je najznačajnija turistička regija u Sloveniji.

Pravo na to daje joj idealan položaj, mesto gde se sudaraju Alpi sa Mediteranom, raznolikost krajolika i visok nivo kvaliteta turističke ponude. Da je to turistički kraj sa tradicijom govori i podatak da je u periodu između dva svetska rata. Bled, uz Opatiju i Monte Carlo, bio u TOP tri turističke destinacije u Evropi.
Ispred nevladine organizacije„EUProgress“ i Turističke organizacije Bleda prisutne je pozdravio koordinator Radomir Čubranović, naglasivši da je ovim skupom napravljen značajan pomak u saradnji sa turističkim organizacijama ka još većem zbližavanju Slovenskih Alpi, tj.Gorenjske i Srbije.
Gospođa Eva Štraus Poldogar, direktorica Turističke zajednice Bled, gospođa Natalija Polanec, direktorica Turističke zajednice Kranj, i gospođa Nataša Mikelj, direktorica Turističke zajednice Radovljica, potrudile su se da na najsažetiji način predstave Gorenjsku, što je bio lep, ali nimalo lak zadatak. Trebalo je ovo „rajsko mesto“ predstaviti na način da ne liči na turističku razglednicu, a opet upoznati prisutne sa turističkim i razvojnim potencijalima, te planovima za još veći napredak ove regije u povezivanju sa Srbijom. Međutim, posao im je olakšala dugogodišnja dobra saradnja između Novog Sada i Kranja, te Sombora i Kranjske Gore, koja će se, zahvaljujući i ovom susretu, ubuduće odvijati i na nivou turističkih organizacija. Gospođa Natalija Polanec, direktorica TO Kranj, istakla je dobru međunarodnu saradnju dve zemlje, vidno iznenađena stepenom poznavanja Slovenije od strane Novosađana, jer sa svako sa kim je pričala znao i za Kranj, i za Kranjsku Goru i svako je nosio neku lepu uspomenu iz tih krajeva,  što je za nju jedan veliki motiv za buduće planove.
Gospođa Eva Štraus Poldogar, govorila je o turističkim potencijalima oblasti Gorenjske, ujedinjenog regiona poznatih turističkih destinacija Bleda, Bohinja, Kranjske Gore, Krvaveca, Kranja i dr, koji su zahvaljujući evropskim fondovima postali novi brend Slovenije, koji je ovim putem došao do veće i bolje međusobne saradnje i samim tim do boljih poslovnih rezultata.
Gorenjska je regija sastavljena od 18 opština. Nju čine: Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Cerklje-Krvavec, Gorje-Pokljuka, Gorenja Vas-Poljane, Jesenice, Jezersko, Kranj, Naklo, Preddvor, Radovljica, Škofja Loka, Šenčur, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica i Triglavski narodni park, jedan od najvećih i najstarijih u ovom delu Evrope, koji ove godine slavi 30. godišnjicu, kao posebna celina. Skijališta, jezera, predivna priroda, stari gradovi, manifestacije, sportski događaji, samo su neki od predloga za bogatu kulturnu, sportsko-rekreativnu, edukativnu, ekološku i svaku drugu avanturu koju nudi ova regija, u koju morate da se upustite ako posetite Gorenjsko.
-Ova regija u poslednjih godnu dana ima više od 1,5 miliona noćenja, a plan turističkih radnika je da do 2013 godine ta cifra premaši dva miliona. Plan nam je da se broj turista sa pola miliona podigne na 800 hiljada. U našoj regiji gosti u proseku ostaju 2,7 do 3 cela dana, a gosti iz Srbije cela 4 dana. Srpski gosti ostvaruju 3% svih stranih noćenja u Sloveniji. U prvih osam meseci ove godine 20% gostiju iz Srbije za odmor bira baš naš region. Ipak, za nevericu je da je jedan od naših ozbiljnih zadataka da se stimulišu mladi ljudi za rad u turizmu, što za Sloveniju predstavlja veliki problem, kazala je gospođa Eva Štraus Poldogar.
-Ova regija je najčešće asocijacija na zimsku bajku. To je donekle istina, jer već za Božić pada sneg i blistava belina prekriva čitavu Gorenjsku. Međutim, od 15. decembra sva naša skijališta su spremna da dočekaju skijaše, s obzirom da su sve staze pokrivene veštačkim snegom, osim Vogela, koji je uglavnom uvek prekriven prirodnim snegom. Naš region je dobro poznat i po odličnim školama skijanja, kako u Kranjskoj Gori, Krvavecu, tako i na Vogelu, te sigurno možete za samo nedelju dana postati solidan skijaš. Postoje pogodnosti i za decu, a Bled je posebno interesantan, pošto se specijalizivao za porodične odmore. Deca do sedam godina imaju besplatan smeštaj,
a programi, njima namenjeni, su brojni i primereni uzrastu.
- Jedan ski pas važi za sva skijališta, a mi volimo da damo kratko objašnjenje u stilu „Osam skijališta jedna karta“. Naši gosti gde god da odsednu, od Kranja do Kranjske Gore, od Radovljice do Bohinja, mogu da skijaju na svim skijalištima naše regije. Sva skijališta imaju i dobre snowboard staze za mlađu generaciju, postoji Eskimska vas na Krvavecu, a od ove godine i u Kranjskoj Gori. Posle dana skijanja lako možete da se vratite u hotel jer su sva skijališta dobro povezana skibus-evima. Svi hoteli, imaju bazene, wellness centre, mogućnost različitih vrsta terapija i masaža, salone lepote, kao i brojne restorane na raznim lokacijama sa odličnom ponudom domaće kuhinje u kojoj se obavezno na meniju nalazi i kranjska kobasica. Naravno, što je hotel veći i ponuda je bogatija.  
- Bled je poznat po još jednom raritetu, čuvenom slatkišu “ kremnoj rezini”, kremšniti, kombinaciji krempite i šampite, jednom od brendova ovog turističkog područja, koje je obeležilo 1.000 godina turizma na Bledu. Kremšnitu je na Bled 1953.godine doneo Vojvođanin Ištvan Lukašević, a ona se i danas priprema prema izvornom receptu. Njena popularnost je toliko velika da je postala bledski zaštitni znak i u oktobru ove godne slavimo 11 milionitu prodatu kremšnitu. Pre dve godine, imali smo 10 milionitu prodatu kremšnitu, i nadamo se da ćemo na svake dve godine imati sledeći milion.
-„What to do, what to discover“, je moto kojim se turistički radnici obavezuju da iznalaze uvek nove sadržaje za turiste, daju nove ideje, pružaju nove mogućnosti da oplemene vreme gostiju provedeno u Gorenjskoj. O njihovoj domišljatosti i kreativnosti govori podatak da se svakog dana nešto događa, svake nedelje tokom cele godine brojne su manifestacije, kako one vezane za etnos tako i sportske susrete. Srednjovekovni dani na Bledskoj tvrđavi, Međunarodni festival alpskog cveća i Kravlji bal (Bohinj), Susret Janeza (Gorenja Vas), Mesec narcisa (Jesenice), Vinski put (Kranj), Festival stare muzike (Radovljica), Prazink krompira (Šenčur), Međunarodni dani minerala, fosila i životne sredine (Tržič), Čipkarski dani (Železniki), Marš bakljama (Preddvor), Letna noć evergreen melodija u Prešernovoj Vrbi (Žirovnica), samo su neke od mnogobrojnih etno, kmetskih manifestacija i koncerata koji se organizuju na radost i meštana i gostiju.
Od sportskih događaja najveći je sigurno Finale svetskog kupa u skijaškim skokovima na Planici, Pokal Vitranc – Kranjska Gora, Svetski kup u bijatlonu – Pokljuka, koji uz šetnje, biciklizam, rafting, zimi i leti, zaokružuju  sportsku ponudu Gorenjske. Kao nacija, Slovenci su veoma aktivni. Trčanje, plivanje u jezeraima sa čistom bezbednom vodom, uz stalne analize njene isprvnosti, brojne biciklističke staze i avanturističke parkove na nekoliko lokacija, motivišu vas da stalno budete u pokretu.
Nataša Mikelj, direktorica TO Radovljica, podsetila je da je, osim divne prirode i skijališta na Slovenskim Alpima, Gorenjska poznata i po istorijskim gradovima, Radovljici, Škofjoj Loki, Tržiču i dr, i da je kulturni turizam značajan deo turističke ponude, a kulturne manifestacije zastupljene su tokom čitave godine. Svako veče se održavaju koncerti, izložbe u brojnim muzejima, a umetničkom stvaralaštvu se daje posebno mesto i značaj.
Jedna od novijih turističkih atrakcija su i venčanja, koja se priređuju u starim zdanjima, zamkovima, kapelama ili na otvorenim, neobičnim lokacijama, poput onih na čamcu. Venčanja su dobar razlog da se dođe u Gorenjsku, a domaćini su tu da svaku želju mladenaca ispune.
Predstavnice Gorenjske nisu zaboravile da podvuku značaj njihove države, a naročito Gorenjske u oblasti ekologije. Mimo ekološkog Triglavskog narodnog parka, postoji težnja da ova oblast bude zelena destinacija u svakom pogledu, i to ne samo zato što je okružena šumama, već da se u skladu sa čistom i zdravijom prirodom ponašaju i oni, ali u isto vreme da daju mogućnost za „zeleno ponašanje“ i svim svojim gostima.
Turizam u Gorenjskoj ima hiljadugodišnju tradiciju. Zdravstveni turizam je počeo kada je švajcarski doktor Arnold Rikli 1855. godine, došavši u ove krajeve, shvatio da je alpska klima, sunce, voda, vazduh, dobro za zdravlje i osnovao prvo mondensko lečilište na Bledu i Jezerskom. Mada na području Gorenjske nema termi, po kojima je ostatak Slovenije prepoznatljiv, ima alpski wellness, koji uz dobru klimu i puno kretanja daje odlične rezultate.
-Jedino što doktor Rikli nije dozvoljavao svojim pacijentima i gostima konzumiranje vina i kobasica, a mi danas volimo i da pojedemo i da popijemo - na kraju se našalila gospođa Eva Štraus Poldogar.
Posle ovog susreta, legenda o tome da je Bog stvarajući ovaj svet, baš iznad Slovenije doživeo nezgodu da mu se pocepa džak sa prirodnim lepotama, koje je planirao da ravnomerno rasporedi po svetu, igrom slučaja je Sloveniji dao više nego i jednoj drugoj zemlji, izgleda sasvim realna.  
A da prezentacija Gorenjske regije prođe u što veselijoj atmosferi, potrudio se i folklorni ansambl Društva Slovenaca „Kredarica“ iz glavnog grada Vojvodine. Oni su narodnim slovenačkim pesmama i igrama, uz delikates toga kraja, kranjske kobasice, oduševili i goste Sajma turizma i Novosađane koji su se, tog popodneva zatekli u centru grada, ispred Informativnog centra TO Novi Sad, i pomogli im da Sloveniju i Gorenjsku dožive na pravi način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com